La jornada 'Cultura pel Clima' reflexionarà sobre l'emergència climàtica amb els professionals del sector cultural

És una de les accions incloses en el Pla_C* Cultura pel Clima 2022-2024

Imagen del artículo La jornada 'Cultura pel Clima' reflexionarà sobre l'emergència climàtica amb els professionals del sector cultural

El proper 12 de desembre, l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) organitza la jornada 'Cultura pel Clima', que vol ser un punt de trobada pels professionals de la cultura, de tots els àmbits, per reflexionar al voltant de l'emergència climàtica des de diferents punts de vista i de manera transversal i per mobilitzar el sector, presentar projectes inspiradors i donar idees per passar a l'acció.  

La jornada és una de les accions emmarcada en el Pla_C* Cultura pel Clima, un ambiciós pla de sostenibilitat ambiental que es va posar en marxa el maig de 2022 i que s'adreça al conjunt de les empreses culturals de Catalunya per esdevenir un referent en l'àmbit català i estatal. 

La trobada tindrà lloc al MACBA i comptarà amb una conferència inaugural - en línia- a càrrec d'Alison Tickell, fundadora de Julie's Bicycle, una organització que mobilitza les arts i la cultura per actuar davant la crisi climàtica i que va realitzar l'informe Lideratge mediambiental en el sector cultural i creatiu català(2020), impulsat per l'ICEC i el CONCA. L'estudi va permetre conèixer en quin estat es trobava el sector cultural català pel que fa a actituds, coneixements i implementació d'estratègies sostenibles i acció climàtica, alhora que traslladava un conjunt de recomanacions clau per la presa de decisions adaptades als reptes mediambientals, socials i econòmics als quals s'enfronta la nostra societat.

La jornada seguirà amb tres taules on s'abordaran diverses temàtiques: des del "planet placement" i la incorporació de la crisi climàtica a la creació artística i als nous relats, al concepte "cultura fòssil", el postcreixement i la justícia climàtica. També parlarem d'acció climàtica i de com la indústria musical britànica s'ha organitzat per mobilitzar el seu propi sector i donar resposta al repte de l'emergència climàtica. A més comptarem amb una intervenció artística entre les diferents taules, a càrrec de Martí Sales i Joan Colomo.

Un cop acabada la jornada hi haurà una activitat dirigida per Marina Monsonís i Martí Sales al voltant de la sostenibilitat en la gastronomia, que incorporarà un petit aperitiu, i una visita guiada al MACBA. Aquestes dues activitats tenen places limitades i cal que es faci una inscripció prèvia en aquest enllaç.

Si esteu interessats podeu consultar el programa i inscriure-usa la jornada del dia 12 de desembre a les 09:30h al MACBA.

Activitats a la Filmoteca de Catalunya

En relació amb la Jornada Cultura pel Clima, laFilmoteca de Catalunyaha preparat també una programació especial. Per una banda, el 17 de desembre, dins del cicle "Salvem el planeta!" de Filmoxica, es projectarà el film "Minúscul: la vall de les formigues perdudes" (Hélène Giraud, Thomas Szabo, 2013. 82') i posteriorment hi haurà una activitat adreçada als infants i les seves famílies dinamitzada perNyam Nyam

D'altra banda, el 21 de desembre es projectarà a la sala Laya el film "La croisade" (Louis Garrel, 2021. 64'), i el col·loqui posterior comptarà amb els joves activistes Francisco Vera i Olivia Mandle, i la politòloga i activista per a la justícia climàtica Joana Bregolat com a moderadora.

Per l'abril del 2024 i dins del programa Filmoteca per les Escoles hi haurà tres sessions adreçades a centres educatius dinamitzades per entitats especialitzades en cultura audiovisual i en el treball actiu en l'àmbit de la justícia climàtica. 

PLA_C* CULTURA PEL CLIMA

El maig de 2022, l'ICEC va presentar un ambiciós Pla de sostenibilitat ambiental que s'adreça al conjunt de les empreses culturals de Catalunya i que vol esdevenir un referent en l'àmbit català i estatal. L'objectiu és acompanyar els sectors culturals vers un model més sostenible i incentivar que altres organitzacions, empreses i entitats del sector cultural es posicionin i elaborin un full de ruta propi per millorar la seva activitat a escala ambiental.

Per transformar les empreses culturals catalanes, el Pla_C* s'articula en tres eixos estratègics amb 16 línies d'actuació i 37 accions que es desenvoluparan en l'horitzó 2022-2024. Cadascuna d'aquestes accions inclou una descripció, un calendari associat, uns indicadors de seguiment, uns agents responsables i, en alguns casos, referents d'experiències en les quals inspirar-se.

El Pla s'alinea principalment amb quatre ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible): energia assequible i no contaminant, producció i consum responsables, acció pel clima i aliances per als objectius.

L'any 2017, l'ICEC ja va fer el primer pas cap a una cultura més sostenible organitzant -a través del Servei de Desenvolupament Empresarial- la jornada 'Sostenibilitat i canvi climàtic: un nou repte per a la cultura" amb l'objectiu de sensibilitzar i mobilitzar el sector cultural i creatiu entorn d'un dels reptes globals més importants del segle XXI: el canvi climàtic.

Durant aquests anys l'ICEC ha realitzat i ha participat en diferents iniciatives que aborden la crisi climàtica i la sostenibilitat ambiental, entre les quals cal destacar la realització de la Guia per a la incorporació de criteris de sostenibilitat a les filmacions i els rodatges -elaborada per la Catalunya Film Commission-, que recull algunes de les iniciatives i recomanacions per a la sostenibilitat en els rodatges audiovisuals i, de l'altra, l'informe sobre lideratge mediambiental - comentat anteriorment - de l'organització britànica Julie's Bicycle.

A més el setembre de 2022 es va llençar el pòdcast Pla_C* Cultura pel Clima amb l'objectiu de donar veu a agents de diferents sectors culturals per conèixer iniciatives i bones pràctiques, així com guies i recursos per reduir la petjada ecològica, lluitar contra el canvi climàtic i ser més sostenibles. També va incentivar i promoure que els sectors culturals millorin la seva activitat a nivell ambiental i, per tant, impactin més positivament en la societat. Publicat mensualment, va comptar amb la participació de 81 convidats intervenint directament des l'estudi de gravació, des de mitjans telemàtics o bé a través de talls de veu.

Durant aquest temps, l'ICEC també ha realitzat diverses jornades de formació, adreçades i adaptades a tots els sectors culturals, per a ajudar millorar les pràctiques sostenibles que duen a terme. 

Consulta totes les accions del Pla_C* Cultura pel clima.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
14176 {"title":"La jornada 'Cultura pel Clima' reflexionarà sobre l'emergència climàtica amb els professionals del sector cultural","published_date":"2023-11-29","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2023\/11\/29\/11\/10\/04d927ad-e4a5-4bbb-8a1d-44354e99ebc1.jpg","id":"14176"} catalunya Cultura,Natàlia Garriga https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-11-29/14176-jornada-cultura-pel-clima-reflexionara-emergencia-climatica-professionals-sector-cultural https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.