20.000 hectàrees de bosc reben tractament biològic des de l'aire per controlar la processionària del pi

El percentatge de pinedes amb algun grau d'afectació per aquest insecte defoliador a Catalunya es manté estable malgrat la sequera i es situa voltant del 15%


Imagen del artículo 20.000 hectàrees de bosc reben tractament biològic des de l'aire per controlar la processionària del pi


El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural està acabant d'enllestir la campanya de tractaments aeris per al control de la processionària del pi. En total, s'haurà tractat una superfície de 20.000 hectàrees amb avioneta i helicòpter de 8 comarques i 39 municipis. Aquest any, es constata un lleuger augment de la superfície afectada greument per la plaga.

Tot i la sequera acumulada i les altes temperatures de l'hivern passat, els tractaments que el Departament fa cada tardor es demostren eficaços i han mantingut estable la població de processionària.

El percentatge de pinedes amb algun grau d'afectació per aquest insecte defoliador a Catalunya es manté al voltant del 15%. Continuen disminuint les afectacions més greus i les que provoquen les molèsties més importants pel que fa a salut, ramaderia, lleure i paisatge (que ja són inferiors a les 10.000 hectàrees). L'any 2016, les afectacions greus es donaven a gairebé 60.000 hectàrees, mentre que enguany només a 6.655.

La major part dels tractaments, gairebé un 90%, se centren en quatre comarques: el Solsonès (que representa el 26%), el Bages, el Berguedà i el Pallars Jussà. A més a més, es fan tractaments a la Noguera, l'Alt Urgell, el Ripollès i Osona.

Imagen del artículo 20.000 hectàrees de bosc reben tractament biològic des de l'aire per controlar la processionària del pi

Un tractament que s'ha de fer a la tardor

El tractament més efectiu per combatre la processionària en l'àmbit forestal és l'aeri, que s'aplica a la tardor, en els primers estadis de desenvolupament de les erugues. D'acord amb els estudis d'avaluació de les campanyes que es fan cada any, les defoliacions a les zones tractades són molt inferiors a les zones equivalents no tractades, fet que en demostra l'efectivitat.

Imagen del artículo 20.000 hectàrees de bosc reben tractament biològic des de l'aire per controlar la processionària del pi


Control biològic

La processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) és un insecte autòcton. L'objectiu d'aquests tractaments no és erradicar l'organisme, sinó ajudar a controlar-lo naturalment quan hi ha pics poblacionals a fi de contribuir a l'equilibri de les seves poblacions a les pinedes. Cal recordar que, a més d'ocasionar perjudicis importants a les economies locals (turisme rural, ramaderia, sector forestal...), origina urticària i trastorns al·lèrgics a les persones i als animals.

El producte que s'utilitza és biològic (Bacillus thuringiensis var. kurstaki), compatible amb l'agricultura ecològica, i no està classificat com a tòxic ni com a perillós per al medi ambient ni per als organismes aquàtics. A més, cal tenir present que la normativa que regula aquests tipus de tractaments és molt estricta i garanteix que no hi hagi problemes ni per a la població ni per al medi ambient.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
13887 {"title":"20.000 hectàrees de bosc reben tractament biològic des de l'aire per controlar la processionària del pi","published_date":"2023-11-15","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2023\/11\/15\/08\/45\/ea6bb0a7-5531-4b82-934e-f20b422098d9.jpg","id":"13887"} catalunya Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural,David Mascort i Subiranas https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-11-15/13887-20-000-hectarees-bosc-reben-tractament-biologic-des-aire-controlar-processionaria-pi https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.