Igualtat i Feminismes homenatja la tasca d'entitats defensores dels drets humans amb l'arribada de l'exposició "El Mar la Frontera més ampla" a Barcelona a bord de l'Open Arms

Imagen del artículo Igualtat i Feminismes homenatja la tasca d'entitats defensores dels drets humans amb l'arribada de l'exposició El Mar la Frontera més ampla a Barcelona a bord de l'Open Arms

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

A Barcelona s'ha homenatjat la xarxa de solidaritat LGBTI Fundació Enllaç, End Fossil, el Sindicat popular de venedors ambulants de Barcelona - Top Manta i la comunitat educativa de l'escola Rosselló-Pòrcel de Santa Coloma de GramenetL'exposició flotant es va inaugurar a Palamós i farà dues parades més a Tarragona i La Ràpita, on s'homenatjaran persones i entitats defensores dels drets humans de cada territoriL'esdeveniment s'emmarca dins els actes de commemoració del 75è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans

El Moll de la Fusta de Barcelona ha acollit avui l'acte d'homenatge a les persones i entitats defensores dels Drets Humans de Barcelona organitzat pel Departament d'Igualtat i Feminismes en el marc de la commemoració del 75è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans. Per posar en valor la important tasca que duu a terme la societat civil per continuar avançant en la garantia dels Drets Humans, el Govern està celebrant actes de reconeixement a diferents punts del país coincidint amb l'arribada als ports de l'exposició "El Mar la frontera més ampla" a l'interior del vaixell de rescat Open Arms.

Després del tret de sortida el passat 15 de novembre a Palamós avui s'ha dut a terme aquest homenatge a Barcelona a través de quatre representants del ric teixit d'associacions i entitats que vetllen pels Drets Humans a la ciutat. La primera a recollir el reconeixement, ha sigut l'activista Paulina Blanco, referent en la defensa dels drets LGTBI i de la gent gran i co-impulsora de la Fundació Enllaç. "La Declaració Universal dels Drets Humans diu que tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets, jo no he tingut aquesta possibilitat fins no fa gaire", ha afirmat Blanco i ha recordat que Catalunya ha sigut pionera en molts dels avanços en matèria de drets LGBTI+ i amb serveis reconeguts internacionalment com la Xarxa SAI. "Tenim l'orgull de viure en una terra on podem exercir els nostres drets com la resta de la població", ha afegit i ha fet una crida a continuar-los defensant i posar especial atenció en els drets de les persones grans.

Avui també s'ha reconegut el moviment juvenil contra els combustibles fòssils per la justícia social i climàtica End Fossil. En nom del moviment, l'activista Felipe Martínez Torres ha destacat que "l'emergència climàtica actual és una amenaça als drets humans que no només posa en perill la nostra existència, sinó que també accentua les desigualtats i afecta de manera desproporcionada els més vulnerables. En aquest sentit, no podem oblidar els refugiats climàtics, aquelles persones que es veuen obligades a abandonar les seves llars a causa de fenòmens climàtics extrems i canvis ambientals."

En nom del Sindicat popular de venedors ambulants de Barcelona - Top Manta, han recollit el reconeixement els seus portaveus Papalaye Seck i Lamine Sarr. Seck ha explicat que gràcies al sindicat "Hem aconseguit regularitzar la situació administrativa de més de 120 companys que han pogut deixar la manta i començar una vida més digna." També ha compartit la seva vivència personal en el trajecte migratori: "el cayuco que ens servia per pescar l'hem hagut d'utilitzar per arribar a Europa a través de rutes molt perilloses on moltes germanes i germans han perdut la seva vida."

En l'acte també s'han posat en valor els drets lingüístics amb l'homenatge a Jesús Martínez, Montserrat Giral Pascual i Lluís Prat Viñas com a representants de la comunitat educativa de l'escola Rosselló-Pòrcel de Santa Coloma de Gramenet que a l'inici de la dècada dels 80 va construir les bases pel model d'escola pública en català i d'immersió lingüística. Jesús Martínez ha recordat: "vam aconseguir que una generació de fills d'immigrants acabessin l'escola essent totalment bilingües i sentint aquesta terra i cultura com a pròpia. Segueixo creient que la millor integració d'una societat és aprendre la llengua i la cultura d'on vius. Fa quaranta anys lluitava perquè els meus fills tinguessin la millor educació possible i avui lluito perquè la meva neta de sis anys no perdi el que vam aconseguir amb la immersió lingüística".

En la cloenda de l'acte, la secretària general del departament d'Igualtat i Feminismes, Georgina Oliva, ha destacat la "fermesa, compromís i valentia" dels defensors i defensores i ha recordat que "malgrat fa 75 anys de la Declaració Universal dels Drets Humans es continuen vulnerant arreu del món i també aquí i és molt necessari ser-ne conscients". "Teniu un Govern de la Generalitat compromès amb els Drets Humans, encara falta recorregut i no el volem fer soles, el volem fer amb vosaltres, teixint xarxa", ha dit dirigint-se a les entitats defensores. Oliva ha afegit que "Catalunya serà un mur davant l'onada reaccionària".

