El bernat marró marbrejat inicia el seu període d'hibernació després d'un estiu amb una incidència irregular

Enguany s'han detectat poblacions altes a la zona de l'avellana de Brunyola (comarca de la Selva) i també hi ha hagut afectacions en pomera a la zona fructícola de Girona. S'ha detectat també alguna afectació a la Garrotxa, i a l'alt Maresme. La resta del territori les deteccions han estat testimonials.Els danys als cultius no han estat massa significatius gràcies al seguiment de la plaga per part del DACC, IRTA i ADVs i als avisos fitosanitaris als agricultors

Aquest any el bernat marbrejat s'ha detectat poblacions altes a la zona de l'avellana de Brunyola (comarca de la Selva) i també hi ha hagut afectacions en pomera a la zona fructícola de Girona. S'ha detectat també alguna afectació a la Garrotxa, i a l'alt Maresme. La resta del territori les deteccions han estat testimonials. I els danys als cultius no han estat massa significatius gràcies al seguiment de la plaga per part del DACC, IRTA i ADVs i als avisos fitosanitaris als agricultors

Imagen del artículo El bernat marró marbrejat inicia el seu període d'hibernació després d'un estiu amb una incidència irregular

El bernat marbrejat (Halyomorpha halys) és un insecte (xinxa) de color marró amb una venació marcada de color fosc en l'extrem de les ales i dues bandes clares a les antenes. És d'origen asiàtic i es va trobar a Catalunya per primera vegada a Girona al 2016, però el mateix any es va trobar també a la ciutat de Barcelona, estenent-se, posteriorment, als cultius del Baix Llobregat. Des de l'any 2022, l'IRTA, la Diputació de Barcelona i el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) van iniciar la campanya de sensibilització "#ElBernatÉsAquí" per informar a la població sobre com reconèixer l'insecte i què fer si se'n troba algun exemplar a casa, amb l'objectiu d'evitar o reduir els danys de la plaga als cultius tant la zona del Parc Agrari del Baix Llobregat, com a tot el país.

Per part de l'IRTA s'han efectat estudis del comportament de la plaga i de sistemes de prevenció i lluita.El Servei de Sanitat Vegetal, en col·laboració amb les ADVs en fa un seguiment intensiu de les seves poblacions.

Comença la hivernació

El bernat marbrejat comença la hibernació i és recomanable la seva eliminació. En aquestes alçades de l'any els insectes adults estan començant a entrar a les cases, edificis i magatzems per la seva hibernació. És important l'eliminació de tots els insectes que es vegin, ja sigui sumergint-los -los en aigua i sabó o bé utilitzant un aspirador, si el nombre d'individus trobat és elevat. No és recomanable aplicar insecticies i tampoc alliberar-los a l'exterior.

Tot i ser un insecte que no transmet malalties als humans ni als animals, produeix molèsties quan entren a les cases o estan als balcons i terrasses.. Per això, si es troben a casa o en magatzems, des del Servei de Sanitat Vegetal del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i l'IRTA es recorda que cal eliminar tots els exemplars de l'insecte per evitar i que puguin desplaçar-se cap els cultius. Per això és imporant no alliberar-los a l'exterior.

També és recomanable instal·lar teles mosquiteres i tapar també les obertures de ventilació, així com xemeneies per minimitzar les possibilitats que el bernat marbrejat entri als edificis.

La campanya #ElBernatÉsAquí està impulsada pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), la Diputació de Barcelona, la Diputació de Girona i varis consells comarcals. Es pot consultar més informació al web www.elbernatesaqui.cat i sobre la plaga al web del DACC:

https://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/agricultura/dar_sanitat_vegetal_nou/dar_plagues_males_herbes/dar_plagues/insectes/halyomorpha-halys/index.html


"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
13667 {"title":"El bernat marró marbrejat inicia el seu període d'hibernació després d'un estiu amb una incidència irregular","published_date":"2023-11-02","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2023\/11\/02\/13\/02\/52be0da7-9893-45fb-94a3-302e40e0b89a.jpg","id":"13667"} catalunya Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural,David Mascort i Subiranas https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-11-02/13667-bernat-marro-marbrejat-inicia-seu-periode-hibernacio-despres-estiu-incidencia-irregular https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.