Justícia incorpora més d'un centenar de professionals especialitzats per millorar la gestió dels conflictes i evitar els suïcidis a les presons

Imagen del artículo Justícia incorpora més d'un centenar de professionals especialitzats per millorar la gestió dels conflictes i evitar els suïcidis a les presons

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

Es tracta d'un increment històric de personal, amb la creació d'equips multidisciplinaris que treballaran als 9 centres penitenciaris de Catalunya i un pressupost de 18 milions d'euros per als propers tres anysPer primera vegada s'incorporaran professionals amb dedicació exclusiva a l'abordatge d'aquestes problemàtiques

El Departament de Justícia, Drets i Memòria incorporarà 111 efectius que permetran millorar la convivència i l'atenció als interns dels centres penitenciaris de Catalunya. L'objecte d'aquest programa, que s'ha presentat aquest dimarts, és la implementació d'un model organitzatiu i d'intervenció per desplegar actuacions concretes en matèria de prevenció de suïcidis i conductes autolesives de les persones internes, i de prevenció, control i gestió de conflictes.

Així ho ha anunciat avui la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González: "aquest programa tindrà un impacte positiu en la qualitat de vida i l'atenció a les persones internes i en les condicionals laborals dels i les treballadores, amb la mirada posada a facilitar els processos de reinserció".

El programa arrencarà el primer trimestre del 2024, amb un pressupost de sis milions d'euros anuals, i se n'avaluarà l'impacte durant el procés i al final. El personal que s'incorporarà serà expert en diferents disciplines i es dedicarà exclusivament al tractament d'ambdues problemàtiques, amb la finalitat de millorar el clima social als centres penitenciaris.

El programa forma part d'un pla d'actuació que permetrà fer un salt qualitatiu en el sistema d'execució penal català. Motivats per l'empitjorament de diversos indicadors en els dos anys post-pandèmia (2021 i 2022), i amb la consciència que calia actuar de manera contundent, s'impulsa aquest programa temporal amb actuacions de caràcter immediat.

Alguns d'aquests indicadors són l'augment del nombre conductes autolesives i suïcidis en els interns, el creixement del nombre d'agressions i incidents als centres, i l'augment del nombre de contencions mecàniques.

El nou programa comportarà la creació d'equips especialitzats. Els 111 professionals que s'hi incorporaran són de procedència mixta: de l'àmbit de tractament i règim interior. A més de les dues coordinacions de programa, s'hi incorporaran 18 professionals de la psicologia, 19 educadors socials, 8 caps d'unitat, 32 tècnics especialistes de vigilància i 32 tècnics especialistes de prestacions.

D'acord amb tot això, la finalitat de la iniciativa és posar en marxa dos models de treball focalitzats, en el primer dels casos, en la prevenció, detecció i intervenció en conductes suïcides i, en el segon, en la prevenció i gestió de conflictes. Aquests dos models organitzatius han de permetre assegurar una adequada gestió i control dels incidents, amb garanties per als treballadors i interns. També permetran millorar els programes d'intervenció i el seguiment i atenció a les persones internes. Tal com ha expressat el secretari de Mesures Penals, Rehabilitació i Atenció a la Víctima, Amand Calderó: "no es tracta de posar més vigilants, sinó d'incorporar professionals qualificats a fer una intervenció personalitzada".

Abordatge ambiciós i immediat de dues problemàtiques clau

La proposta del Departament passa per desenvolupar tres grans eixos: la incorporació d'equips professionals especialitzats, el seguiment dels casos crítics i la dedicació en exclusiva dels i les professionals en aquesta tasca. En aquest sentit, el secretari Calderó ha reiterat que "la convivència es genera amb la dinamització de la vida als centres, que passa per programes de tractament personalitzats i per activitats orientades a la millora de les capacitats de les persones". Calderó ha explicat que aquest programa parteix d'una experiència prèvia al centre penitenciari de Quatre Camins, on un equip encapçalat per una psicòloga especialitzada en conductes suïcides i autolítiques va començar a treballar fa uns mesos en aquesta línia. El programa, que s'ha presentat aquest dimarts, incorpora dues línies de treball innovadores, amb equips multidisciplinaris, i té per objectiu aconseguir una millora substancial de la convivència als centres a mig termini.

Per últim, la consellera ha assenyalat que "amb la incorporació d'aquest centenar de professionals, falquem un model que pivota al voltant de la reinserció i la rehabilitació, amb ple respecte a la seguretat d'interns i treballadors i a la dignitat de totes les persones". En aquest sentit, ha reiterat que "treballem per un model garantista, basat en els drets humans, que doni fruits en matèria de cohesió social i de seguretat ciutadana".






"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
13416 {"title":"Justícia incorpora més d'un centenar de professionals especialitzats per millorar la gestió dels conflictes i evitar els suïcidis a les presons","published_date":"2023-10-17","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2023\/10\/17\/17\/34\/bec23821-fc10-4071-84c2-2fe87ef4f744.jpeg","id":"13416"} catalunya Gemma Ubasart i González,Justícia, Drets i Memòria https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-10-17/13416-justicia-incorpora-mes-centenar-professionals-especialitzats-millorar-gestio-conflictes-evitar-suicidis-presons https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.