Persones expertes debaten sobre les implicacions per a la recerca amb dades de l'ús d'IA i els espais de dades compartides a Europa

Imagen del artículo Persones expertes debaten sobre les implicacions per a la recerca amb dades de l'ús d'IA i els espais de dades compartides a Europa

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) i l'Escola d'Administració Pública de Catalunya (EAPC) han organitzat la jornada 'Reptes per a la recerca: de l'espai europeu de dades de salut a la regulació europea d'intel·ligència artificial (IA)', per abordar l'afectació en les activitats de recerca amb dades de la regulació europea en matèria d'IA i els espais compartits de dades.

La jornada ha servit per posar el punt final a l'edició d'enguany del Curs de formació especialitzada de delegats i delegades de protecció de dades (DPD) i lliurar els certificats a l'alumnat. Es tracta d'un curs que organitza l'APDCAT en col·laboració amb l'EAPC, per proporcionar als DPD els coneixements adients per exercir la seva tasca amb excel·lència. I és que les autoritats i organitzacions públiques estan obligades a nomenar una persona delegada de protecció de dades, que té la funció d'assessorar l'entitat en matèria de protecció de dades i supervisar que se'n compleixi la normativa.

La directora de l'APDCAT, Meritxell Borràs, ha obert l'acte reivindicant la figura del DPD com a garant de la defensa del dret a la protecció de dades, la conscienciació i la gestió de dades personals.

Durant la seva intervenció, Borràs ha demanat als DPD que han participat en l'edició d'enguany que la cloenda d'aquest curs no suposi un punt final en la relació amb l'Autoritat, sinó que serveixi per crear nous espais de relació, debat i millora. En aquest sentit, ha posat en valor la tasca de "DPD en xarxa", la primera comunitat d'aprenentatge i col·laboració de DPD a Catalunya, impulsada per l'APDCAT i que està en marxa des d'aquest estiu.

Per a Borràs, es tracta d'un projecte prioritari, que requereix la participació activa dels DPD per generar coneixement, debatre, col·laborar i aportar-hi experiències. Precisament, aquesta tardor la xarxa acollirà els primers seminaris web i grups de treball especialitzats per aprofundir en temes d'actualitat, com ara el Reglament europeu de governança de dades o l'avaluació de l'impacte en els drets humans de sistemes d'IA.

La sessió ha comptat amb la participació del director de la Càtedra de Privacitat i Transformació Digital i professor de Dret Constitucional a la Universitat de València, Ricard Martínez, que ha centrat la seva intervenció en els reptes de la recerca amb dades, posant el focus especialment en l'impacte que tindran els espais de dades i la normativa sobre intel·ligència artificial europea.

Ricard Martínez ha defensat que la construcció i ús de repositoris de dades per exercir polítiques públiques, recerca, etc. ha d'estar alineada amb el compliment de la protecció de dades, perquè això els farà confiables i reutilitzables.

Formació per a l'expertesa

Aquesta és la tercera edició d'aquest curs i s'ha adreçat als DPD de 8 universitats catalanes, així com d'organismes estatutaris o independents i del sector públic de l'Administració de la Generalitat. Anteriorment, el 2022 el curs es va adreçar a l'àmbit local i el seu sector públic i el 2020, a l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic.

La iniciativa s'integra en els programes formatius que l'APDCAT desenvolupa com a entitat encarregada a Catalunya de vetllar per la garantia del dret a la protecció de dades, en línia amb el seu Pla estratègic.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
13289 {"title":"Persones expertes debaten sobre les implicacions per a la recerca amb dades de l'ús d'IA i els espais de dades compartides a Europa","published_date":"2023-10-09","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/47139-govclipping-espana-cataluna-notas-prensa.webp","id":"13289"} catalunya Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-10-09/13289-persones-expertes-debaten-implicacions-recerca-dades-us-ia-espais-dades-compartides-europa https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.