Professionals que treballen en situacions de risc de suïcidi es reuneixen a Santa Margarida de Montbui

Més d'un miler de professionals s'han inscrit fins ara a les jornades que tracten sobre els desafiaments que comporta el suïcidi a la Catalunya Central, celebrades a Osona i a l'Anoia, i que al novembre es repetiran a Bages i BerguedàL'augment de suïcidis consumats a la Catalunya Central -els mateixos en els 9 primers mesos d'aquest any que els registrats en tot l'any passat-, així com també l'increment d'intents, autolesions i trucades al 061 per problemes de salut mental, situen el risc suïcidi com un dels problemes que cal abordar des de tots els àmbits

Imagen del artículo Professionals que treballen en situacions de risc de suïcidi es reuneixen a Santa Margarida de Montbui


'El suïcidi: desafiaments' és el títol de les III Jornades Interdepartamentals sobre Salut Mental que se celebren aquest any en cinc sessions diferents a la Catalunya Central i l'Anoia. L'augment de suïcidis consumats, d'intents de suïcidi i d'autolesions és un problema que preocupa els professionals que han de tractar directament amb situacions de risc suïcidi. Prova d'això és la inscripció a les jornades, que ha superat el miler de professionals provinents de diferents àmbits.

Entre els temes que es tracten a la jornada, hi ha un punt de situació amb les grans xifres i programes sobre suïcidi. A la Catalunya Central, en els 9 primers mesos de l'any, s'han registrat 32 suïcidis consumats per 35 que hi va haver en tot l'any passat. El 90% d'aquests casos són homes i l'edat mitjana és de 52 anys. Però els suïcidis consumats són només la punta de l'iceberg del problema. També hi ha un increment important d'altres indicadors que constaten l'augment de conductes suïcides. Des del 2014 i fins al setembre del 2023, s'han registrat 1.584 pacients i 1.842 episodis en l'aplicació que controla els casos de codi risc suïcidi a la Catalunya Central, i en el darrer any s'ha doblat el nombre de trucades al 061 amb situacions relacionades amb salut mental.

A les jornades es planteja la necessitat d'abordar la mortalitat per suïcidi com un problema important de salut pública i la prioritat se situa en la coordinació i el treball en prevenció. Entre els temes tractats hi ha els mites i realitats que hi ha a l'entorn d'aquesta problemàtica; els punts clau a tenir en compte per part dels professionals; l'adolescència; les conductes autolesives, l'atenció en situació de crisi, què fer després d'un suïcidi; la cura dels professionals que treballen amb situacions de risc de suïcidi i els desafiaments als quals ha de fer front l'atenció primària i comunitària. També s'ha incidit en la necessitat de parlar del suïcidi però fer-ho des d'una vesant reflexiva i no des d'una perspectiva sensacionalista on es posi l'accent en el mateix suïcidi i no en els elements socials i personals que porten a una persona a decidir treure's la vida.

Objectius del Pla de Salut de la RSCC

La salut mental i el benestar emocional són elements prioritaris per al Departament de Salut, i per això estan entre els objectius tant del Pla de Salut de Catalunya 2021-2025, com de la Regió Sanitària Catalunya Central (RSCC). En aquesta mateixa línia, el Departament ha desenvolupat el Pla de Prevenció del Suïcidi a Catalunya (2021-2025), que suposa un pas endavant en l'acompliment de les línies estratègiques de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) en relació amb la prevenció del suïcidi, i que incorpora els aprenentatges del desenvolupament del programa Codi risc de suïcidi de Catalunya i d'altres experiències d'èxit en el sector.

Aquestes jornades intersectorials són també un aspecte diferenciador del treball coordinat que es fa a la Catalunya Central per compartir noves eines i maneres de prevenir i donar resposta a situacions de risc de suïcidi. Al darrera de les jornades hi ha un equip motor ampli conformat per professionals de l'àmbit de la salut com són Salut Pública i Servei Català de la Salut; els equips de Salut Mental de la Fundació Althaia, Sagrat Cor de Martorell, Hospital de Vic i Hospital d'Igualada; professionals de l'atenció primària de l'ICS Catalunya Central, Centre Sanitari del Solsonès, i les EBA Vic Sud i Centellas; i els equips d'emergències com són Sistema d'Emergències Mèdiques, Transports Sanitaris de Catalunya i Mossos d'Esquadra. Aquestes jornades estan obertes també a professionals dels àmbits de la justícia i l'ensenyament.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
13592 {"title":"Professionals que treballen en situacions de risc de suïcidi es reuneixen a Santa Margarida de Montbui","published_date":"2023-10-27","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2023\/10\/27\/15\/12\/e0eb0a76-85e5-4ff8-abb7-639971333272.jpeg","id":"13592"} catalunya Manel Balcells Díaz,Salut https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-10-27/13592-professionals-treballen-situacions-risc-suicidi-reuneixen-santa-margarida-montbui https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.