Descobreixen al Parc Natural de Cap de Creus dos noves espècies gràcies a una iniciativa de ciència ciutadana

Les dues noves espècies mai citades abans al Parc són el liquen Ramalina pusilla i l'aranya Cyrba algerinaEl descobriment es va realitzar en el marc de la celebració del BioBlitz, una activitat de ciència ciutadana per identificar espècies de tàxons de fauna i flora

S'han descobert al Parc Natural de Cap de Creus dues noves espècies mai citades en aquest espai natural. Es tracta del liquen Ramalina pusilla i la Cyrba algerina, un tipus d'aranya. Totes dues troballes es van fer el passat 14 d'octubre en el marc de la celebració del BioBlitz, una activitat de ciència ciutadana organitzada pel Parc Natural de Cap de Creus juntament amb la IAEDEN que va reunir una cinquantena de persones a la vall de Montjoi amb l'objectiu de detectar i recollir noves dades sobre la biodiversitat del Parc.

Imagen del artículo Descobreixen al Parc Natural de Cap de Creus dos noves espècies gràcies a una iniciativa de ciència ciutadana
Imagen del artículo Descobreixen al Parc Natural de Cap de Creus dos noves espècies gràcies a una iniciativa de ciència ciutadana

La Ramalina pusilla és una espècie que no havia estat citada al Parc anteriorment i que només s'havia detectat en cinc localitats en tot Catalunya. També es va detectar una gala (agalla), és a dir, una deformació d'un teixit vegetal, causada, en aquest cas, per la posta d'un insecte que probablement sigui Cystiphora taraxaci, una espècie que no ha estat citada abans a la península Ibèrica. Se'n farà el seguiment i a la primavera es comprovarà si efectivament correspon a aquesta espècie.

Pel que fa a la Cyrba algerina, és un tipus d'aranya saltadora que mai havia estat citada a l'Alt Empordà. Aquesta aranya de mida mitjana pot assolir una longitud entre 4,2 i 7 mil·límetres i destaca per la seva coloració lleugerament ataronjada. Durant el Bioblitz, es van comptabilitzar 30 espècies diferents d'aràcnids.


Ciència ciutadana

Aquest és el segon any que s'organitza el Bioblitz. Aquest esdeveniment de ciència ciutadana va reunir una cinquantena de persones, acompanyades de 14 experts en diferents àmbits de biodiversitat, a la vall de Montjoi. A més de les dues noves espècies localitzades, també es van fotografiar i identificar 9 espècies d'abella, 9 de vespa i 13 de dípter.

Així mateix, es van identificar 7 espècies diferents de papallones diürnes i es van detectar rastres de cabirol, senglar, guilla i fagina. També gràcies a la càmera de fototrampeig, es va poder observar una fagina. En total, es van identificar 345 espècies.

El mateix cap de setmana també va tenir lloc el CCAW (Cap de Creus Autumn Weekend) d'anellament d'ocells, amb estacions a Rabassers i Montjoi. Es van anellar un total de 1.592 ocells, molts ocells migradors durant el seu trajecte entre el nord d'Europa i el continent africà.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
13791 {"title":"Descobreixen al Parc Natural de Cap de Creus dos noves espècies gràcies a una iniciativa de ciència ciutadana","published_date":"2023-11-09","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2023\/11\/09\/11\/02\/e0f7bf04-5968-4efb-b7c2-bddcb18f9665.jpg","id":"13791"} catalunya Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural,David Mascort i Subiranas https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-11-09/13791-descobreixen-parc-natural-cap-creus-dos-noves-especies-gracies-iniciativa-ciencia-ciutadana https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.