Educació dona la benvinguda a la primera promoció de docents novells que faran el programa de residència inicial Sensei

Aquest curs es posa en marxa el programa pilot en 55 centres, amb 85 docents que faran de mentors de 250 mestres i professors novells que han accedit al programa de manera voluntàriaL'objectiu és facilitar als docents recentment titulats el suport durant els primers anys d'exercici professional a través de la mentoria, la formació i l'assessorament

Imagen del artículo Educació dona la benvinguda a la primera promoció de docents novells que faran el programa de residència inicial Sensei

El Departament d'Educació ha donat la benvinguda als docents novells que s'han adscrit al programa temporal de residència inicial docent Sensei. En un acte a Barcelona, s'ha fet l'acollida institucional a la primera promoció de docents i se'ls ha presentat el personal mentor que els acompanyarà durant l'any de residència que faran als centres educatius catalans, durant el curs escolar 2023-2024.


El programa Sensei s'ha ofert a docents novells que estan en borsa i que com a molt porten 3 mesos de docència, i que de manera voluntària han volgut participar del programa. S'inicia de forma pilot, durant dos cursos, en 55 centres educatius d'arreu del territori. S'han acreditat un total de 186 persones mentores voluntàries, de les quals 85 participaran en el pilot. Acompanyaran a 150 mestres i 100 professors novells.


D'aquesta manera, Educació vol facilitar als docents titulats recentment el suport durant els primers anys d'exercici professional, a través de la mentoria, la formació i l'assessorament. Aquest acompanyament inicial demostra que augmenta el compromís del professorat novell, millora la realització i rendiment de les seves tasques d'aula i incrementa els resultats acadèmics dels alumnes.


En l'acte d'aquesta tarda, el secretari de Transformació Educativa, Ignasi Garcia Plata, el director general d'Innovació, Digitalització, Currículum i Llengües, Joan Cuevas, i , la subdirectora general de Funció Directiva i Lideratge Pedagògic, Laura Alegre, han dut a terme els parlaments institucionals. L'escriptor i pedagog Jaume Cela ha pronunciat la conferència "Ser docent", i a continuació han tingut lloc dinàmiques de grup i un passi de vídeo al voltant de la figura del docent.


Les dues figures clau del programa Sensei són el docent novell que accedeix a la professió i el docent mentor, com a referent personal i professional del docent novell al centre durant l'any de la residència. El mentor ha d'acompanyar el novell de forma constructiva i ha de capacitar-lo per construir-ne la identitat professional docent. La mentoria es basa en la relació entre un docent amb experiència i un docent novell, a patir de la confiança, la col·laboració i la reciprocitat.


Per la seva banda, el docent novell porta a terme la docència al centre i, durant un curs, té un suport de mitja jornada remunerada; durant l'altra mitja segueix un programa formatiu teoricopràctic, que inclou seminaris, tallers, càpsules formatives en línia, residències en altres centres i la participació en comunitats d'aprenentatge amb docents d'altres centres.


El programa se centra especialment en 6 competències clau per als docents novells: conèixer el model educatiu català (especialment pel que fa al model lingüístic), gestió d'aula, metodologies d'aprenentatge, avaluació formadora i formativa, desenvolupament professional, i gestió socioemocional amb alumnat, famílies i resta de l'equip del centre.


19 dels 27 països de la UE ja disposen de programes d'inducció. L'existència d'aquests programes està relacionada amb millors resultats educatius globals, millors competències professionals dels docents, i millor satisfacció laboral. Alguns països han integrat aquesta inducció a la formació inicial estenent les pràctiques, d'altres brinden mentors als docents durant el seu primer any de feina, i altres països ofereixen de manera voluntària un programa extra plantilla de capacitació amb mitja jornada pràctica remunerada i mitja jornada de capacitació, l'opció escollida en el cas de SENSEI.


Aquest programa és una prova pilot finançada pel Fons Social Europeu Plus (FSE+) al 95%. L'objectiu és poder analitzar durant dos cursos si un programa d'aquestes característiques millora les competències clau per al desenvolupament professional dels docents, i si millora els resultats educatius del seu alumnat.


El programa es va presentar al públic el 30 de gener, i s'acompanya d'un procés de reflexió del conjunt de la formació docent obert a universitats, entitats pedagògiques, sindicats, i el conjunt de la comunitat educativa. El procés vol debatre amb tots els agents com incorporar millores tant a la formació inicial, com a l'acollida o la formació continuada, amb l'objectiu de prendre decisions consensuades. En aquest sentit el Departament d'educació està obert a debatre quina és la millor manera de poder generalitzar en un futur un programa d'acollida per als docents: ja sigui a la formació inicial, després de la formació inicial, voluntari o no.



27 de setembre de 2023


"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
12367 {"title":"Educació dona la benvinguda a la primera promoció de docents novells que faran el programa de residència inicial Sensei","published_date":"2023-09-27","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2023\/09\/27\/17\/41\/d5c98fb2-a65e-47c7-935d-0201b5527406.jpg","id":"12367"} catalunya Anna Simó i Castelló,Educació https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-09-27/12367-educacio-dona-benvinguda-primera-promocio-docents-novells-faran-programa-residencia-inicial-sensei https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.