L'Estat ha deixat d'executar el 50% del pressupost de Renfe i Adif a Catalunya des del 2010

En aquest període, el govern espanyol ha deixat d'invertir 3.600 milions d'euros que constaven als pressupostos generals de l'Estat per a totes dues empresesDel total d'inversions de l'Estat sense executar des del 2013 a Catalunya, el 72% corresponen a Renfe i Rodalies

L'Estat ha deixat d'executar el 49,6% dels pressupostos de Renfe i Adif a Catalunya des del 2010. En concret, el govern espanyol ha deixat d'invertir 3.639 milions d'euros que constaven als pressupostos generals de l'Estat per a aquestes dues empreses públiques, segons un informe que la consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, ha presentat avui al Consell Executiu de la Generalitat.

Imagen del artículo L'Estat ha deixat d'executar el 50% del pressupost de Renfe i Adif a Catalunya des del 2010

En aquest informe, que avalua el grau d'execució dels pressupostos de l'Estat a Catalunya, es posa de manifest que les inversions ferroviàries són les principals víctimes de la reiterada inexecució dels pressupostos de l'Estat a Catalunya.

En concret, el 72% dels pressupostos que el govern espanyol ha deixat d'executar a Catalunya des del 2013 corresponen a Renfe i Adif. Així, si l'Estat ha deixat sense executar 4.398 milions d'euros que estaven pressuposats a Catalunya des del 2013, 3.199 milions corresponien a les inversions ferroviàries. Aquesta comparativa s'ha de fer a partir de l'any 2013 perquè és només a partir d'aquell any que la Intervenció General de l'Estat (IGAE) ha publicat dades homogènies d'execució del pressupost de tot el seu sector públic a Catalunya.

Imagen del artículo L'Estat ha deixat d'executar el 50% del pressupost de Renfe i Adif a Catalunya des del 2010

Aquests 4.398 milions que no han arribat signifiquen que l'Estat tan sols ha executat de mitjana el 61% del previst a Catalunya des de l'any 2013. En aquest mateix període, l'execució de pressupostos de l'Estat a la Comunitat de Madrid ha assolit el 121% de mitjana. L'execució de l'Estat va assolir el mínim l'any 2021, quan únicament va arribar a Catalunya el 36% del previst.


L'Estat ajorna la publicació de dades del 2022

El govern espanyol encara no ha mostrat les dades referents al conjunt del 2022, tot i que la seva publicació estava prevista per al 30 de maig. El ministeri d'Hisenda va ajornar-ho fins al 29 de setembre. En aquella data, però, tampoc es van publicar i avui dia la informació ja no té data de presentació.

Fins ara, Hisenda únicament ha mostrat les dades d'execució del primer semestre del 2022, quan tan sols es van invertir el 15,7% dels recursos pressuposats, un cop exclosa la indemnització a Abertis abonada per la fi del contracte de concessió a diverses autopistes que tenia a Catalunya.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
13294 {"title":"L'Estat ha deixat d'executar el 50% del pressupost de Renfe i Adif a Catalunya des del 2010","published_date":"2023-10-10","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2023\/10\/10\/12\/03\/a34ebc51-c277-4f14-9e1c-b017b358e6b1.jpg","id":"13294"} catalunya Direcció General de Comunicació,Economia i Hisenda https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-10-10/13294-deixat-executar-50-pressupost-renfe-adif-catalunya-des-2010 https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.