El Santa Mònica presenta dues exposicions amb artistes locals i internacionals al voltant de la pregunta 'Què passaria si Europa mai hagués existit?'

'Anti-Futurisme Cimarrón' és la primera coproducció entre el centre d'arts Santa Mònica i La Virreina Centre de la Imatge, que reflexiona sobre els processos de descolonització'La possibilitat de no haver sigut. Set interferències decolonials' s'instal·larà a la primera i segona planta del centre i inclou una trentena d'obres i accions proposades per set col·lectius locals

Imagen del artículo El Santa Mònica presenta dues exposicions amb artistes locals i internacionals al voltant de la pregunta 'Què passaria si Europa mai hagués existit?'

El centre d'arts Santa Mònica inaugura demà, dijous 12 d'octubre, a les 19 hores, dues exposicions d'artistes locals i internacionals al voltant de la pregunta 'Què passaria si Europa mai hagués existit?'.

"Anti-Futurisme Cimarrón" és la primera coproducció entre el Santa Mònica i La Virreina Centre de la Imatge, amb les dues institucions com a seus expositives simultànies. La segona exposició és "La possibilitat de no haver sigut. Set interferències decolonials", que s'inaugura simultàniament a la primera i segona planta del Santa Mònica. 

'Anti-Futurisme Cimarrón' és una proposta expositiva inèdita d'una vintena d'artistes compromesos amb els processos de descolonització. La filòsofa descolonial d'origen afrocaribeny Yuderkys Espinosa-Miñoso i l'artista visual d'origen xilè Katia Sepúlveda van convidar un grup d'artistes activistes i comunitaris a formar part d'un procés de creació col·lectiva, des de les seves experiències i llocs enunciatius diversos, sobre una sèrie de textos i contextos queanuncien amb esperança la desaparició d'Europa i el seu projecte del món basat en l'ego conquiro i a partir d'una pregunta nuclear: com seria el món si Europa mai hagués existit?

L'exposició presenta ara al Santa Mònica i a La Virreina la conclusió de més d'un any d'investigació i reflexió compartida amb les respostes artístiques de Colectivo Ajchowen, Colectivo Ayllu, Imayna Caceres, Yoel Díaz Vázquez, Johanné Gómez Terrero, Marcela Huitraiqueo, Grupo Katanga, Nitzayra Leonor, DJ Maldita Vaina, Verena Melgarejo, Daniela Ortiz, Naomi Rincón Gallardo, Yelaine Rodríguez, Evel Romain i Katia Sepúlveda.

La propostes deixen entreveure de quina manera les cultures, creences i vides escindides, esborrades de la història per la violència colonial, serien encara capaces d'activar altres històries potencials confrontades amb la dominant. Anti-Futurisme Cimarrón proposa el treball artístic com a cura i apunta a una crítica al camp de l'art, alterant-ne les concepcions habituals i reconnectant la pràctica artística a les narratives no occidentals.

El Santa Mònica inaugura també La possibilitat de no haver sigut. Set interferències decolonials, una segona exposició a la primera i segona plantes del centre que gira al voltant de les mateixes qüestions, comissariada col·lectivament per set col·lectius locals: Difraccions, Flux, Grup d'estudi, Jiser i Sabers migrants, Koniclab / ECOSS, Mixtur i Sâlmon.

La mostra parteix també de les qüestions plantejades per la filòsofa descolonial Yuderkys Espinosa-Miñoso i l'artista visual Katia Sepúlveda sobre la possibilitat que Europa -com a idea civilitzatòria que s'ha configurat històricament en base al projecte colonial- mai no hagués existit. Amb la complicitat de les curanderes d'Anti-Futurisme Cimarrón, el Santa Mònica va llançar aquesta mateixa pregunta a set col·lectius locals per aprofundir en la paradoxa que planteja la pregunta inicial situada en un context europeu.

Al llarg de mesos de converses en un exercici de curadoria compartida, els set col·lectius han proposat més de trenta de peces i accionsque s'exposen ara a la primera i segona planta del Santa Mònica i que s'acompanyen amb itineraris i contraitineraris, relats i contrarelats que pretenen mostrar l'estat no resolt, permanentment obert, en què es troba la problemàtica que recorre tota l'exposició.


Més informació:

santamonica.cat/Anti-Futurisme-Cimarron

lavirreina/anti-futurisme-cimarron/663

Imatges:

santamonica.cat/espai-premsa



Més informació:

La possibilitat de no haver sigut

Imatges a l'Espai premsa


"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
13339 {"title":"El Santa Mònica presenta dues exposicions amb artistes locals i internacionals al voltant de la pregunta 'Què passaria si Europa mai hagués existit?'","published_date":"2023-10-11","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2023\/10\/11\/12\/57\/e79491aa-3c80-4968-a5a8-20629aab8449.jpg","id":"13339"} catalunya Cultura,Natàlia Garriga https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-10-11/13339-santa-monica-presenta-dues-exposicions-artistes-locals-internacionals-voltant-pregunta-passaria-europa-mai-hagues-existit https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.