El Gabinet de Coordinació Antiterrorista es reuneix per fer un seguiment de l'actual situació de risc i amenaça a Catalunya i per avaluar l'increment de l'activitat policial

Imagen del artículo El Gabinet de Coordinació Antiterrorista es reuneix per fer un seguiment de l'actual situació de risc i amenaça a Catalunya i per avaluar l'increment de l'activitat policial

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

. El Comissari en Cap ha presidit la reunió amb la participació dels màxims comandament del Cos que han analitzat l'activitat policial i les mesures complementàries de seguretat establertes arran de l'esclat del conflicte bèli·lic en aquesta zona

. No hi ha una amenaça concreta contra Catalunya però la conjuntura internacional actual comporta un augment del risc que fa necessari el manteniment de mesures policials per prevenir accions terroristes

. Des de l'inici del conflicte fins al 31 d'octubre s'han dedicat 3.255 hores a la protecció d'interessos israelians, el que representa un augment del 400% respecte al mateix mes de l'any passat

. Els especialistes qualifiquen d'èxit la resposta policial i dels serveis d'emergència que es va donar en el marc del simulacre d'atac terrorista a l'estació Barcelona- Sants

El Gabinet de Coordinació Antiterrorista s'ha reunit aquest matí per fer un seguiment de l'actual situació de risc i amenaça a Catalunya arran de l'actual escenari bèl·lic entre l'estat d'Israel i l'organització palestina, Hamàs. Durant la reunió, presidida pel Comissari en Cap, Eduard Sallent i amb la participació dels màxims comandaments del Cos, s'han avaluat les accions policials i l'increment de les mesures complementàries de seguretat que es van acordar en el darrer Gabinet de Coordinació Antiterrorista convocat de manera extraordinària el 20 d'octubre, pocs dies després de l'esclat de la guerra en aquesta zona.

L'actual nivell d'amenaça de 4 reforçat sobre 5 es continua mantenint davant l'actual situació. Nohi ha una amenaça concreta contra Catalunya però la conjuntura internacional vigent comporta un augment de l'amenaça global que fa necessari el manteniment de mesures policials per prevenir accions terroristes.

Pel que fa a les ubicacions amb més risc de patir un atemptat, es consideren com a principals objectius els centres de culte jueu i els interessos d'Israel i la comunitat jueva, els interessos dels EUA i de França, així com els centres de culte cristians. L'activitat policial en el marc de la lluita antiterrorista es destina en aquest punts així com en indrets en els que es donin aglomeracions de persones, com ara zones comercials, nodes de transport públic o zones d'oci i restauració.

Les mesures de seguretat vigents, aprovades en la darrera reunió i que es continuen mantenint, són:

-Desplegar la protecció de punts d'interès policials determinats per la Comissaria General d'Informació, entre els quals hi ha el consolat d'Israel, altres interessos relacionats amb la comunitat jueva i l'Estadi Olímpic Lluís Companys.

  1. -Reforçar les mesures policials de prevenció, protecció i resposta antiterrorista
  2. -Extremar les mesures d'autoprotecció per part dels efectius dels Mossos d'Esquadra i les policies locals davant de possibles atemptats terroristes
  3. -Reforçar les mesures policials de prevenció i protecció en totes les comissaries i dependències policials
  4. -Augmentar l'activitat policial en prevenció i detecció, amb més patrullatges dinàmics, més identificacions a persones i vehicles

Increment de la protecció d'interessos israelians

Des de l'inici del conflicte fins al 31 d'octubre s'han dedicat 3.255 hores a la protecció d'interessos israelians, el que representa un augment del 400% respecte al mateix mes de l'any passat. Des des de principi d'any fins a l'octubre s'han destinat més de 707.095 hores enla lluita antiterrorista. Durant el mes d'octubre hi ha hagut un increment de 1.300 hores sobre la mitjana mensual de tot l'any en aquest àmbit. El 17% de tota l'activitat policial que els Mossos d'Esquadra realitzen està destinada a la prevenció en l'àmbit terrorista.

Des del gener fins a l'octubre d'enguany s'han realitzat més de 38.400 identificacions de persones, més de 12.017 de vehicles i s'han activat 188 dispositius rellevants, així com 312 Dispositius Estàtics de Control. En aquest darrer cas, aquests controls han augmentat un 10% respecte el mes de setembre.Durant aquest darrer mes, aquests dispositiusi/ o proteccions han anat acompanyades de més activitat policial, amb l'objectiu de fer una major feina preventiva de detecció i no únicament de reacció.

