El Departament de Cultura destina 2 milions d'euros a projectes de cultura comunitària i transformació social

Imagen del artículo El Departament de Cultura destina 2 milions d'euros a projectes de cultura comunitària i transformació social

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

Obert el termini per sol·licitar els ajuts per reforçar els projectes de caire social amb l'objectiu de millorar les capacitats i les condicions de vida de les personesÉs una línia d'ajuts transversal que inclou les arts visuals, audiovisuals i escèniques, la música, les lletres i la cultura popularEn la primera edició d'aquests ajuts, corresponent als anys 2022 i 2023, i dotada amb 1,6 milions d'euros, es van subvencionar 129 projectes de la vegueria de Barcelona

El Departament de Cultura convoca, per segona vegada, la línia de suport a les entitats que desenvolupen projectes de cultura comunitària i transformació social, que vol reforçar els projectes de caire social que, a través de la pràctica cultural en contextos comunitaris i participatius, tenen la voluntat de millorar les capacitats i les condicions de vida de les persones i els col·lectius, transformant l'entorn sociocultural del qual formen part.

Les subvencions, impulsades a través de la Direcció General de Promoció Cultural i Biblioteques, ja es poden sol·licitar. Són de caràcter biennal i compten amb una dotació total de2 milions d'euros.

La iniciativa s'emmarca en la voluntat del Departament de Cultura d'enfortir els mecanismes de garantia dels drets i d'inclusió cultural i de reconeixement i suport a les entitats socials que lideren projectes de cultura comunitària. Un dels eixos principals de treball del Departament de Cultura en aquesta legislatura és garantir que tothom tingui accés a la cultura. Per això treballa en la futura Llei de drets culturals, que tindrà com a objectius garantir la lliure participació, la creació i l'accés de tota la ciutadania a la vida cultural, així com reforçar la protecció dels drets de les persones que treballen en el sector.

Les activitats que optin als ajuts poden adreçar-se a la ciutadania en general o, específicament, a col·lectius en situació de vulnerabilitat o en risc d'exclusió social per motius econòmics, de diversitat funcional, generacional, ètnica, cultural, de gènere o altres.

Es tracta d'una línia transversal que inclou els àmbits d'arts visuals, audiovisuals, arts escèniques, música, lletres, cultura popular i altres expressions culturals en què es potenciï la creació col·lectiva i les relacions amb la comunitat i amb sectors específics de la ciutadania vinculats a l'entorn on es desenvolupen.

Igualment, s'hi poden acollir programes i activitats formatives o educatives destinades a la capacitació de les persones que hi participen a través de les arts visuals i audiovisuals, les arts escèniques, la música, les lletres, la cultura popular i altres expressions culturals, com a pas previ a la creació col·lectiva o la participació en un projecte comunitari.

Poden optar als ajuts les entitats privades sense ànim de lucre i les cooperatives i el període per presentar les sol·licituds es tancarà el 29 de novembre. La quantia de la subvenció per a cada sol·licitant és d'un màxim de 20.000 euros, i en cap cas pot ser superior al 70% de les despeses subvencionables del projecte. L'execució de les activitats s'ha de fer durant el bienni objecte de la convocatòria (2024-2025) i, en tot cas, han d'acabar abans del 31 de desembre del 2025.

129 projectes subvencionats a la vegueria de Barcelona

En la primera edició d'aquests ajuts, corresponent als anys 2022 i 2023, i dotada amb 1,6 milions d'euros, es van subvencionar 199 projectes que van incloure diferents àmbits d'actuació: arts visuals, audiovisuals, arts escèniques, música, lletres, cultura popular i altres expressions culturals. Això vol dir que es van subvencionar el 88% de tots els projectes que es van presentar a la convocatòria. D'aquests projectes, a la vegueria de Barcelona es van finançar 129 amb una dotació total de 995.777 euros.

Per comarques, al Barcelonès es van repartir 755.507 euros entre 96 projectes de Badalona, Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet. Pel que fa al Baix Llobregat, cinc iniciatives de Castelldefels, Esplugues de Llobregat, el Prat de Llobregat i Sant Boi de Llobregat van rebre un total de 63.542 euros.

Al Maresme es van repartir 54.464 euros entre set projectes de Malgrat de Mar, Pineda de Mar, Mataró i Tiana. Per la seva banda, el Vallès Occidental va rebre 87.487 euros per a 14 iniciatives de Montcada i Reixac, Ripollet, Palau-solità i Plegamans, Sabadell, Sant Cugat del Vallès i Terrassa. Finalment, al Vallès Oriental es van distribuir 34.777 euros entre set projectes ubicats a Caldes de Montbui, Granollers, Lliçà d'Amunt i Sant Esteve de Palautordera.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
13917 {"title":"El Departament de Cultura destina 2 milions d'euros a projectes de cultura comunitària i transformació social","published_date":"2023-11-16","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2023\/11\/15\/17\/02\/3e7d6881-f210-4792-9d7c-fab3bad78cfb.jpg","id":"13917"} catalunya Delegació a Barcelona,Joan Borràs i Alborch https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-11-16/13917-departament-cultura-destina-2-milions-euros-projectes-cultura-comunitaria-transformacio-social https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.