Aquests actes donen continuïtat a la tasca desenvolupada pel Departament a través del Pla d'actuació per al suport a les entitats i les persones defensores dels drets humans a Catalunya que té per objectiu garantir que les entitats i persones defensores dels drets humans, incloses les defensores dels drets sexuals i reproductius, puguin desenvolupar la seva tasca a Catalunya amb llibertat i seguretat.


"El Mar la frontera més ampla", una exposició flotant a l'interior de l'Open Arms

Els actes de reconeixement a les defensores se celebren coincidint amb l'arribada del vaixell als diferents ports on fa parada l'exposició "El Mar la frontera més ampla" que es pot visitar a l'interior de l'Open Arms.

La mostra explica els motius de la migració forçada, les dificultats per accedir a vies segures per migrar i les traves administratives per començar una nova vida a Catalunya, especialment per a les persones provinents del continent africà. L'exhibició multimèdia, dissenyada per l'estudi de visualització de dades Domestic Data Streamers, està dividida en tres parts: origen, trajecte i arribada. Comença amb una escultura simbòlica construïda amb una xarxa de pesca amb etiquetes de roba que informen de la relació entre els motius per migrar i la responsabilitat del nord global. A continuació, el públic es troba amb diferents reclams de les defensores durant el trajecte migratori en format d'alerta per walkie-talkie. En aquesta instal·lació s'hi poden sentir les veus i els testimonis d'Iridia, el col·lectiu Top Manta, la coordinadora Obrim Fronteres o del mateix Open Arms. Finalment, es troba un expositor de postals turístiques crítiques que rere la imatge idíl·lica del Mediterrani mostren les dificultats que es troben les persones quan arriben al país de destí. L'exposició es podrà visitar del 22 de novembre al 3 de desembre al Port de Barcelona de 10 a 14 h i de 16 a 18 h.

L'exposició i els homenatges a referents i associacions formen part dels actes principals de commemoració del 75è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans (DUDH) que organitza el Govern sota el lideratge de la Direcció General per a la Promoció i Defensa dels Drets Humans del Departament d'Igualtat i Feminismes. L'objectiu és vincular la DUDH i els Drets Humans a les problemàtiques mundials actuals i també la societat catalana i europea del segle XXI, reivindicar-ne la vigència i conscienciar sobre la necessitat de garantir-los.


Pròxims actes de reconeixement a les defensores dels Drets Humans:

  1. El 6 de desembre a les 12 h al Port de Tarragona (Escales Reials, Moll de la Costa) s'homenatjarà a Neus Roig Pruñonosa, la presidenta de l'Observatori de les Desaparicions Forçades de Menors, Eduard López Mercadé, representant de Reus Refugi, una associació que treballa en el suport i acompanyament a les persones refugiades que arriben a Reus, Antoni Vives Sendra, el president de la Fundació Bonanit, que es dedica a l'atenció integral a les persones en situació de desemparament i sense llar i la Berta Mascaró Triedo, representant del Col·lectiu H2O, col·lectiu Lesbià, Gai, Bisexual i Trans* (LGBTI) del Camp de Tarragona.
  2. El 12 de desembre a les 12 h al Port de la Ràpita (Moll comercial) es realitzarà un homenatge a la fundació ONG Provocant la Pau, una organització que ha treballat en projectes de cooperació al desenvolupament i emergències humanitàries, l'Associació d'Amigues i Amics de Tortosa per a la UNESCO, i la Plataforma en Defensa de l'Ebre.


Actes per tot el territori per commemorar el 75è aniversari de la DUDH

Des del departament d'Igualtat i Feminismes s'han organitzat actes de reflexió arreu de Catalunya sobre la vigència i el valor dels drets humans al segle XXI i la seva connexió amb els problemes i mancances que tenim com a societat catalana i europea del segle XXI.

Paral·lelament, s'ha signat un conveni amb l'Institut de Drets Humans per programar un cicle de conferències, seminaris, jornades i taules rodones a l'àmbit local i comarcal per parlar dels reptes per a la garantia i promoció dels drets humans a Catalunya amb temàtiques concretes com la societat digital i la intel·ligència artificial, la crisi climàtica, la igualtat i l'equitat i l'odi, extremismes i polarització. Seran una vintena d'activitats coordinades per l'Institut de Drets Humans de Catalunya que comptaran amb la participació de ponents experts i expertes i estan adreçades tant a la ciutadania en general com al teixit associatiu local, a escolars o estudiants o altres col·lectius i sectors.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
14037 {"title":"Igualtat i Feminismes homenatja la tasca d'entitats defensores dels drets humans amb l'arribada de l'exposició \"El Mar la Frontera més ampla\" a Barcelona a bord de l'Open Arms","published_date":"2023-11-22","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2023\/11\/22\/16\/48\/95432b70-2254-4ebe-bddb-c5b94eb7ea27.jpg","id":"14037"} catalunya Igualtat i Feminismes,Tània Verge https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-11-22/14037-igualtat-feminismes-homenatja-tasca-entitats-defensores-drets-humans-arribada-exposicio-mar-frontera-mes-ampla-barcelona-bord-open-arms https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.