Més de 150 persones dels àmbits de la recerca i l'educació es reuneixen per debatre quines mesures cal engegar per impulsar la recerca educativa

Ha estat en el marc de la I Convenció de Recerca Educativa de Catalunya, que ha permès tancar la diagnosi i la definició dels eixos estratègics del Pla de recerca educativa És el primer Pla d'aquestes característiques a Catalunya, que té l'objectiu d'esdevenir un instrument estratègic per impulsar transferència d'evidències de recerca a l'àmbit educatiu Ja s'ha publicat la resolució provisional dels projectes guanyadors de la primera convocatòria de subvencions a la recerca educativa

Imagen del artículo Més de 150 persones dels àmbits de la recerca i l'educació es reuneixen per debatre quines mesures cal engegar per impulsar la recerca educativa


Més de 150 persones dels àmbits de la recerca i l'educació s'han aplegat avui a l'INEFC per debatre les mesures que s'han de posar en marxa per impulsar la recerca al sistema educatiu. Ha estat en el marc de la I Convenció de Recerca Educativa de Catalunya, un esdeveniment que ha permès tancar la diagnosi i la definició de les línies estratègiques que han de marcar el Pla de recerca educativa.


Durant la Convenció s'han consensuat diferents aspectes al voltant de la recerca educativa, s'han analitzat els possibles obstacles i oportunitats i s'han identificat models de referència. A partir dels resultats que se'n derivin, es concretaran les propostes i accions per promoure'n el canvi. Serà a través d'una comissió formada per experts, docents, universitats i recercadors, que definiran les línies principals del pla en diferents taules de debat.


La consellera d'Educació, Anna Simó Castelló, ha inaugurat la jornada, i ha destacat que "per donar resposta als reptes actuals és imprescindible que l'àmbit de la recerca i l'àmbit de l'educació estiguin connectats. Si sumem esforços en recerca i educació multiplicarem els resultats. Perquè les evidències que obtinguem impactaran positivament en molta població, en tot el sistema educatiu i, per tant, acabaran impactant en tota la societat".


D'altra banda, el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha manifestat que "avui passem de la diagnosi a la planificació estratègia i a l'acció i creem les condicions per convertir la recerca en educació en aplicació pràctica per al sistema educatiu i, fer-ho, amb coneixement, així com amb la urgència i la serenitat necessària per obtenir avenços".


Pla de recerca educativa


La recerca educativa és una de les grans prioritats per als sistemes educatius, tal com han expressat organismes internacionals com la Unesco i la Comissió Europea, que recomanen incorporar evidències científiques que donin resposta als reptes educatius actuals. Tanmateix, consideren que aquest àmbit té un gran potencial tant a l'hora d'ajudar docents i centres a millorar com a l'hora de dissenyar les polítiques educatives.


El desenvolupament del Pla de recerca educativa suposarà que, per primera vegada, Catalunya disposi d'un pla d'aquestes característiques, amb l'objectiu que esdevingui un instrument estratègic per impulsar la transferència de les evidències que proveeix la recerca, tant a la pràctica docent com a les polítiques educatives de l'Administració.


El grup de treball que ha de definir el Pla de recerca educativa -que començarà a desenvolupar el Pla des del moment que acabi la Convenció fins al març de 2024-, el conformen representants dels departaments d'Educació i de Recerca i Universitats, grups de recerca, entitats pedagògiques, docents i membres de la comunitat educativa. I ho fa partint d'una diagnosi prèvia que ha analitzat el sector de la recerca educativa a Catalunya, la seva organització i finançament, i com es relaciona amb docents, centres i polítiques educatives, i que s'ha sintetitzat en 15 necessitats clau, publicades al web de recerca educativa.


Publicada la convocatòria als projectes de recerca


Recentment s'ha publicat la resolució mitjançant la qual s'estableixen els projectes guanyadors de la primera convocatòria de subvencions a la recerca educativa, per un total de 860.884 euros a universitats i fundacions per executar vuit projectes de recerca. S'han convocat tres modalitats (recerca quantitativa experimental, revisió de la literatura i propostes d'adaptació, i aplicació d'evidències en centres educatius):


-Dos projectes per avaluar l'impacte de dos projectes concrets, un dels quals amb l'objectiu de fomentar l'ús del català als centres educatius, i l'altre per reduir l'abandonament escolar (600.000 €).


-Fins a cinc projectes que analitzaran experiències prèvies o faran prospectiva internacional, amb les temàtiques següents (30.000 € per projecte):

Millora socioeducativa

Biblioteques escolars

Inclusió

Desenvolupament competencial docent

Disseny Universal per a l'aprenentatge

Analítiques d'aprenentatge i intel·ligència artificial

Desplegament de nous currículums

Millora dels resultats educatius


-Un projecte d'acompanyament a centres educatius per incorporar evidències de recerques ja existents en centres educatius. També sobre les mateixes temàtiques que el punt anterior (150.000 €).



15 de novembre de 2023

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
13905 {"title":"Més de 150 persones dels àmbits de la recerca i l'educació es reuneixen per debatre quines mesures cal engegar per impulsar la recerca educativa","published_date":"2023-11-15","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2023\/11\/15\/17\/29\/4df3ceb4-5175-4d80-9043-f8740127a657.jpeg","id":"13905"} catalunya Anna Simó i Castelló,Educació https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-11-15/13905-mes-150-persones-ambits-recerca-educacio-reuneixen-debatre-mesures-cal-engegar-impulsar-recerca-educativa https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.