El Departament de Cultura adquireix el fons fotogràfic Català-Roca

L'Arxiu Nacional de Catalunya i el MNAC acolliran el fons adquirit per la GeneralitatL'adquisició assegura la conservació i l'obertura del fons i s'emmarca en la celebració els darrers mesos de l'Any Francesc Català-Roca

Imagen del artículo El Departament de Cultura adquireix el fons fotogràfic Català-Roca


El Departament de Cultura ha arribat a un acord amb els actuals hereus del fotògraf Francesc Català-Roca, el seu fill Andreu Català Pedersen i el seu net Marc Català Santafé, per a l'adquisició per la Generalitat de Catalunya pel preu de dos milions d'euros del fons fotogràfic Català-Roca.

L'anunci s'ha realitzat aquest matí en roda de premsa en presència de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, els dos hereus del fotògraf; la directora general de Patrimoni Cultural, Sònia Hernández; el director de l'Arxiu Nacional de Catalunya, Francesc Balada; i el director del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), Pepe Serra.

La consellera ha dit que "estem davant d'una adquisició de país, que garanteix la conservació, la investigació i la difusió del fons Català-Roca, el fotògraf més important del segle XX a Catalunya i a l'Estat espanyol" i ha afegit que "aquest fons és una de la grans compres de la Col·lecció Nacional d'Art de Catalunya, que com a Departament estem reforçant perquè creiem que és prioritària". Garriga també ha posat en valor la tasca del COAC, que ha custodiat el fons del fotògraf durant els últims anys i ha agraït que "la família Català-Roca hagi prioritzat que l'obra del seu pare i avi fos del país i per al país".

El fill del fotògraf, Andreu Català, ha destacat que "l'Arxiu de Francesc Català-Roca reuneix el treball de molts anys de dedicació, fites, investigacions i innovacions i informació rellevant. És un meravellós viatge pel segle XX de la mà i dels ulls d'un fotògraf singular que dominava molt bé l'art de traduir el món visible en imatges bidimensionals". Andreu Català ha afegit: "Alegrem-nos, celebrem que aviat podrem compartir amb més facilitat i gaudir d'aquestes mirades sàvies, fem-les nostres, fem-les de tots".

L'adquisició s'emmarca en la celebració els darrers mesos de l'Any Francesc Català-Roca i l'objectiu és que l'extraordinari fons del fotògraf es preservi en la seva integritat, com a conjunt singular d'alt valor cultural i històric que és, sent objecte de descripció i documentació detallada, prenent les millors estratègies de conservació, restauració i digitalització i fent-lo accessible a nivell nacional i internacional.

El fons adquirit està format per quatre blocs de documents: 167.701 negatius en blanc i negre i color, 3.109 diapositives color, prop de 14.000 fulls de contacte (instal·lats en 194 arxivadors d'anelles-llibretes) i 2.000 còpies d'època d'autor de dimensions 18 x 24 representatives de les diverses èpoques, temàtiques, materials i tipologies (b/n, color, paper i plàstic).

S'inclouen també algunes còpies d'exposició, triades pel mateix autor com a representatives de la seva obra, que són en mans dels hereus, i 16 documentals cinematogràfics, amb el seu material complementari i de treball, que són conservats per la Filmoteca de Catalunya.

El fons traspassat es dipositarà a l'Arxiu Nacional de Catalunya (la part principal) i el Museu Nacional d'Art de Catalunya (les còpies d'època d'autor). L'adquisició tindrà com a primer fruit de cara al públic els treballs de preparació d'una gran exposició de caràcter antològic i retrospectiu, organitzada pel MNAC, juntament amb altres propostes de diverses institucions del país, amb les quals tindrem oportunitat de col·laborar.

L'adquisició del fons per part de la Generalitat garanteix la seva conservació d'acord amb els paràmetres que estableix la normativa internacional, assegura una inversió en el tractament documental que faciliti el retorn social, i evita la seva disgregació i sortida del nostre país.

Amb motiu de l'adquisició, la Generalitat obté els drets que li permetran digitalitzar les imatges (transformació), difondre-les en línia (difusió i comunicació) per fer-les accessibles a tota la ciutadania i presentar-les amb motiu d'exposicions, publicacions pròpies (comunicació pública i difusió), treballs d'investigació i material pedagògic. Els hereus es reserven els drets d'explotació respecte a tercers.


El fons fotogràfic Català-Roca

L'extraordinari fons fotogràfic produït per Francesc Català-Roca es va anar conservant a l'estudi de l'autor a la Travessera de Dalt, de la vila de Gràcia, des que el 1948 es va independitzar del seu pare, Pere Català Pic. Els hereus el van dipositar el 2007 a l'Arxiu del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya a Barcelona, on es troba actualment en procés d'inventari.

