La Regió Sanitària Penedès desplega la campanya de vacunació de tardor

Avui comença la vacunació conjunta contra la grip i la COVID-19 als centres d'atenció primària per a les persones de 60 anys o més i per a la resta de col·lectius de riscLes 3.600 persones que viuen a les residències de gent gran de la regió sanitària van ser les primeres que van començar a rebre els vaccins, l'última setmana de setembrePer primera vegada, en aquesta campanya de tardor també s'immunitza els nadons contra el virus respiratori sincicial (VRS) amb l'objectiu d'evitar les bronquiolitis

Imagen del artículo La Regió Sanitària Penedès desplega la campanya de vacunació de tardor

Els equips d'atenció primària de la Regió Sanitària Penedès ja estan immersos en la campanya tradicional de vacunació amb l'objectiu de protegir i immunitzar la població davant els virus respiratoris que augmenten la seva circulació amb l'arribada de la tardor i l'hivern. Aquesta campanya està centrada en augmentar les cobertures de vacunació contra la grip i la COVID-19, especialment entre les persones que tenen més risc de patir complicacions de salut o de transmetre la malaltia a persones de risc. A més, per primera vegada, enguany també s'immunitza els nadons de fins a 6 mesos d'edat contra el virus respiratori sincicial (VRS).

Campanya de vacunació de tardor contra la grip i la COVID-19

La vacunació contra la grip i la COVID-19 es realitza de forma simultània i està adreçada als col·lectius més vulnerables. En primer lloc, l'última setmana de setembre es va començar a immunitzar a les persones que viuen en residències de gent gran, que a la Regió Sanitària Penedès sumen més de 3.600 persones en 54 centres residencials. Aquestes, juntament amb les persones que reben atenció domiciliària i altres persones institucionalitzades, són els primers col·lectius que estan rebent els vaccins.

Pel que fa a la resta de col·lectius a qui es destina la vacunació antigripal i contra la COVID-19, la campanya ha començat avui i s'adreça a les persones de 60 anys i més, les persones amb condicions de risc (per exemple, amb problemes de salut crònics), les dones embarassades, les persones amb immunosupressió, o els professionals sanitaris i sociosanitaris i altres serveis essencials i crítics. Així mateix, aquest any també s'inclou la recomanació de vacunació antigripal per al col·lectiu de persones fumadores i, per primera vegada i com a principal novetat, Salut introdueix la vacunació sistemàtica contra la grip també per a tots els infants d'entre 6 i 59 mesos d'edat.

On vacunar-se de grip i de COVID-19 i com demanar cita prèvia?

La població que viu a residències està rebent les vacunes en el centre residencial, i són els professionals sanitaris els qui s'hi desplacen per posar-les. Per a la resta de la població, l'administració de les vacunes es durà a terme amb cita prèvia al centre d'atenció primària (CAP) de cada ciutadà. Addicionalment, a la Regió Sanitària Penedès s'habilitaran tres centres de vacunació poblacionals oberts a tota la ciutadania, situats a Igualada, a Vilafranca del Penedès i a Vilanova i la Geltrú, als quals s'hi podrà adreçar qualsevol persona amb cita prèvia o sense. En el moment de demanar cita, es podrà triar entre el CAP o un d'aquests punts.

La cita s'ha de demanar a través de La Meva Salut, preferentment, a l'apartat de 'Cites', clicant a 'Cites i consultes d'atenció primària' i triant l'opció 'Vacunació'. També es pot demanar al web de programació https://citasalut.gencat.cat/ o bé directament al CAP. La citació per vacunar-se als punts de vacunació poblacionals és pels mateixos canals i també disposen d'uns horaris sense cita que es poden consultar al web https://canalsalut.gencat.cat/.

Amb aquesta campanya de vacunació de tardor, alineada amb els objectius de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el Departament de Salut es planteja assolir o superar cobertures de vacunació del 75% en persones de 60 anys o més i en el personal sanitari i sociosanitari, i superar el 60% de cobertura en dones embarassades i en persones amb condicions de risc.

Immunització dels nadons contra el VRS

Tal com va anunciar al juliol el conseller de Salut, Manel Balcells, aquest any també s'immunitza per primera vegada els nadons de fins a 6 mesos d'edat contra el virus respiratori sincicial (VRS), un virus altament contagiós que constitueix una de les principals causes d'hospitalització en infants menors de 5 anys.

Els equips de pediatria de la Regió Sanitària Penedès també han donat el tret de sortida a aquesta campanya i han començat a administrar les dosis per protegir els nens i nenes de les bronquiolitis i les seves complicacions. Des d'ara i fins a finals d'any, es calcula que se'n podrien beneficiar prop de 1.700 infants de la regió.

La campanya contra el VRS es realitza als centres d'atenció primària per als nadons nascuts entre abril i setembre de 2023 (les famílies reben un SMS informatiu per demanar cita al CAP) i també per als menors de 2 anys que tinguin condicions d'alt risc. Els que neixin entre octubre de 2023 i març de 2024 seran immunitzats abans de rebre l'alta en el mateix centre hospitalari.

La infecció per VRS clínicament pot tenir diverses manifestacions, generant des de quadres de vies respiratòries altes banals o inaparents tipus refredat comú, fins a episodis de bronquiolitis o pneumònies en lactants que solen ser més greus durant els primers mesos de vida i poden ser especialment importants en prematurs. S'estima que el VRS és el responsable d'un 80% del total de quadres de bronquiolitis hospitalaris i d'un 25% de les pneumònies en els menors d'un any.

Catalunya té en aquests moments un dels calendaris de vacunació més complets i amb la incorporació de la immunització contra el VRS disposarà d'una de les recomanacions d'immunització més avançades a escala global.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
13376 {"title":"La Regió Sanitària Penedès desplega la campanya de vacunació de tardor","published_date":"2023-10-16","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2023\/10\/16\/10\/20\/68e64d62-531c-48e2-ab6c-f1b2403e45bb.jpeg","id":"13376"} catalunya Manel Balcells Díaz,Salut https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-10-16/13376-regio-sanitaria-penedes-desplega-campanya-vacunacio-tardor https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.