President Aragonès: "Invertirem 407 milions en l'impuls d'equipaments per a la reutilització de l'aigua fins al 2040 per a combatre la sequera que patim com a país"

El president de la Generalitat i el conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural han inaugurat avui l'ampliació de la depuradora de Rubí, que ha suposat una inversió de 7,1 MEUREl cap de l'Executiu apel·lat a "la necessitat d'estalviar aigua, tant com sigui possible" i "a actuar amb la màxima responsabilitat"La planta incrementa en un 50% la seva capacitat de tractament, adaptant-se a les necessitats de sanejament actuals i futures, a més de disposar d'un avançat procés que millora la qualitat de l'aigua que s'aporta al medi amb una important reducció del consum energètic de la

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha anunciat que el Govern destinarà "407 milions d'euros fins al 2040 en l'impuls d'equipaments per a la reutilització de l'aigua" en el marc del Pla de reutilització de l'aigua regenerada de Catalunya. Estratègia 2040, que té per objectiu de fer front a l'escassetat d'aquest recurs a causa de "l'important sequera que patim com a país" i el context d'emergència climàtica.

El cap de l'Executiu ha fet aquest anunci, acompanyat del conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i Subiranas, així com el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Samuel Reyes i López, durant la inauguració de l'ampliació de la deupuradora de Rubí, que ha suposat una inversió de 7,1 milions d'euros.

El president, que ha subratllat que "la regeneració i la depuració d l'aigua són elements fonamentals per l'abastament de l'aigua a Catalunya", ha alertat que "hem d'estar preparats per la sequera d'ara, però també per les dels futur" i per això ha assegurat que cal "adaptar el conjunt del país a la manera que tenim de viure, de produir , de distribuir i de consumir en aquesta nova realitat climàtica".

Imagen del artículo President Aragonès: Invertirem 407 milions en l'impuls d'equipaments per a la reutilització de l'aigua fins al 2040 per a combatre la sequera que patim com a país

"L'objectiu del Govern és doncs la gestió més eficient de l'aigua", ha afirmat Aragonès ,i això, ha dit, significa treballar per "aprofitar-la millor, per fer-la servir més d'una vegada per al rec, per als usos industrials, urbans o per mantenir els cabals ecològics i preservar els nostres ecosistemes".

Així, el president Aragonès ha explicat que el Govern ha dissenyat aquesta "Estratègia 2040" amb l'objectiu d'incrementar la disponibilitat d'aigua, contribuir a la millora ambiental de les masses d'aigua del país, i fomentar un ús eficient i sostenible que permeti ajustar la qualitat de l'aigua als usos requerits des d'una òptica d'optimització ambiental. El Pla compta amb un centenar d'actuacions "per passar a reutilitzar del 45 al 70% de l'aigua", que surt d'aquestes plantes.

"Des del Govern hem treballat des del primer dia amb anticipació, planificació, multiplicant l'aigua regenerada i la capacitat de les dessalinitzadores, amb més inversions extraordinàries", ha subratllat, i ha insistint que el Govern "ha mobilitzat més recursos que mai". I, en aquest sentit, també ha fet referència a les aportacions que ha fet el Govern "posant recursos per acompanyar els ajuntaments i acompanyat persones i sectors més afectats per la sequera", com el sector primari a qui ha agraït també "l'esforç realitzat".


Estalvi d'aigua

"Estem davant la pitjor sequera" des que hi ha registres, ha afirmat el cap de l'Executiu, i tot plegat, tant pel que fa a la durada, ja que "fa 36 mesos que no plou com tocaria", com pel que fa a la intensitat i la superfície afectada. "És una situació que no té precedents", ha insistit.

Per això, el president ha apel·lat a "la necessitat d'estalviar aigua". "Mentre no plou com hauria de ploure, hem de fer tot el que estigui a les nostres mans per preservar el màxim les reserves hídriques" ha dit, i, ha afegit, que "això és cosa de tots i totes, de les institucions amb inversions com les que estem fent, i de la pròpia ciutadania, contribuint al màxim a estalviar el màxim d'aigua possible". Perquè, ha sentenciat, que "cada litre d'aigua que estalviem serà un litre d'aigua que estarà als embassaments i que tindrem disponible si la situació de sequera encara s'allarga molt més en el futur" . I, en aquest sentit, ha fet "una crida a tothom a actuar amb la màxima responsabilitat"

"Estem mobilitzant tots el recursos que tenim a l'abast davant la pitjor sequera que ha viscut mai el país", ha continuat el president de la Generalitat. "Però mentre no plogui, tots i totes hem de prendre consciència de com de severa és la sequera", ha insistit.

Cada any Catalunya depura entorn de 610 hm3 a través de les 547 depuradores que s'han anat desplegant a través dels Plans de sanejament de Catalunya. Durant el 2022, els volums depurats van ser destintats en un 13% a la reutilització directa, un 31% a la reutilització indirecta, un 18% s'ha injectat al curs fluvial i, finalment, un 39% s'ha abocat al mar. I, en concret, el 12% que representa la reutilització directa suposen un volum aproximat de 71 hm3, la major part del qual (40,08 hm3) s'ha destinat a usos ambientals. El volum d'aigua reutilitzada ha anat creixent progressivament i s'espera superar aquest 71 hm3 aquest 2023.

