President Aragonès: "Aquestes mesures ajudaran a fer possible l'emancipació i el benestar emocional de les persones joves"

El cap de l'Executiu ha presentat el Pla Nacional de Joventut 2030 davant d'uns 2.000 joves a la sala RazzmatazzAragonès anuncia un mínim de 29 milions d'euros pels Ajuts al Lloguer per a jovesEl president destaca que els IES tindran referents per atendre la salut emocional i avança que els Rebecs també atendran a les Oficines Joves

Imagen del artículo President Aragonès: Aquestes mesures ajudaran a fer possible l'emancipació i el benestar emocional de les persones joves

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha anunciat aquest vespre ajuts de fins a 29 milions d'euros perquè els joves menors de 35 anys puguin fer front a les despeses del lloguer de l'habitatge. Aquest finançament forma part dels Ajuts al Lloguer per a joves que la Generalitat té en marxa per tal de complementar el bo estatal en la mateixa matèria. Es tracta d'ajuts per fer front al pagament del lloguer dirigits als joves de 35 anys o menys i amb ingressos inferiors a 23.725,79€ a l'any.

Aquesta mesura, que pot beneficiar amb una quantia de fins a 250€ al mes segons els ingressos i la zona on es viu, és una eina per prevenir el risc d'exclusió residencial de les famílies amb menys recursos. En aquest capítol, Aragonès ha destacat que el Govern hi destinarà 29 milions d'euros i que estudiarà una ampliació de la partida.

El president de la Generalitat ha fet aquest anunci acompanyat del conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, durant la presentació als joves del Pla Nacional de Joventut 2030, que s'ha escenificat durant un concert aquest vespre a la Sala Razzmatazz de Barcelona. L'esdeveniment ha comptat amb la presència de 1.850 joves, hi han intervingut els grups Stay Homas, DJ Trapella i Les Que Faltaband i ha estat conduït pels comunicadors Berta Aroca i Roger Carandell.

En habitatge, el cap de l'Executiu també ha destacat que es continuarà reservant per al jovent el 25% de l'habitatge nou de protecció oficial (HPO). La novetat, ha afegit, és que el nombre d'HPO s'incrementarà properament, ja que en les zones rurals i les ciutats mitjanes hi ha entrebancs perquè es pugui accedir al lloguer o a la compra. Per aquest motiu, ha destacat que s'estan preparant noves convocatòries d'habitatge, ajudes al lloguer i volem garantir que el 25% de les noves construccions es destinin a habitatge protegit.

Pel que fa a la salut mental dels joves, la presentació del PNJCat també ha servit per fer destacats anuncis en aquesta matèria. El president del Govern ha avançat un acord entre Salut i Drets Socials per fer que els referents de benestar emocional i salut comunitària (Rebecs) coordinats pels Centres d'Atenció Primària també destinin un nombre d'hores setmanals a fer atenció directe al jovent des de les Oficines Joves. Així mateix, els Rebecs donaran suport a la Xarxa Nacional d'Emancipació Juvenil (formada per 44 Oficines Joves i 234 Punts d'Informació Juvenil).

Aquesta xarxa d'oficines -presents a totes les comarques catalanes-, són els espais de referència per atendre i assessorar els joves de manera individualitzada per part de personal tècnic especialitzat. Aragonès ha destacat que l'emancipació plena només és possible amb un benestar emocional i la salut mental estable i que, per això, es faran més fortes les Oficines Joves incorporant-hi figures amb el Departament de Salut que puguin fer una tasca d'acompanyament psicològic comunitari o accions grupals.

En el mateix capítol, Aragonès també ha comunicat que els instituts d'educació secundària disposaran a partir d'aquest curs 2023-2024 d'un referent de salut mental i emocional. Mitjançant una aliança entre els departaments de Salut i Educació, cada IES comptarà unes hores a la setmana amb un professional especialitzat per poder fer atenció directe als alumnes. Així mateix, ha anunciat que es farà una aliança amb Salut per a poder disposar a tots els centres de secundària de referents en salut mental especialitzats en qüestions com ara la prevenció de trastorns en la conducta alimentària o el suïcidi.

