Docents d'arreu del territori participen en les jornades de formació Història i Memòria, del Memorial Democràtic

Imagen del artículo Docents d'arreu del territori participen en les jornades de formació Història i Memòria, del Memorial Democràtic

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

L'objectiu és reflexionar i identificar els reptes actuals de la memòria democràtica a les aules. Es busca, a més, que membres de tota la comunitat educativa catalana creïn xarxa, intercanviïn experiències i comparteixin recursos "Sou vosaltres qui ens marqueu el camí per construir des de baix, de forma col·lectiva i participada, la memòria democràtica", ha dit la consellera Gemma Ubasart i González als educadors.

Més d'una vintena de professionals de diversos àmbits educatius ‒mestres de secundària, de cicles formatius o d'escoles d'adults‒ es reuneixen avui i demà a les jornades Història i Memòria: converses pedagògiques i intercanvi d'experiències, organitzades pel Memorial Democràtic i la Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat. "Sou vosaltres qui ens marqueu el camí per construir des de baix, de forma col·lectiva i participada, la memòria democràtica", ha afirmat la consellera del Departament de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, una de les encarregades de donar la benvinguda.

En paraules seves, "si volem preservar la democràcia com un valor cívic, especialment en les noves generacions, cal estimular instruments pedagògics que serveixin per enfortir la nostra consciència històrica".

A més, ha afegit que "el treball de producció de memòria democràtica ha d'abastar el conjunt dels cicles educatius i incloure una visió plural, ètica i participada"; per aconseguir-ho, ha afirmat que s'ha de posar en diàleg"la memòria del moviment obrer, la del moviment feminista, la del moviment veïnal, la memòria republicana, la de la repressió franquista i la de les lluites polítiques i socials que ens han permès avançar en drets i llibertats".

En aquest sentit, Història i Memòria té l'objectiu d'acostar el professorat de diferents centres educatius per facilitar sinergies, consolidar la xarxa acadèmica i l'intercanvi de recursos. Les jornades s'han articulat com un espai de reflexió i debat que ha inclòs diàlegs, presentació d'experiències, tallers pràctics i, fins i tot, un espectacle teatral de Maria Pla basat en 36 poemes a partir del 36, de l'escriptor Ricard Creus.

Entre els diversos participants, hi destaquen l'arqueòleg, professor universitari i doctor en pedagogia Joan Santacana, a càrrec de la conferència inaugural "Aprendre història amb els objectes i les restes de la guerra d'Espanya", o la doctora en Didàctica de les Ciències Socials i del Patrimoni Isidora Sáez Rosenkranz, que dissabte conversarà sobre els reptes de l'ensenyament de la memòria democràtica en societats post transicionals.

Per la seva banda, el director del Memorial Democràtic, Jordi Font Agulló, també ha assumit un rol actiu en les jornades, a través d'un diàleg amb el director del Instituto Navarro de la Memòria, José Miguel Gastón Aguas, sobre les escoles de memòria. En paraules seves, "els instituts i escoles de Catalunya són i han de ser escoles de democràcia", ha asseverat.

Les jornades formen part de la formació permanent dels docents que impulsa la institució del Memorial Democràtic, amb la ferma voluntat de donar resposta als interrogants que afronten els educadors a l'hora de sensibilitzar l'alumnat en matèria de memòria democràtica.


"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
13488 {"title":"Docents d'arreu del territori participen en les jornades de formació Història i Memòria, del Memorial Democràtic","published_date":"2023-10-20","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2023\/10\/20\/18\/14\/811f19a1-6e6d-4827-b2f5-464b4671f604.jpg","id":"13488"} catalunya Gemma Ubasart i González,Justícia, Drets i Memòria https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-10-20/13488-docents-arreu-territori-participen-jornades-formacio-historia-memoria-memorial-democratic https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.