13 detinguts i més de 400 animals de companyia rescatats en la primera operació conjunta entre Mossos d'Esquadra, Guàrdia Urbana de Barcelona, Policia Nacional i Guàrdia Civil

Imagen del artículo 13 detinguts i més de 400 animals de companyia rescatats en la primera operació conjunta entre Mossos d'Esquadra, Guàrdia Urbana de Barcelona, Policia Nacional i Guàrdia Civil

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

. El passat mes de setembre es va dur a terme un dels principals operatius a nivell estatal desenvolupats fins ara contra el maltractament animal, intrusisme laboral, estafa, falsedat documental i blanqueig de capitals

. Els investigadors han pogut relacionar una xarxa de comerç il·legal que connectava Madrid, Barcelona, ​​Andorra i països de l´Est d´Europa, lloc d´origen d´alguns d'aquests animals

. Aquesta operació va neutralitzar la continuïtat delictiva i va rescatar els animals que es trobaven sota la custòdia dels detinguts

. Més de 400 animals de companyia van ser rescatats i van haver de rebre atenció veterinària per intentar establir les pautes d'atenció sanitària corresponents

. Els detinguts generaven grans sumes de diners que han estat utilitzades principalment per generar un patrimoni a Espanya, Andorra i Dubai que ocultaven a nom de persones interposades


Una operació conjunta d'agents de l'Àrea Central de Medi Ambient juntament amb la Unitat Central de Delictes Econòmics i Blanqueig dels Mossos d'Esquadra, la Unitat d'Investigació de la Guàrdia Urbana de Barcelona, ​​SEPRONA de la Guàrdia Civil, la Secció de Consum, Medi Ambient i Dopatge de la UDEV Central de la Policia Nacional, així com la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de Barcelona d'aquest mateix cos finalitza amb tretze detinguts per maltractament animal, intrusisme laboral, estafa, falsedat documental i blanqueig de capitals i la intervenció de més de 400 animals de companyia.

Aquesta operació, la primera duta a terme de forma conjunta pels quatre cossos policials, es va iniciar a finals de l'any 2020 arran de les deficiències trobades a les inspeccions administratives realitzades per tècnics del Departament de Benestar Animal de l'Ajuntament de Barcelona i la Guàrdia Urbana en un establiment de venda d'animals ubicat al centre de Barcelona on es van localitzar 33 gossos malalts. La inspecció es fer arran de denúncies realitzades a l'Oficina de Protecció dels Animals de l'Ajuntament de Barcelona per presumptes irregularitats relacionades amb les condicions de salut dels animals que es venien a l'establiment.

La Unitat d'Investigació de la Guàrdia Urbana va poder comprovar que existia un maltractament animal per manca de cura i que generava morts entre els animals. D'altra banda, les cartilles sanitàries i passaports de viatge dels animals presentaven anomalies evidents, cosa que mostrava un exercici sistemàtic de manipulació del contingut, fet compatible amb el delicte de falsificació documental.

Els agents també van poder comprovar anomalies en el transport, el tracte dels animals a la destinació i la seva comercialització, detectant indicis de diferents delictes en tots ells: maltractament animal, usurpació de funcions, falsificació documental i estafa.

Es va crear, per primera vegada un equip conjunt de recerca dels quatre cossos policials liderat pel Jutjat d'Instrucció número 23 de Barcelona i la Fiscalia Provincial especialitzada en medi ambient que va comprovar que aquestes actuacions il·lícites es cometien en diferents establiments ubicats a Catalunya, Madrid i Andorra.

L'organització tenia diversos mètodes per adquirir animals: la importació intracomunitària des de països d'Europa de l'Est, la cria a centres il·legals administrats pels mateixos investigats, o bé la compra il·legal per xarxes socials.

El transport d'aquests animals es feia normalment per carretera, en vehicles amb espai reduït i ventilació deficient, amb trajectes llargs, de vegades més de 2.000 quilòmetres, que seria l'equivalent a més de 20 hores de desplaçament. A aquestes dades cal sumar també la manca de llum i de cures higienicosanitàries, com l'absència d'empapadors o serradures suficients per absorbir les necessitats fisiològiques d'aquests animals.

Aquestes condicions deficients, tant en el transport com en el maneig dels cadells, propiciaven el desenvolupament de malalties infectocontagioses en algun dels animals i provocava el contagi entre la resta d'animals transportats. Posteriorment, les pèssimes condicions dels establiments de venda agreujaven la situació produint el contagi de la resta d'animals que es trobaven a les botigues. Per això, els índexs de morbiditat i mortalitat d'aquests establiments eren molt elevats.