Pla de xoc contra l'abandonament prematur

Pel que fa a educació, Aragonès ha destacat aquest vespre que Educació prepara un pla de xoc per frenar l'abandonament prematur a l'etapa de secundària. Així, ha indicat que l'abandonament prematur dels estudis afecta més a un perfil de joves que a d'altres, ja que alguns d'ells compten amb una xarxa social que els ofereix més oportunitats per a continuar estudiant o passant dels estudis a les primeres experiències laborals. Per aquest motiu, ha anunciat que el Govern farà un pla de xoc contra l'abandonament escolar.

125 nous referents en ocupació juvenil

Sobre ocupació juvenil, el president Pere Aragonès ha avançat que es posarà en marxa una nova figura per acompanyar i assessorar els joves durant els seus estudis post-obligatoris, sobretot a la Formació Professional. Gràcies a una acció coordinada entre el SOC i Educació aviat es posaran en marxa fins a 125 referents que procuraran atendre les necessitats dels estudiants i evitar la seva estada a l'atur.

Aragonès també ha destacat l'ampliació de la Formació Professional per a l'Ocupació en Format Dual (FPO Dual), una iniciativa mitjançant la qual els centres educatius i les empreses col·laboren per formalitzar convenis de pràctiques, primer, i estades remunerades en modalitat de contracte o beca, més endavant.

En concret, la Generalitat ha ampliat els beneficiaris de la FP Dual als més grans de 29 anys en risc d'exclusió social, així com als més grans de 45 anys en situació d'atur de llarga durada o persones afectades per un ERO. Això ha fet que el pressupost per a la FPO Dual s'incrementi aquest curs un 32%, passant de 25 a 33 milions d'euros, per incloure més de 1.500 persones.

Als beneficiaris se'ls ofereix un contracte de formació en alternança durant 12 mesos que els permet combinar la formació teòrica amb l'experiència pràctica en un entorn de treball real. D'aquesta manera, els participants tenen l'oportunitat d'aplicar els coneixements adquirits a les aules en situacions reals a l'empresa. Un cop finalitzat el programa, rebran un certificat de professionalitat que els acredita les competències professionals.

Així mateix, el president també ha avançat que el SOC i Educació preparen una nova convocatòria del programa "Noves oportunitats", destinada a joves d'entre 16 i 24 anys sense titulació i demandants d'ocupació.

Finalment, Aragonès ha anunciat una nova campanya lligada als drets laborals. Aragonès ha remarcat que s'iniciarà una campanya contra la precarietat, perquè totes les persones joves coneguin quins són els seus drets laborals i, així, poder detectar ràpidament alguna possible irregularitat.

Les mesures anunciades pel president Aragonès aquest vespre estan compreses en dos dels quatre grans reptes que es marca el nou PNJCat 2030. En concret, els de "Emancipació juvenil", que engloba totes les prioritats pel que fa a l'equitat en l'educació, el treball de qualitat i l'accés a l'habitatge; i el de "Benestar i qualitat de vida", que emmarca les accions en els àmbits de la salut i el benestar emocional i els del benestar i la justícia ambiental.

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés ha remarcat, de la seva banda, que l'objectiu és fer possible l'emancipació de les persones joves tant en habitatge, com en l'accés al món laboral i la millora d'oportunitats educatives. També ha remarcat que el més important és donar eines als joves per cuidar la seva salut, especialment la salut emocional i mental i ha aprofitat per fet una crida a les joves a continuar participant, transformant i a implicar-se socialment.

En aquest sentit, el tercer altre gran repte del Pla és el de la "Participació i protagonisme jove". En aquest bloc s'hi enquibeixen les prioritats pel que fa a la participació i moviment juvenil organitzat, l'accés i la creació (drets culturals, lingüístics i digitals) i l'espai públic.

