President Aragonès: "Aquest 1 d'octubre l'independentisme torna a mirar endavant"

En el marc de la declaració institucional amb motiu del sisè aniversari de l'1-O, el cap de l'Executiu insisteix que "l'amnistia per sí sola no resol el conflicte" i que "l'autodeterminació al referèndum se situa al centre"Recorda la votació de 2017 com un "èxit sense precedents" i defensa que "el conflicte amb l'Estat espanyol només es pot resoldre votant, amb urnes, paperetes i vots"

Imagen del artículo President Aragonès: Aquest 1 d'octubre l'independentisme torna a mirar endavant

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat aquest matí que aquest 1 d'octubre "l'independentisme torna a mirar endavant, torna a mirar al futur", i que "la lliçó de dignitat, de fermesa i de defensa democràtica" del referèndum de 2017 "ha de ser el combustible que ens ha de portar fins a la victòria".

Amb aquestes paraules el president ha celebrat com una "bona notícia" l'acord de les forces sobiranistes en el Debat de Política General que "feia molt de temps que no es donava". "Després de molt de temps, hi ha una posició conjunta que insta també el Govern a posar-nos al capdavant perquè el vot de la ciutadania sigui reconegut, per fer realitat que el nou referèndum" i que el seu resultat "sigui respectat i implementat". Un paper que Aragonès ha assegurat que es farà "amb tota la convicció", buscant "el punt de trobada que hem estat capaços de construir".

En aquest sentit, el cap de l'Executiu ha remarcat la necessitat de "saber sumar, de parlar i escoltar, per adonar-nos que no som tan lluny els uns dels altres". I, a partir d'aquí, "fixar-nos objectius, tornar a construir i tornar a sumar". "Quan ens ho proposem, ho podem fer i quan ens ho hem proposat, ho hem fet. Per tant, ja sabem quin és el camí", ha recordat.

El cap de l'Executiu ha pronunciat aquest missatge en el marc de la declaració institucional que ha fet per commemorar el sisè aniversari de la celebració del referèndum de l'1 d'Octubre de 2017. Ho ha fet des de Fonollosa, al Bages, un dels pobles que va patir la repressió policial durant la votació.

La idea de sumar per multiplicar objectius és una de les tres idees que Aragonès ha citat com a imprescindibles per tornar a oferir a la ciutadania el dret a decidir el futur del país. La segona premissa l'ha situat en la "claredat dels objectius": d'una banda, "l'amnistia per culminar la fi de repressió" i, de l'altra, "l'autodeterminació per resoldre definitivament el conflicte de sobirania amb l'Estat". I la tercera "la negociació com a via per fer-ho possible".

Aragonès ha assenyalat que l'alliberament dels presos i preses polítiques de fa poc més de dos anys "va començar a obrir camí", però ha insistit que "ara hem de fer un pas més, un pas definitiu" que permeti també tornar en llibertat a les exiliades i els exiliats "i evitar que ningú més entri a la presó".

"L'amnistia per sí sola no resol el conflicte. L'autodeterminació al referèndum se situa al centre de la resolució del conflicte", ha recordat. I per això ha assenyalat que si el Govern espanyol vol resoldre realment el conflicte que té amb Catalunya "ha d'escoltar i atendre la demanda àmplia i transversal" de la ciutadania, que "vol votar en llibertat sobre la independència i decidir democràticament".

El president ha celebrat de nou que, al costat dels objectius, l'autodeterminació i l'amnistia, la manera d'aconseguir-los, "el com, que moltes vegades ens ha fet discrepar", també és avui "un punt de coincidència". "Avui la via d'utilitzar la força de la ciutadania rebuda a les urnes en la negociació amb el govern de l'Estat està oberta", ha subratllat, i malgrat que "hi ha qui des de la caverna s'oposarà, amenaçarà i intentarà fer-nos callar una altra vegada", com en el cas de l'alliberament dels presos o de la derogació del delicte de sedició, "aquesta via ens ha de permetre avançar".I ha constatat que "no només hem d'explorar aquest camí, sinó que l'hem de liderar amb fermesa".

En el seu discurs des de la Plaça 1 d'Octubre de Fonollosa, el cap de l'Executiu ha volgut recordar "l'exemple de coratge, de valentia i de resistència" dels veïns i veïnes d'aquest poble, com de tantes altres viles del país, per protegir les urnes de l'agressió policial. "Avui hem de continuar defensant l'1 d'octubre com un èxit sense precedents, on la ciutadania, la societat civil i les institucions van fer possible una jornada històrica, que va demostrar al món el desig irrenunciable de Catalunya a ser un país lliure", ha assegurat. Per concloure que, "el conflicte amb l'estat espanyol només es pot resoldre votant, amb urnes, paperetes i vots".

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
13068 {"title":"President Aragonès: \"Aquest 1 d'octubre l'independentisme torna a mirar endavant\"","published_date":"2023-10-01","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/45358-govclipping-espana-cataluna-notas-prensa.webp","id":"13068"} catalunya Pere Aragonès,President https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-10-01/13068-president-aragones-1-octubre-independentisme-torna-mirar-endavant https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.