A la venda es destinaven tots els animals disponibles, estiguessin sans, malalts o incubant malalties infectocontagioses, cosa que en moltes ocasions provocava que al cap de poc temps de la venda l'animal manifestés o desenvolupés la malaltia.

Hi havia, de forma integrada a l'organització criminal, una veterinària que facilitava els seus coneixements i signatura per donar una imatge de fiabilitat suficient per garantir animals venuts en bones condicions. Aquesta veterinària assessorava la resta de components de l'organització sobre com ocultar o dissimular registres i altres aspectes tècnics en els controls i/o inspeccions de les administracions competents.

Les clíniques que estaven sota el control dels investigats, amb la preintencionalitat d'enganyar els clients i les administracions públiques, cometien de manera habitual i continuada infraccions relacionades amb la gestió de la documentació associada als animals i així poder camuflar el veritable origen de les malalties i patologies desenvolupades quan els cadells ja estaven sota la custòdia dels compradors.

Als centres de cria també es detecten irregularitats en el tracte i manipulació dels animals progenitors, sobretot a les femelles les quals només tenien la funció de parir en cada període de zel per obtenir un rendiment màxim de cries, independentment de les conseqüències per a la seva salut o la dels mateixos cadells.

Davant d'aquests fets, el 20 de setembre passat es van dur a terme dotze entrades i escorcoll amb el resultat de tretze detinguts i més de 400 animals intervinguts, principalment cadells de gossos i gats, de races d'alta cotització al mercat actual.

Al dispositiu va ser fonamental la col·laboració de diferents associacions i entitats protectores d'animals incloses les contractades pels diferents ajuntaments on s'han realitzat les intervencions: la del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya; Oficina de Protecció d´Animals de Barcelona; Oficina de Tinència Responsable i Benestar Animal de l'Ajuntament de Mataró; Àrea de Protecció Animal de la Direcció General dAgricultura, Ramaderia i Alimentació de la Comunitat de Madrid; Direcció General de Drets dels Animals i la dels serveis veterinaris, tant de la Unitat Tècnica de la Unitat Central Operativa de Medi Ambient (UT-UCOMA) de la Prefectura del SEPRONA com de la Policia Nacional. Aquestes entitats han facilitat la participació de veterinaris i veterinàries especialitzats, tant en clínica com en benestar animal, que han treballat àrduament per inspeccionar els locals, fer un garbell principal sobre simptomatologia dels animals, així com realitzar-ne la classificació i l'aïllament per a la necessària quarantena.

La col·laboració dels centres d'acollida, en coordinació amb els respectius ajuntaments afectats, també ha resultat una baula clau per realitzar les cures i atencions veterinàries corresponents i iniciar les quarantenes si és el cas, així com la col·laboració tècnica del Servei de Fauna i Flora. del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural" per a la identificació dels animals exòtics localitzats.

Gràcies a la col·laboració d'INTERPOL i l'Agregat d'Andorra en coordinació amb la Batllia, el Consell Superior de Justícia d'Andorra i Policia Andorrana, s'ha realitzat una entrada i escorcoll a una de les botigues que l'organització controlava en aquell país, que servia de trànsit per a alguns dels cadells importats des d'Europa de l'Est. Així mateix, també s'han bloquejat les propietats en territori nacional i internacional, així com productes bancaris que els líders de l'organització havien adquirit gràcies als beneficis del trànsit il·legal d'animals.

En definitiva, destacar en aquest operatiu el treball en conjunt desenvolupat per tots els cossos policials, entitats públiques i privades que, dirigides i coordinades per la Fiscalia de Medi Ambient de Barcelona i el Jutjat d'Instrucció 23 de Barcelona, han unit esforços per primer cop en aquest àmbit per dur a terme un dels principals operatius a nivell estatal desenvolupats fins ara.


Oficina de Comunicació

Barcelona, 18 d'octubre de 2023

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
13426 {"title":"13 detinguts i més de 400 animals de companyia rescatats en la primera operació conjunta entre Mossos d'Esquadra, Guàrdia Urbana de Barcelona, Policia Nacional i Guàrdia Civil","published_date":"2023-10-18","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2023\/10\/18\/11\/52\/29145900-0d10-47be-9582-32ee4f25b514.JPG","id":"13426"} catalunya Mossos d'Esquadra,Pere Ferrer https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-10-18/13426-13-detinguts-mes-400-animals-companyia-rescatats-primera-operacio-conjunta-mossos-esquadra-guardia-urbana-barcelona-policia-nacional-guardia-civil https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.