El Pla de reutilització de l'aigua regenerada a Catalunya forma part de les inversions contemplades en el marc del Pla de gestió de l'aigua de les conques internes, amb una inversió superior als 2.400 milions d'euros pel període 2022-2027.


Ampliació de la depuradora de Rubí

El president ha visitat també, acompanyat de l'alcalde del Papiol, Jordi Bou, i del segon Tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Sant Cugat, Bernat Picornell, les obres d'ampliació i remodelació de la depuradora de Rubí, a la comarca del Vallès Occidental, que han dut a terme la Ute Ferrovial Agroman-Cadagua.

Les actuacions han permès incrementar en un 50% la capacitat de la planta i han consistit, principalment, en la construcció d'una tercera línia de tractament biològic, consistent en un nou reactor i un decantador, amb l'objectiu de millorar la qualitat de l'aigua tractada. Així, la depuradora disposarà ara de tres línies de tractament que treballaran en paral·lel. Amb aquesta actuació es podran assumir i tractar les noves aportacions, a més d'aconseguir una aigua de millor qualitat per al medi i garantir altres usos com el reg.

A més, la planta disposa d'un procediment, conegut com Anammox, que permet l'eliminació de nitrogen amb un important estalvi energètic i la consegüent reducció de la petjada de carboni de la instal·lació. Aquest procés s'empra per a eliminar l'amoni de corrents riques en nitrogen, com són els retorns de la digestió anaeròbia dels biosòlids generats en el procés de depuració. S'aconsegueix així garantir una bona qualitat de l'aigua de sortida i la reducció dels consums energètics de la planta.

Pel president, la utilització d'aquests "sistemes pioners" suposen "un canvi de paradigma en el tractament de les aigües residuals", que segons ha dit, "demostren tota la capacitat d'innovació i transformació que tenim ens tots els serveis públics del país, també en l'àmbit de sanejament d'aigües".

La nova instal·lació "és un exemple del conjunt d'inversions i millores que des del Govern de Catalunya estem portant a terme a les diferents infraestructures de gestió de l'aigua per fer front a la important sequera que patim com a país", ha dit., com ara "inversions en dessalinitzadores, potabilitzadores, depuradores, canals de rec", tot plegat per "fer front a una realitat que és evident: no plou com hauria de ploure".

Així, el president ha subratllat que "mentre no plogui com hauria de ploure, hem de fer tot el que estigui a les nostres mans per preservar al màxim les reserves hídriques". I ha situat com a "gran objectiu per a les properes setmanes i els popers mesos: preservar al màxim les reserves hídriques que tenim".

Pe això, ha insistit que "això ens implica a tots i cadascú dels ciutadans de país , a tots i cadascun dels sectors econòmics i a totes i cadascuna de les institucions". "A les institucions, fent inversions més que mai, i a la ciutadania i en els sectors productius estalviant tanta aigua com es pugui", ha subratllat. I ha afegit: "si no en gastem, o no en gastem tant, la preservem més i, per tant, l'estalvi és fonamental", ha conclòs.

Imagen del artículo President Aragonès: Invertirem 407 milions en l'impuls d'equipaments per a la reutilització de l'aigua fins al 2040 per a combatre la sequera que patim com a país

L'ampliació d'aquesta depuradora està inclosa en la planificació hidrològica i millorarà tant la capacitat de la planta, adaptant-se a les necessitats actuals i futures, com la qualitat de l'aigua tractada, contribuint a la millora mediambiental de la conca del riu Llobregat.

Les obres s'han dut a terme en la mateixa parcel·la on s'ubica l'actual depuradora, i s'ha garantit en tot moment el correcte tractament de les aigües residuals.

La depuradora de Rubí es va posar en servei el 1994 i es va ampliar el 1999. Té una capacitat per tractar 27.000 m3/dia, equivalent a una població de 135.000 habitants, i disposa de prop de 13 quilòmetres de xarxa de col·lectors. Saneja les aigües residuals dels municipis de Rubí i Sant Cugat del Vallès. A més dels treballs de millora, la depuradora està inclosa dins del pla d'eficiència energètica de l'ACA i es preveu incrementar la producció i ús de biogàs, reduint la petjada de carboni.

Actualment hi ha 547 depuradores actives a Catalunya, que garanteixen el sanejament de més del 97,1% de la població catalana. Pel que fa al Vallès Occidental, la comarca compta amb 27 depuradores en servei que depuren les aigües residuals generades pel 99% de la seva població.


"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
13956 {"title":"President Aragonès: \"Invertirem 407 milions en l'impuls d'equipaments per a la reutilització de l'aigua fins al 2040 per a combatre la sequera que patim com a país\"","published_date":"2023-11-17","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2023\/11\/17\/13\/54\/96498353-e145-4d84-80d6-e5bdc9dadfa4.jpg","id":"13956"} catalunya Pere Aragonès,President https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-11-17/13956-president-aragones-invertirem-407-milions-impuls-equipaments-reutilitzacio-aigua-fins-2040-combatre-sequera-patim-pais https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.