Els Mossos d'Esquadra detenen tres homes que van col·locar set artefactes explosius casolans a Barcelona durant el 2022 i 2023

Imagen del artículo Els Mossos d'Esquadra detenen tres homes que van col·locar set artefactes explosius casolans a Barcelona durant el 2022 i 2023

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

. Els investigadors han destinat més de 1000 hores d'anàlisi d'imatges per a identificar un dels presumptes autors dels fets. Després es van identificar dues persones més, una de les quals gravava les accions delictives.

. Els agents del grup de TEDAX-NBQR van realitzar l'estudi, anàlisi i reconstrucció dels artefactes explosius, amb les restes recollides en diferents llocs dels fetsi van arribar a la conclusió que tots els artefactes havien estat fabricats per la mateixa persona

· El material explosiu era de fabricació casolana i la construcció dels artefactes requeria coneixements específics en química i física. En cada atac s'incrementava la quantitat de material explosiu, i s'utilitzaven materials amb més potencialitat lesiva


Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra de la Comissaria General d'Informació han detingut tres homes, d'entre 24 i 45 anys, i investiguen una dona per la seva presumpta participació en els delictes d'estralls, danys i tinença d'armes i explosius i contra la salut pública. Els investigats presumptament van col·locar set artefactes explosius casolans a entitats bancàries i establiments comercials dels districtes de l'Eixample i Sant Martí de Barcelona, entre el mes de juliol de 2022 i juny de 2023. Tot i que no hi van haver víctimes, els danys materials ascendeixen a prop de 80.000 euros.

L'anàlisi del TEDAX, clau per relacionar els set fets

Les accions sempre es duien a terme de matinada i hi participaven normalment dues persones: mentre un col·locava l'artefacte, una segona persona feia tasques de vigilància.

Els agents del grup de TEDAX-NBQR que van realitzar l'estudi, anàlisi i reconstrucció dels artefactes explosius, amb les restes recollides als diferents llocs dels fets, van arribar a la conclusió que tots els artefactes havien estat fabricats per la mateixa persona. Per la manera com estaven confeccionats, els especialistes van determinar que el presumpte fabricant tenia coneixements tècnics avançats. El material explosiu era de fabricació casolana i la construcció de l'artefacte requeria coneixements específics en química i física.

Segons els informes tècnics, els artefactes explosius havien patit una evolució qualitativa, en cada atac s'incrementava la quantitat de material explosiu, i s'utilitzaven materials amb més potencialitat lesiva, així doncs, en cas d'haver-se produït l'explosió prop de persones, s'estima que haurien pogut causar lesions greus.

Més de 1000 hores de gravacions

Els investigadors de la Comissaria General d'Informació, van realitzar un exhaustiu treball d'anàlisi d'unes 1000 hores d'imatges amb què es va aconseguir identificar un dels presumptes autors dels fets. Posteriorment, es va confirmar la relació del primer identificat amb dues persones més. Un dels detinguts s'encarregava de gravar les accions delictives.

Tot i que els atacs no van ser reivindicats, atenent al modus operandi, tot apunta a que la motivació sigui compatible amb un rerefons ideològic emmarcat en l'anarquisme violent. Aquesta corrent ideològica, en la seva vessant combativa, tradicionalment s'associa amb l'ús d'artefactes incendiaris o explosius contra els considerats símbols del sistema i el capital.

El passat 5 d'octubre, un cop recollits els suficients indicis per acreditar la participació dels quatre investigats, els investigadors van dur a terme l'explotació del cas, i van detenir tres homes i es va escoltar en declaració a una dona en qualitat d'investigada. Paral·lelament, es van dur a terme 3 entrades i escorcolls on es van intervenir productes químics i altres elements destinats a la fabricació d'artefactes explosius de les mateixes característiques que els investigats.

Els detinguts van passar a disposició judicial el dia 6 d'octubre. La investigació continua oberta a l'espera de què, arran de la informació intervinguda, es puguin desprendre indicis de participació dels investigats en més fets, o d'altres persones, així com la motivació de les accions.


Oficina de Comunicació

Barcelona, 11 d'octubre de 2023

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
13324 {"title":"Els Mossos d'Esquadra detenen tres homes que van col·locar set artefactes explosius casolans a Barcelona durant el 2022 i 2023","published_date":"2023-10-11","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2023\/10\/11\/07\/33\/c06f4678-d083-4bb3-a2bf-f7cabe817c25.jpg","id":"13324"} catalunya Mossos d'Esquadra,Pere Ferrer https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-10-11/13324-mossos-esquadra-detenen-tres-homes-van-col-locar-set-artefactes-explosius-casolans-barcelona-durant-2022-2023 https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.