ACCIÓ tanca les primeres tres operacions de la nova línia de coinversió en startups 'deeptech' per valor de 400.000 euros

Imagen del artículo ACCIÓ tanca les primeres tres operacions de la nova línia de coinversió en startups 'deeptech' per valor de 400.000 euros

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

  • Representants de les startups han mantingut aquest dimarts una reunió de treball amb el secretari d'Empresa i Competitivitat i conseller delegat d'ACCIÓ, Albert Castellanos
  • A Catalunya hi ha actualment 291 startups 'deeptech', és a dir, empreses emergents amb una base tecnològica i científica sòlida, que sorgeixen generalment de l'àmbit universitari i de recerca, i que tenen un alt risc tecnològic i de mercat

Tres startups catalanes han accedit conjuntament a 400.000 euros de la primera convocatòria de la nova Línia Startup Capital de coinversió en startups deeptech d'ACCIÓ -l'agència per la competitivitat de l'empresa del Departament d'Empresa i Treball-. Es tracta de les primeres operacions aprovades d'aquest nou instrument d'ajut i acompanyament posat en marxa aquest 2023 destinat específicament a aquestes startups altament tecnològiques.

Les tres empreses emergents catalanes són The Blue Box, Vitala i Ysotope, totes elles dedicades a l'àmbit de la salut i les ciències de la vida. Representants de les empreses emergents han mantingut una reunió de treball aquest dimarts amb el secretari d'Empresa i Competitivitat i conseller delegat d'ACCIÓ, Albert Castellanos a la seu de l'agència. 

Després de la reunió, Castellanos ha assegurat que amb aquest instrument "volem fer un pas més per potenciar el sector de les startup deeptech a Catalunya de la mà de l'experiència de fons de capital risc i business angels: per cada euro privat d'inversió que capta l'empresa, ACCIÓ hi destina 1 euro més". El secretari ha subratllat que "amb aquesta línia volem garantir la supervivència de les startups deeptech un cop passades les fases inicials i quan ja està prou madura per accedir a fons de capital privat, mobilitzar més inversions d'aquests fons i aportar més expertesa i coneixement a les empreses deeptech, que habitualment estan fundades per professionals provinents del món de la ciència i la tecnologia"

Aquestes són les primeres startups que han accedit al nou instrument:

  • Vitala - La startup compta amb una tecnologia patentada que li permet veure en una pel·lícula d'alta definició, el moviment d'un fàrmac dins de les rutes metabòliques de les cèl·lules. Aquesta tecnologia aplicada en la fase preclínica permet incrementar la certesa del funcionament d'un fàrmac, escurçant temps de desenvolupament, estalviant diners, i deixant reduint l'ús d'animals per a estudis preclínics. Vitala ha llançat els seus serveis enguany i ja compta amb clients a Europa i a l'Estat. Spinoff de l'IBEC, tenen un laboratori al Parc Científic de Barcelona. La startup ha aconseguit tancar 99.575 euros d'ajut en aquesta convocatòria.
  • The Blue Box: Aquesta startup ha desenvolupat un dispositiu que detecta el càncer de mama de manera no invasiva i indolora a partir d'una mostra d' Aquesta tecnologia, basada en recerca desenvolupada a la Universitat de Barcelona i la Universitat de California Irvine, i dirigida a dones d'entre 20 i 49 anys, actualment no incloses en el programa de cribratge de càncer de mama per mamografia, ha demostrat una sensibilitat del 83% i una especificitat del 75%. En total, des de la seva creació el 2021, The Blue Box ha aconseguit atreure 1,5M€ en finançament, un capital que invertirà en industrialitzar la tecnologia i fer estudis clínics durant l'estiu de 2024, per sortir al mercat el 2025. La startup ha aconseguit tancar 150.000 d'ajut en aquesta convocatòria.
  • Ysotope- Spinoff del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), la startup se centra en millorar l'eficàcia d'immunoteràpies en pacients de càncer mitjançant l'ús d'imatges mèdiques generades amb agents de contrast anomenats "radiotraçadors". D'aquesta manera, aconsegueixen analitzar el 100% del teixit tumoral, oferint imatges de les zones del càncer que seran sensibles a la immunoteràpia per facilitar que les teràpies personalitzades siguin més eficaces. En les primeres fases des què es constitueixen com a empresa el 2022, s'estan centrant en les teràpies per al neuroblastoma, un càncer poc comú i molt agressiu que afecta uns 1.000 nens a Europa. La startup ha aconseguit tancar 150.000 d'ajut en aquesta convocatòria.

La línia de coinversió 'deeptech'

La línia de coinversió deeptech d'ACCIÓ es dirigeix a aquelles empreses emergents amb una base tecnològica i científica sòlida, que sorgeixen generalment de l'àmbit universitari i de recerca. Requereixen talent de l'àmbit STEM i responen a reptes globals. Per la seva naturalesa, les deeptech acostumen a treballar en projectes d'elevat risc tecnològic i de mercat, fet que implica unes necessitats financeres en etapes inicials més complexes que les d'altres empreses convencionals.

En aquest sentit, la línia ofereix una combinació d'un ajut no reemborsable i d'un altre en forma de préstec a deu anys per finançar el creixement d'aquestes empreses emergents. La línia ofereix imports màxims de fins a 250.000 euros per empresa que se sumen a la inversió privada que hagin rebut provinent de fons de capital risc i business angels. Aquests agents especialitzats oferiran també els seus coneixements tècnics i experiència a les startups per acompanyar-les en el desenvolupament dels seus projectes. La línia disposa d'un pressupost total de 2,5 milions d'euros, que s'anirà desplegant en més operacions.

Aquest nou instrument se suma a altres mecanismes de suport financer que ja estan consolidats. És el cas del programa Startup Capital d'ACCIÓ que, des de la seva primera convocatòria, l'any 2017, ha donat suport a 152 empreses emergents deeptech catalanes, a les quals ha destinat 12,4 milions d'euros. Precisament, el darrer any l'Startup Capital d'ACCIÓ va augmentar la seva dotació passant d'ajuts de 75.000 a 100.000 euros per empresa, coincidint amb un canvi d'enfocament del programa per centrar-se específicament en l'impuls d'empreses deeptech.

Les 'deeptech' a Catalunya

Segons el primer estudi d'ACCIÓ que radiografia aquest àmbit 'Anàlisi de l'ecosistema de startups 'deeptech' a Catalunya', a Catalunya hi ha actualment 291 startups deeptech, el 15,3% del total de l'ecosistema de startups català. Aquestes empreses generen més de 1.700 llocs de treball altament qualificats i facturen 124 milions d'euros de manera agregada. Per sectors, el 40% de les deeptech es dedica a la biotecnologia; el 23%, a la intel·ligència artificial; l'11%, als materials de frontera (és a dir, aquells materials dissenyats o sintetitzats que ofereixen millores en la funcionalitat o noves propietats davant d'altres matèries convencionals); el 8,6%, a la robòtica, i el 5,9%, a la fotònica.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
13415 {"title":"ACCIÓ tanca les primeres tres operacions de la nova línia de coinversió en startups 'deeptech' per valor de 400.000 euros","published_date":"2023-10-17","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/www.accio.gencat.cat\/web\/.content\/actualitat\/imatges\/2023\/ACCIO-coinversio-startups.jpg_1394227981.jpg","id":"13415"} catalunya Agència per la Competitivitat de l'Empresa (ACCIÓ) https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-10-17/13415-accio-tanca-primeres-tres-operacions-nova-linia-coinversio-startups-deeptech-valor-400-000-euros https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.