Darrera reunió de la Comissió de Coordinació de la Campanya Agrària de Lleida del 2023

Imagen del artículo Darrera reunió de la Comissió de Coordinació de la Campanya Agrària de Lleida del 2023


La delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés, ha fet una valoració "molt positiva" del vessant organitzatiu de la campanya de la fruita de Lleida del 2023, que ha estat "marcada per les limitacions en el reg derivades de la sequera, tot i que, finalment, els efectes en la producció de fruita no han arribat a la gravetat que inicialment s'augurava". Bergés ha encapçalat avui la darrera reunió de la Comissió de Coordinació de la Campanya Agrària de Lleida. Ha estat acompanyada pels directors i directores dels serveis territorials d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Ferran de Noguera; d'Empresa i Treball, Vidal Vidal; de Drets Socials, Eugènia Puig-gròs, i d'Igualtat i Feminismes, Elena Fuses.

Pel que fa a la campanya, la mitjana d'ocupació des de juny i fins la mes de setembre dels diferents allotjaments públics de la vegueria de Lleida (Alcarràs, Torres de Segre, Soses, Lleida espai Fira, Lleida pisos EMAU, Bell-lloc i Bellpuig) ha estat del 42%, essent el pic màxim d'ocupació conjunta del 67%.

Per altra banda, 7 empreses han presentat expedient de regulació d'ocupació vinculat a la situació de sequera, considerats de força major, que han afectat a 26 treballadors/es.

Quant als ajuts a la contractació de proximitat amb allotjament, el SOC ha rebut fins a data d'avui 606 sol·licituds per part de productors de la vegueria de Lleida, una xifra que es preveu que arribi als 700 quan acabi el termini de presentació de sol·licituds, el 31 d'octubre. La temporada anterior el nombre total va ser de 588. Aquests contractes han d'estar formalitzats amb persones desocupades o persones afectades per expedients de regulació temporal d'ocupació i empadronades a menys de 40 km de distància del lloc on hagin de realitzar els treballs agrícoles, o bé tenir un allotjament que els hagi facilitat l'empresari dins d'aquest radi. Els contractants rebran 90 euros per setmana per treballador/a, amb un màxim de quatre setmanes i de cinc persones contractades.

Els integrants de la Comissió de Coordinació de la Campanya Agrària de Lleida han coincidit en destacar la tasca duta a terme pels 66 agents dinamitzadors de la campanya que, contractats a través de plans d'ocupació del SOC, han treballat en ajuntaments, consells comarcals i entitats agràries i sindicats, per a atendre a les persones treballadores temporeres en la recerca de feina; donar suport i informació sobre temes laborals, seguretat social, estrangeria, antiracisme, violència masclista i salut; assistir als productors agraris en la gestió de la campanya, i col·laborar en la recollida de dades sobre ocupació d'allotjaments públics.

Darreres passes per a la convocatòria d'ajuts per a allotjaments privats

Montse Bergés ha explicat que el procés d'habilitació d'una convocatòria d'ajuts per a la construcció de nous allotjaments privats i l'ampliació i rehabilitació dels ja existents per a persones treballadores temporeres de les campanyes agràries està arribant a la part final de la seva tramitació, a l'espera de comptar amb el parer tècnic del Col·legi d'Arquitectes. Un cop rebut, se'n farà partícip al sector i culminarà el procediment de publicació de les bases i de la convocatòria al DOGC. Aquesta línia de subvencions, impulsada pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, amb el suport dels de Presidència, Empresa i Treball, Drets Socials i Territori, comptarà amb una dotació d'1,5 milions d'euros. Tot i que serà d'abast català, una part important dels ajuts revertirà en la millora de la disponibilitat d'allotjaments a la vegueria de Lleida. La darrera línia de subvencions per a aquest concepte va ser habilitada el 2006, amb una dotació de 380.000 euros.

Dificultats per trobar treballadors/es

En el transcurs de la reunió d'avui, representants dels productors han explicat que, en alguns moments de la campanya, hi ha hagut algunes dificultats per poder trobar suficients treballadors/es. En aquest sentit, han reclamat al Govern central canvis en la llei d'immigració que facilitin la contractació de treballadors/es temporers/es que van enllaçant campanyes agràries arreu de l'Estat.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
13145 {"title":"Darrera reunió de la Comissió de Coordinació de la Campanya Agrària de Lleida del 2023","published_date":"2023-10-05","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/46354-govclipping-espana-cataluna-notas-prensa.webp","id":"13145"} catalunya Bernat Solé i Barril,Delegació a Lleida https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-10-05/13145-darrera-reunio-comissio-coordinacio-campanya-agraria-lleida-2023 https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.