Compartir coneixement i estendre a altres actors les pautes d'actuació en cas d'un atac terrorista

Amb l'objectiu d'abordar la situació actual de l'amenaça terrorista, el darrer Gabinet de Coordinació Antiterrorista va acordar realitzar jornades de seguretat adreçades a diferents actors que participen directament de la seguretat de Catalunya. El passat 3 de novembre la Comissaria Superior de Seguretat va dirigir i coordinar una jornada de seguretat en què van assistir 248 directors de seguretat i 87 empreses de seguretat. A l'acte, hi van participar també Encarna García, subdirectora General de Seguretat del departament d'Interior i Thaïs Xifreu, cap del Servei de Seguretat Privada de la Direcció General de l'Administració de la Seguretat.

L'objectiu d'aquestes accions va ser explicar quina és l'actual amenaça terrorista a Catalunya en el nou context i transmetre les pautes bàsiques d'actuació en cas d'atemptat terrorista, exposant la necessitat d'incidir en la prevenció i en la pràctica de simulacres parcials de petita escala que mantinguin en alerta al personal de seguretat.

Durant la reunió d'avui s'ha acordat que properament es realitzin aquestes jornades a nivell de regió policial, adreçades als responsables operatius de les empreses i departaments de seguretat privada. Així mateix, també s'ha acordat estendre aquesta formació a totes les policies Locals de Catalunya.

Un simulacre per posar a prova procediments, coordinació i noves tecnologies

La reunió d'avui també ha servit per fer una valoració del simulacre d'atemptat terrorista que es va realitzar el passat 27 d'octubre a l'estació de Barcelona- Sants i que va servir per desenvolupar i mesurar els procediments de treball, la coordinació entre els diferents serveis d'emergències i l'eficàcia de la resposta policial davant una emergència d'aquesta magnitud.

Els especialistes han qualificat d'èxit la resposta policial que es va donar en el marc d'aquest simulacre i han constatat que la formació, la preparació i la professionalitat del Cos i dels serveis d'emergències està a uns nivells alts per afrontar situacions d'aquesta dimensió. La incorporació de noves tecnologies i la retransmissió d'imatges en streaming per reforçar la pressa de decisions van ser claus per resoldre amb èxit l'exercici policial.

A nivell de preparació, va ser un dels exercicis policials més complexos que es el Cos va afrontar amb èxit i que va servir per posar a prova les capacitats de reacció policial i els sistemes tecnològics per actuar amb eficàcia. El simulacre, en que van participar 280 figurants, va comptar amb tres escenaris principals on de maner consecutiva s'anaven succeint les actuacions de diferents unitats amb diferents capacitats i reacció. A més es van generar espais colaterals per a la recerca d'explosius i la desactivació d'un d'aquests. Fins i tot, arran de la fugina d'un vehicle amb terroristes, es va dur a terme un dispositiu de tancament parcial d'algunes vies de comunicació, anomenat dispositiu Gàbia, amb afectació a una part important de Catalunya .

La coordinació dels diferents equips d'emergències, entre els quals hi havia el SEM, els Serveis Socials, la Creu Roja, Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya i la Guàrdia Urbana de Barcelona, es va desenvolupar sense incidents i la resposta que es va donar es va realitzar seguint els paràmetres previstos.

L'ús per primera vegada de munició detonant per part dels participants va suposar un repte perquè accentuava el risc de l'exercici. La preparació i el desenvolupament del simulacre va comportar que no es registrés cap incidència i que es realitzés sense problemes.

Finalment, es van posar a prova els sistemes de transmissió d'imatges en streaming per reforçar la pressa de decisions davant de situacions crítiques. El funcionament va ser molt satisfactori ja que es van poder mantenir operatius els tres centres que es van establir per simular un Centre de Comandament Avançat, laSala de Comandament i un Gabinet de Coordinació Antiterrorista. Precisament, en un d'aquests centres de comandament avançat es va provar de forma satisfactòria la capacitat d'interconnectivitat a través de Satèl·lit


Oficina de Comunicació

Barcelona, 10 de novembre de 2023

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
13819 {"title":"El Gabinet de Coordinació Antiterrorista es reuneix per fer un seguiment de l'actual situació de risc i amenaça a Catalunya i per avaluar l'increment de l'activitat policial","published_date":"2023-11-10","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2023\/11\/10\/14\/01\/22b8f840-1988-49e2-9e81-ca9abf255b99.jpg","id":"13819"} catalunya Mossos d'Esquadra,Pere Ferrer https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-11-10/13819-gabinet-coordinacio-antiterrorista-reuneix-fer-seguiment-actual-situacio-risc-amenaca-catalunya-avaluar-increment-activitat-policial https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.