Es tracta d'un arxiu d'un valor inqüestionable, que ha estat reconegut en els darrers anys de manera unànime. La innovació, la mirada i els punts de vista, els enquadraments, la utilització i recreació en les llums i les ombres fan de les seves obres, en especial les creacions en blanc i negre datades als anys cinquanta i seixanta del segle XX, de les més rellevants de la història de la nostra fotografia. Francesc Català-Roca és un veritable referent de la fotografia urbana i documental i el creador d'algunes imatges icòniques que han esdevingut un autèntic referent en l'imaginari dels catalans. També va ser un innovador en el camp del color, un dels pocs mestres de la fotografia que va fer la transició del blanc i negre al color, a principis dels anys 70 del segle XX.


La conservació del patrimoni fotogràfic a Catalunya

En els darrers anys el patrimoni fotogràfic, amb una potència documental, artística, històrica i tecnològica enorme, ha viscut una triple revolució: en la seva valoració, a la que ha contribuït el reconeixement i l'activisme dels propis autors, dels col·lectius professionals, dels historiadors de la fotografia i de les associacions d'amants que la promocionen; en la seva entrada massiva als centres patrimonials (principalment, arxius i museus); i, en tercer lloc, com a conseqüència del treball de conservació, descripció i digitalització dut a terme per aquests centres, en l'augment exponencial de la seva consulta, sovint a través de la xarxa.

Els arxius públics treballen amb l'objectiu de posar en valor aquests documents, donar sentit al conjunt de l'obra produïda pels autors i retornar-los a la societat per al seu coneixement i ús. L'Arxiu Nacional de Catalunya disposa de fa molts anys d'una àrea específica per a la gestió d'aquesta tipologia de documents i ha incorporat des de la seva creació fons molt rellevants, entre els quals, els del pare i germà, els també fotògrafs Pere Català Pic i Pere Català Roca.

Pe la seva banda, el Museu Nacional d'Art de Catalunya va incorporar la fotografia a les seves col·leccions l'any 1996, amb la creació d'un Departament de Fotografia que naixia amb el propòsit de reunir les obres més destacades i representatives de la història de la fotografia, des de l'origen del mitjà fins a l'actualitat.

Actualment, la col·lecció compta amb un fons al voltant de 50.000 obres, que s'ha anat bastint a través de donacions, com ara els fons de Joan Colom, Josep Maria Casals i Ariet o Pere Formiguera, amb dipòsits com el de l'Agrupació Fotogràfica de Catalunya o el fons Oriol Maspons, i adquisicions d'obra. En els últims anys, en el context del Pla Nacional de Fotografia, la col·lecció ha crescut exponencialment i ha permès la incorporació de nombroses obres d'autors de diferents èpoques, fet que ha consolidat la col·lecció del museu com a centre de referència obligat de la recerca i la creació fotogràfica.


Francesc Català-Roca

Francesc Català-Roca (Valls, 1922 - Barcelona, 1998) és considerat com el fotògraf català més important del segle XX, a l'alçada de les primeres figures de la fotografia universal del seu temps. El seu pare, Pere Català i Pic, el va introduir en les noves idees de la comunicació per imatges de les avantguardes europees. Després de treballar al seu costat al Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya durant el temps de guerra i, més tard, a l'estudi familiar, es va independitzar el 1948. Des de llavors va desplegar totes les habilitats del fotògraf professional com a reporter de publicacions, com a il·lustrador i com a fotògraf industrial de tota mena, retratista de personalitats, autor de nombrosos llibres, que sovint maquetava personalment, de temàtiques molt variades i col·laborador amb artistes i escriptors.

Francesc Català-Roca, amb voluntat de captar la realitat quotidiana, va elevar la fotografia documental a categoria d'art. L'any 1953 va fer la primera exposició i la seva manera d'entendre la imatge va influenciar a tota una generació deutora de la seva manera d'entendre la funció social del fotògraf: Ramon Masats, Oriol Maspons, Xavier Miserachs, Ricard Tarré, Joan Colom i Colita, entre altres. El seu arxiu fotogràfic, amb més de 200.000 imatges, dipositat a l'arxiu del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya, és un dels més rellevants del país.

Distingit amb el Premi Ciutat de Barcelona (1951 i 1952), va ser el primer fotògraf a rebre el Premi Nacional d'Arts Plàstiques del Ministeri de Cultura espanyol (1983). El 1992 va rebre la Medalla al Mèrit Artístic, el Premi Nacional d'Arts Plàstiques i la Creu de Sant Jordi. La seva obra ha recorregut el món, amb exposicions a Europa, Amèrica i Àsia. Ha estat objecte de grans exposicions retrospectives a la Fundació Miró (2000) i la Pedrera (2012), així com al Círculo de Bellas Artes de Madrid (2013).

Descarrega fotografies del fons Català-Roca

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
13978 {"title":"El Departament de Cultura adquireix el fons fotogràfic Català-Roca","published_date":"2023-11-20","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2023\/11\/20\/10\/44\/042db5fb-9822-4a0e-95df-71d1476ca167.jpeg","id":"13978"} catalunya Cultura,Natàlia Garriga https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-11-20/13978-departament-cultura-adquireix-fons-fotografic-catala-roca https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.