Comencen les obres d'un nou equipament al barri del Besòs i el Maresme de Barcelona que permetran l'ampliació del CAP Besòs

El projecte es desplega a partir d'un conveni entre el Departament de Salut i l'Ajuntament de Barcelona per fer possible l'ampliació del centre d'atenció primàriaLes noves instal·lacions del CAP s'ubicaran a les tres plantes superiors de l'edifici i permetran doblar la superfície del centre actual arribant als 3.000 m² i amb una connexió amb l'existent centreL'ampliació del CAP ocuparà un 34,25% de la superfície del nou edifici i el Departament de Salut hi invertirà 5,5 milions d'euros

Imagen del artículo Comencen les obres d'un nou equipament al barri del Besòs i el Maresme de Barcelona que permetran l'ampliació del CAP Besòs


El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha presentat avui el projecte d'ampliació del centre d'atenció primària (CAP) Besòs, que se situarà en un nou edifici municipal de Barcelona, on també s'instal·larà la nova biblioteca Ramon Alòs-Moner i una sala polivalent. A l'acte de presentació del nou equipament, -que se situarà al carrer d'Alfons el Magnànim 59 al barri del Besòs i el Maresme, també hi ha participat l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni.

El titular de Salut ha remarcat que "aquesta actuació conjunta amb l'Ajuntament de Barcelona respon a una voluntat ferma i decidida perquè la primària sigui el pal de paller, la base estructural del sistema, que després s'ha de combinar bé amb l'atenció comunitària, la intermèdia, la residencial i la hospitalària". A més, ha destacat que "sense una base ferma, amb professionals, -que els tenim excel·lents-, i amb uns equipaments que els acompanyi, no podrem donar la resposta que la ciutadania necessita, i que, a més, sigui de qualitat i equitat".

Balcells també ha subratllat que "el nou espai permetrà fer l'activitat comunitària i assistencial que cal". En aquest sentit, ha explicat que "l'ampliació del CAP permetrà passar de 36 a 42 consultes, tenir espai pels nous perfils professionals que estem introduint a la primària (com els fisioterapeutes, els higienistes o els referents de benestar emocional), desplegar també millor les especialitats que ja venen de l'Hospital del Mar per poder fer la visita en aquest nou centre, així com comptarà, també, amb espais de rehabilitació i de magatzem, entre d'altres"

En l'acte de presentació, el conseller també ha afirmat que "aquest equipament és fantàstic" perquè tindrà tres plantes dedicades a l'atenció sanitària, al costat d'un espai cívic, cultural. "Aquesta vinculació és també un missatge de futur. I és que la vinculació entre vida social, activitat comunitària, l'Ajuntament i l' atenció primaria és bàsica pel plantejament de futur de la salut", ha reblat Balcells.

El nou equipament de titularitat municipal, que s'ubicarà en el solar de 1.000 m² alliberat amb l'enderroc de l'antic cinema Pere IV, està dissenyat per l'estudi d'arquitectura de Jorge Vidal. Tindrà en total 5.200 m² de superfície, amb planta baixa, més sis plantes, pis i un soterrani.

Les noves instal·lacions del CAP Besòs s'ubicaran a les tres plantes superiors de l'edifici que es construirà i permetran doblar la superfície: es passarà de 1.500 m² a 3.000 m², amb una connexió amb el centre existent a través d'una passera que integrarà completament tots dos edificis.

Aquest projecte es desplega a partir d'un conveni signat entre el Departament de Salut i l'Ajuntament de Barcelona per fer possible l'ampliació del CAP Besòs. La inversió total que preveu aquest conveni és de 15.230.622€, dels quals 5,5 milions aportats pel Departament de Salut i la resta, 9,8 M€ per l'Ajuntament de Barcelona (4 milions a través del Pla de Barris per finançar els espais de caire comunitari i per entitats).

L'equipament tindrà una superfície total de 5.246,72m2, dels quals l'Ajuntament de Barcelona disposarà un total de 3.449,60 m2, inclòs els percentatge corresponent dels espais comuns, i la Generalitat de Catalunya d'un total de 1.797,12 m2, inclòs el percentatge corresponent d'espais comuns, el que equival a una distribució segons superfície del 65,75% de l'edifici per a usos municipals i un 34,25% per a la ubicació de l'ampliació del CAP.

Tant els projectes dels equipaments com l'ampliació del CAP avançaran de manera conjunta per tal d'optimitzar al màxim els terminis. El calendari previst per a l'execució del futur equipament, doncs, estima que una primera fase de les obres acabarà cap al mes de juliol de 2025. I la segona i darrera fase, és a dir, l'equipament complet amb l'ampliació del CAP inclosa, finalitzarà al mes de maig de 2026.

Es tracta d'un edifici totalment eficient des del punt de vista energètic i mediambiental. El calendari previst per a l'execució del futur equipament, doncs, estima que les obres acabaran cap al mes de juliol de 2025.

L'any 2010 l'Ajuntament va adquirir l'antic cinema Pere IV, que havia estat propietat del Grup Balañá. Quedava pendent l'adquisició d'una petita part del bloc, un local situat als baixos a on hi havia una oficina bancària. Durant el mandat passat, l'Ajuntament va iniciar els tràmits d'expropiació, uns tràmits que van culminar fa uns mesos.

Paral·lelament, l'Ajuntament va realitzar un estudi en profunditat de l'edifici, construït l'any 1964, abans de prendre la determinació d'enderrocar-lo. El va sotmetre a tot un seguit de diagnosis, tant constructives com de les estructures, que van posar de manifest tot un seguit de problemàtiques estructurals i edificatives: problemes de carbonatació a les bigues, deficiències en l'aïllament tèrmic de façanes i finestres, manca dels elements de protecció contra els incendis, filtracions d'aigua, instal·lacions dels serveis obsoletes, i greus deficiències d'accessibilitat, entre altres. Davant d'aquests resultats, es va decidir que l'opció més eficient era la construcció d'un nou edifici singular i modern per ubicar-hi els serveis i els equipaments que reclama el barri.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
13110 {"title":"Comencen les obres d'un nou equipament al barri del Besòs i el Maresme de Barcelona que permetran l'ampliació del CAP Besòs","published_date":"2023-10-03","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/45778-govclipping-espana-cataluna-notas-prensa.webp","id":"13110"} catalunya Manel Balcells Díaz,Salut https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-10-03/13110-comencen-obres-nou-equipament-barri-besos-maresme-barcelona-permetran-ampliacio-cap-besos https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.