Medwaves ha participat a la tercera sessió del Comitè de Negociació Intergovernamental (INC-3) per al tractat internacional contra la contaminació per plàstics

Imagen del artículo Medwaves ha participat a la tercera sessió del Comitè de Negociació Intergovernamental (INC-3) per al tractat internacional contra la contaminació per plàstics

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

• La 3a sessió del Comitè Intergovernamental de Negociació (INC-3) ha tingut lloc del 13 al 19 de novembre de 2023 a les oficines centrals del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) a Nairobi (Kenya). • MedWaves, Centre d'Activitat Regional del Pla d'Acció per al Mediterrani (PAM) del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) per a la producció i consum sostenible, allotjat a l'Agència de Residus de Catalunya, ha participat com a observador sota els auspicis de l'Associació per a les Nacions Unides a Espanya (ANUE). • Aportant la seva àmplia expertesa tècnica, MedWaves, se situa com un actor proactiu i compromès amb els reptes globals que plantegen la contaminació per plàstics i les deixalles marines.

MedWaves, Centre d'Activitat Regional del Pla d'Acció per al Mediterrani (PAM) del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) per a la producció i consum sostenible, legalment allotjat a l'Agència de Residus de Catalunya - Generalitat de Catalunya (en endavant, MedWaves), ha participat com a observador a la tercera sessió del Comitè de Negociació Intergovernamental (INC-3) que s'ha celebrat aquest mes de novembre (del 13 al 19) a Nairobi (Kenya). Ho ha fet sota el paraigües de l'Associació de les Nacions Unides d'Espanya (ANUE), una organització no governamental amb estatus consultiu davant del Consell Econòmic i Social de les Nacions Unides (ECOSOC) des del 2012. Els objectius de la delegació de MedWaves en el marc de la INC-3 han anat dirigits a:

 

  • Proposar estratègies i solucions concretes en matèria de contaminació per plàstics i deixalles marines a les reunions i intercanvis d'opinions que tenen lloc de manera simultània en el marc de la INC-3; i recolzar el posicionament (Statement) del Govern de la Generalitat de Catalunya pel que fa al paper dels governs subnacionals en la implementació del futur tractat internacional i la seva eficàcia.

    En aquest sentit, MedWaves suggereix: (i) incloure mesures i iniciatives  d'economia circular, enfocades en  la prevenció, la reducció, el redisseny i la reutilització; (ii) impulsar polítiques obligatòries de Responsabilitat Ampliada del Productor; (iii) promoure l'adopció de sistemes de devolució i retorn  i promoure nous esquemes de negoci basats en el reompliment o retorn-al productor; (iv) assegurar la transferència de tecnologia i compartir bones pràctiques que fomenten la cooperació internacional (les deixalles marines no entenen de fronteres); (v) promoure tecnologies de reciclatge de plàstics d'alta qualitat per evitar additius tòxics en plàstics reciclats: (vi) evitar alternatives falses als SUP, centrant-se en la prevenció dels productes d'un sol ús més que centrar la discussió en materials alternatius; (vi) estendre a nivell mundial les restriccions aprovades recentment a Europa sobre microplàstics; (vii) fomentar la creació de nous models de negocis sostenibles cap a una transició justa a la economia circular.

  • Reforçar aliances i buscar nous aliats a fi i efecte de crear una xarxa una xarxa amb actors afins per a reforçar una proposta conjunta i de valor per a una transició justa a la economia circular, lliure de plàstics.

  • Situar MedWaves com un actor proactiu i compromès en temes d'abast global tant importants com la lluita contra la contaminació per plàstics i enfortir el multilateralisme i la cooperació amb altres entitats actives en aquest àmbit.

 

Aportacions de MedWaves a la lluita contra la problemàtica del plàstic al mediterrani

El Mediterrani s'enfronta a reptes urgents. Aquesta conca semitancada és un punt de recollida dels cabals naturals dels rius que dipositen una gran quantitat de residus procedents de zones interiors. Les llargues línies costaneres atrauen el 20 % de tot el trànsit marítim, la qual cosa converteix la regió mediterrània en una de les zones més afectades per les deixalles marines del món (PNUMA/PAM, 2015). El plàstic és el més prolífic de les deixalles marines existents a la regió: representen fins al 95-100 % de totes les deixalles flotants i més del 50 % de les deixalles dipositades en el fons marí.

El mandat de MedWaves com a Centre d'Activitat Regional del Conveni per a la Protecció del Medi Marí i de la Regió Costanera del Mediterrani (Conveni de Barcelona, 1995) es concreta en una estratègia definida a través de diverses àrees de treball, totes dirigides a donar suport a la prevenció de les deixalles marines i a la lluita contra la contaminació per plàstics. En aquest sentit, entre d'altres, MedWaves:

  • Ha participat en l'elaboració i aprovació de eines importants a nivell mediterrani com el Pla Regional del Mediterrani per a la Gestió de les Deixalles Marines (Regional Plan for the Marine Litter management in the Mediterranean. Mediterranean Action Plan, UNEP/MAP, 2013 i actualitzat el 2021)
  • Ha donat suport a un marc polític sòlid a través de l'elaboració i publicació de directrius tècniques per ajudar a regular els plàstics d'un sol ús (SUP) en col·laboració amb diversos països de la conca mediterrània.
  • Impulsa el desenvolupament de models de negocis sostenibles. La innovació és el camí cap a una transició justa a models alternatius de producció i consum sostenibles. El programa de suport Switchers (The Switchers Support Programme), vinculat al projecte SwitchMed (finançat per la Unió Europea) dóna suport a la creació de nous negocis sostenibles i circulars, amb un fort enfocament a la prevenció i reducció de la contaminació per plàstics.
  • Exerceix accions de sensibilització i conscienciació a la ciutadania per a possibilitar decisions informades tot facilitant informació sobre alternatives sostenibles als SUP.
  • Dóna suport a la implementació de projectes i iniciatives pilot a nivell local, fet que permet transferir els resultats a d'altres territoris ampliant l'abast de les bones pràctiques existents.
  • Promou el diàleg i la col·laboració en el marc d'organitzacions internacionals per garantir la coordinació dels esforços col·lectius.
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
14084 {"title":"Medwaves ha participat a la tercera sessió del Comitè de Negociació Intergovernamental (INC-3) per al tractat internacional contra la contaminació per plàstics","published_date":"2023-11-24","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/residus.gencat.cat\/web\/.content\/home\/actualitat\/2023\/11_24_Medwaves_INC3\/ac_Medwaves_INC3.jpg_2100046608.jpg","id":"14084"} catalunya Agència de Residus de Catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-11-24/14084-medwaves-participat-tercera-sessio-comite-negociacio-intergovernamental-inc-3-tractat-internacional-contaminacio-plastics https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.