La Inspecció de Treball de Catalunya i Mossos d'Esquadra reforcen la coordinació en investigacions d'accidents de treball i la defensa de drets laborals

Imagen del artículo La Inspecció de Treball de Catalunya i Mossos d'Esquadra reforcen la coordinació en investigacions d'accidents de treball i la defensa de drets laborals

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

Els consellers d'Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, i d'Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia, han signat avui un conveni per aconseguir la màxima cooperació entre la ITC i Mossos d'EsquadraEn el marc d'aquest conveni, es reforça la comunicació dels Mossos amb la ITC incloent el servei de guàrdia d'accidents de treball mortals, molt greus i de caràcter múltiple en horari nocturn, caps de setmana i festius; un servei actiu les 24 hores del dia i els 365 dies de l'any

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, i el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia, han signat un conveni de col·laboració a partir del qual la Inspecció de Treball de Catalunya (ITC) i els Mossos d'Esquadra estableixen mecanismes per reforçar la coordinació, col·laboració, cooperació i comunicació en l'activitat de tots dos cossos en matèria laboral.

L'objectiu és consolidar aquests mecanismes interns entre la ITC i la policia catalana per defensar els drets laborals de les persones treballadores i col·laborar en les investigacions que s'esdevinguin en aquesta matèria, arran de casos que afectin la vida, la salut i la integritat física de treballadors i treballadores.

D'aquesta manera, el Govern fa un pas més per aconseguir dos objectius prioritaris en l'àmbit social i laboral com són, per una banda, garantir els drets laborals de les persones treballadores i protegir-ne la seguretat i salut, i per l'altra, investigar els fets delictius relacionats amb els accidents de treball mortals, molt greus o greus.

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha remarcat que "Cap persona ha de veure perillar la seva vida o la seva salut pel fet d'exercir una feina, menys encara quan aquest risc es deriva de males praxis laborals". En aquest sentit, ha indicat que "som un Govern que treballa per construir un país més just. I aquest conveni ens permetrà ser més eficients i efectius en la protecció dels drets de les persones treballadores".

Per la seva banda, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia, ha valorat que amb el nou protocol "s'estandarditza la reacció policial i d'inspecció de treball en casos d'accidents laborals greus" a més d'un "reforç de la coordinació i el traspàs d'informació entre les dues parts". "Aquesta millor coordinació repercutirà directament en la millora dels drets laborals, que ha de ser el nostre objectiu final com a Govern", ha apuntat.

Amb el reforçament dels mecanismes de coordinació i col·laboració es garanteix que la Inspecció de Treball de Catalunya, en les funcions legalment atribuïdes, pugui requerir el suport dels Mossos d'Esquadra, i que la Policia de la Generalitat pugui beneficiar-se dels coneixements tècnics de la ITC en la investigació de conductes delictives en matèria laboral.

Mecanismes interns de col·laboració i coordinació i actuacions conjuntes

En el marc d'aquest conveni de col·laboració i coordinació, es reforça la comunicació dels Mossos d'Esquadra amb la ITC incloent el servei de guàrdia d'accidents de treball mortals, greus i de caràcter múltiple en horari nocturn, caps de setmana i festius. Els Mossos d'Esquadra, quan tinguin coneixement d'un cas podran, si escau, contactar amb un inspector/a de treball perquè es pugui personar al lloc dels fets i aportar els coneixements tècnics que puguin ser rellevants per a la investigació i decidir si aixeca o no acta d'infracció.

D'altra banda, el conveni consolida el suport entre ITC i Mossos d'Esquadra especialment en aquells supòsits de situacions de risc o conflictives en el desenvolupament de les visites inspectores, que poden posar en perill la seguretat dels inspectors/res de treball i obstrueixen l'aplicació i eficàcia de la normativa laboral.

A més, els fets comprovats directament per la Policia catalana podran servir de base probatòria suficient, prèvia valoració i qualificació per part de la ITC, i seran tinguts per certs per a la funció inspectora.

Dades de la col·laboració de la ITC i els Mossos d'Esquadra

Entre gener i octubre d'enguany, la Inspecció de Treball de Catalunya i els Mossos d'Esquadra han fet un total de 726 visites conjuntes, les quals han generat 718 expedients finalitzats arreu de Catalunya. Respecte del període anterior, gener-octubre de 2022, les visites conjuntes s'han incrementat en un 39,9% i els expedients finalitzats han augmentat en un 43,3%, fets que reforcen encara més la necessitat de consolidar aquest conveni de col·laboració i coordinació.

Un exemple de la col·laboració entre la ITC i els Mossos d'Esquadra és la campanya de control del temps en el sector del transport d'aquest any, en què la ITC ha constatat infraccions de la normativa laboral per un import de sanció de 301.386 euros. Així mateix, un total de 406 persones treballadores d'aquest sector s'han vist afectades en relació amb les condicions de treball de les persones conductores, que van des de les hores extraordinàries fins al dret al descans entre jornada i descans setmanal.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
14091 {"title":"La Inspecció de Treball de Catalunya i Mossos d'Esquadra reforcen la coordinació en investigacions d'accidents de treball i la defensa de drets laborals","published_date":"2023-11-24","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2023\/11\/24\/14\/07\/d9564e99-26bd-40a8-9f90-3636f7c5b136.jpeg","id":"14091"} catalunya interior,Joan Ignasi Elena i Garcia https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-11-24/14091-inspeccio-treball-catalunya-mossos-esquadra-reforcen-coordinacio-investigacions-accidents-treball-defensa-drets-laborals https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.