Finalment, des de la perspectiva de les diferents realitats dels 1,3 milions de joves catalans d'entre 15 i 30 anys, el nou PNJCat inclou el quart gran objectiu "Equitat i inclusió jove". En aquest apartat s'hi inclou les accions pel que fa a feminismes i LGTBI, equitat i no discriminació i equilibri territorial. El Pla pretén arribar a tota la joventut, i això vol dir tenir en compte tota la diversitat del col·lectiu. Les persones joves parteixen de punts de partida diferents, amb situacions de desigualtat i discriminació, i vivències i expectatives diverses, per tant cal incorporar aquesta mirada a les polítiques joventut, sense deixar ningú enrere.

L'objectiu és que el Pla pugui encabir les diferents situacions i casuístiques sota el mateix principi de garantir drets per a totes les persones joves. I per a fer-ho, es proposa iniciatives innovadores socialment i des d'una perspectiva interseccional que travessi totes les prioritats i objectius.

Per això, el Pla també inclou una primera part de diagnosi de la situació actual de les persones joves i de les seves desigualtats en els diferents àmbits (gènere, origen social, territorial o econòmic).

329,2 M€ en el trienni 2023-2026

El Govern ha aprovat el dimarts d'aquesta setmana la tramitació d'urgència de la proposta del nou PNJCat 2030, de manera que la seva aprovació definitiva com a decret de Govern -tal i com marca la Llei 33/2010 de polítiques de joventut- es preveu per d'aquí a ben poc.

El Pla, que és l'eina de referència que guiarà les polítiques de joventut a Catalunya fins l'any 2030, es desplegarà mitjançant els Plans d'Actuació de Polítiques de Joventut (PAPJ) dels triennis 2023-2026 i 2027-2030. Pel que fa al PAPJ actual, el pressupost és de 329,2 milions d'euros destinats a la població jove per al desplegament de 427 actuacions amb la implicació de 14 departaments de la Generalitat.

A diferència de l'anterior PNJCat 2020, el presentat avui és un pla més breu i ambiciós a la vegada. En aquest sentit, s'ha estructurat en quatre grans reptes i onze prioritats, a través de les quals es despleguen fins a 60 objectius estratègics.

2.300 persones participen en el nou PNJCat

La presentació d'aquest vespre del nou PNJCat 2030 davant de joves ha volgut donar continuïtat a l'empenta que aquest col·lectiu ha donat a l'elaboració del Pla al llarg dels darrers mesos, tal com han volgut recordar tant el president de la Generalitat com el conseller de Drets Socials.

En aquest sentit, el nou Pla ha comptat amb un ampli procés participatiu previ entre la joventut catalana amb la implicació d'unes 2.300 persones. En concret fins a 540 joves van participar el 2022 -en el marc del Congrés de la Joventut de Catalunya- en un total de 20 activitats i tallers en les quals es va debatre sobre l'emancipació, l'equitat, les identitats i la justícia climàtica. Aquest procés també va comptar amb propostes concretes per part de 100 alumnes d'ESO, que van participar en Game Jams, i de 1.200 joves d'entre 14 i 34 anys, que ho van fer a través del joc Utròpolis Escape.

Finalment, un total de 50 joves van contrastar els resultats del procés participatiu el juny passat. Les conclusions d'aquests debats també s'han incorporat al redactat final del nou PNJCat.

El nou Pla vol donar resposta a les necessitats dels joves en àmbits com ara l'habitatge, el treball, l'educació, la salut emocional o la justícia ambiental, entre d'altres. El Govern ha consensuat el nou marc amb múltiples agents socials, econòmics i institucionals, així com amb el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, que representa un centenar d'entitats juvenils i els consells locals de joventut.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
14062 {"title":"President Aragonès: \"Aquestes mesures ajudaran a fer possible l'emancipació i el benestar emocional de les persones joves\"","published_date":"2023-11-23","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2023\/11\/23\/22\/11\/733fca1d-18ab-430e-8f13-c1a5f1e14e20.jpg","id":"14062"} catalunya Pere Aragonès,President https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-11-23/14062-president-aragones-mesures-ajudaran-fer-possible-emancipacio-benestar-emocional-persones-joves https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.