President Aragonès: "Cal un compromís ferm del proper govern de l'Estat que permeti a Catalunya fixar les condicions per votar"

En el tercer debat sobre l'orientació política general del Govern, el cap de l'Executiu assegura que "l'amnistia és un fet", però insisteix que "no és el punt final", sinó "el de partida"Aragonès destaca que el 60% del Pla de Govern ja s'ha executat i celebra que les transformacions social, verda, feminista i democràtica impulsades per l'Executiu "estan totes en marxa i comencen a aportar fruits"El president anuncia que el curs que ve es reeditarà el val escolar, que també s'ampliarà a secundària

Imagen del artículo President Aragonès: Cal un compromís ferm del proper govern de l'Estat que permeti a Catalunya fixar les condicions per votar

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha afirmat, a l'inici del seu discurs en el tercer debat sobre l'orientació política general del Govern, que "la legislatura que ara comença a l'Estat, la 2023-2027, només es pot entendre com la que permeti a Catalunya fixar les condicions per votar". Per la qual cosa, ha assegurat, "cal un compromís ferm que al llarg de la propera legislatura es trobarà la via perquè la ciutadania de Catalunya decideixi el seu futur". "Cal que el proper govern de l'Estat obri aquesta porta i que el candidat Pedro Sánchez en prengui nota", ha reblat.

Pere Aragonès ha dit que "l'amnistia és un fet, per molt que alguns s'alterin, s'indignin, es manifestin i ens amenacin". I s'ha mostrat convençut que en els propers mesos rebrà al Palau de la Generalitat el president Carles Puigdemont, Marta Rovira i la resta d'exiliats i exiliades, com va fer amb els presos i preses polítics.

"L'amnistia serà una realitat, és inevitable", ha insistit, però ha advertit que "no és el punt i final, és el punt de partida", perquè, "no respon a la demanda de sobirania de la ciutadania de Catalunya" i "ha arribat l'hora d'obrir pas perquè Catalunya voti el seu futur". "El conflicte amb l'estat és de sobirania", ha remarcat el president, que ha fet notar que "el conflicte no beneficia ningú i per això cal abordar-lo i resoldre'l des de la política".

En aquest sentit, el cap del Govern ha posat de relleu que "en els propers quatre anys s'ha de trobar la fórmula per resoldre el conflicte de sobirania amb l'Estat" i ha subratllat la importància d'"arribar a un acord sobre les condicions en què Catalunya ha de poder decidir sobre la independència". S'hi ha referit en la seva proposta d'Acord de Claredat, que va plantejar en el debat de política general de l'any passat i que, ha dit, "no busca res més que establir les bases, les condicions i les regles del joc perquè la ciutadania decideixi i puguem resoldre el conflicte de sobirania".

El cap de l'Executiu ha recordat que, després de les darreres eleccions al Congrés, "Catalunya és i serà decisiva, tenim la clau de la governabilitat de l'estat, i cal utilitzar-la". Ha afegit que "Catalunya va frenar la dreta i l'extrema dreta i per això aquesta setmana el senyor Núñez Feijoo fracassarà". Peròha instat Pedro Sánchez a "moure's amb valentia i decisió".


Acció de Govern

Imagen del artículo President Aragonès: Cal un compromís ferm del proper govern de l'Estat que permeti a Catalunya fixar les condicions per votar

En les poc més de dues hores de discurs davant el ple del Parlament, el president ha desgranat les polítiques dutes a terme pel Govern al llarg de la legislatura, totes elles fetes amb "ambició transformadora" i voluntat "d'impulsar canvis de fons" per tal "d'enfortir la nació" i pensar en "la Catalunya dels 8 milions".

Uns canvis que s'han basat en quatre transformacions: social, verda, feminista i democràtica, que han guiat l'acció de l'Executiu i que Aragonès ha remarcat que "estan totes en marxa i comencen a aportar fruits". Una feina que parteix del Pla de Govern, que ja es troba "entorn del 60% d'execució".

En aquest sentit, el president ha destacat els avenços en el camp social, amb "més ocupació que mai, més servidors públics que mai i més habitatge públic que mai" o "l'avenç del tot inqüestionable de l'energia renovable a Catalunya".

Aragonès també ha subratllat el bon compliment de l'acord de pressupost de 2023, del qual 371 de les 461 mesures que s'incloïen ja estan en curs i 88 d'elles finalitzades. I ha apuntat que "el gran repte del proper pressupost és augmentar els recursos totals disponibles", un fet que passa per "corregir el dèficit fiscal crònic que pateix el país". "22.000 milions d'euros que van a l'Estat i no tornen a Catalunya, la xifra més alta de la història. Aquest és un maltractament que cal resoldre i revertir perquè va en detriment de la prosperitat del país i el benestar de la ciutadania", ha declarat.


Noves mesures

Pel que fa a algunes de les noves mesures que el Govern té previst implementar en el que queda de legislatura, el president Aragonès ha anunciat que el proper curs es tornarà a emetre el val escolar, gràcies a la bona acollirà que ha tingut, i "s'ampliarà a secundària". "Ampliarem la dotació fins a 55 milions d'euros per fer arribar el val escolar als gairebé 800.000 alumnes del sistema educatiu públic de Catalunya: 460.000 alumnes de primària i 330.000 de secundària", ha explicat.

El català també serà una de les prioritats en l'acció de Govern, tenint en compte que "la llengua és i ha de seguir sent el pilar de la nació", però "el seu ús social recula". Per aquest motiu, el cap de l'Executiu ha fixat com a estratègia "reforçar el seu paper com a ascensor social, que s'obri espai en els nous àmbits de comunicació i que avanci cap a la plena normalització".

En l'àmbit sanitari, ha anunciat que el Govern està ultimant un Pla per garantir el coneixement i l'ús del català en el sistema de salut de Catalunya que es presentarà properament. "Un pla dotat amb personal i pressupost que reforçarà de forma molt significativa l'oferta de formació en llengua catalana dirigida als i les professionals del sistema, per a poder fer encara millor la seva feina", amb l'objectiu final de "garantir els drets lingüístics de tota la ciutadania a tot arreu, també en l'àmbit de salut".

Imagen del artículo President Aragonès: Cal un compromís ferm del proper govern de l'Estat que permeti a Catalunya fixar les condicions per votar

En l'àmbit educatiu, ha apostat per "reforçar el model d'escola en català", formant els docents en l'àmbit dels usos lingüístics i ampliant el nombre d'aules d'acollida. També ha detallat que s'està implementant un Pla d'enfortiment de la llengua catalana en el sistema universitari i de recerca de Catalunya per tal d'assolir la normalització de la llengua a la universitat.

El president ha remarcat al llarg de la seva exposició que la Generalitat "ha triplicat els recursos per fer front a les violències masclistes i acompanyar totes les víctimes" i ha anunciat que s'aprovarà el Pla Nacional de Prevenció de les Violències Masclistes, que busca "promoure un profund canvi cultural". "La Catalunya dels 8 milions ha de ser la Catalunya que freni d'una vegada per totes la violència contra les dones", ha defensat.

A nivell econòmic, Aragonès ha destacat que es transformarà el Servei d'Ocupació de Catalunya, amb un pla on "el diàleg i la concertació social han de jugar un paper protagonista"; es presentarà un nou model de turisme i se seguirà desplegant el Pacte Nacional per a la Indústria.

Rodalies ha tornat a centrar el bloc de mobilitat, on el president ha denunciat "el maldecap quotidià" que segueix suposant per milers de ciutadans i ciutadanes del país. I ha constatat que "s'ha d'assegurar que el traspàs sigui una realitat ben aviat". "Ja no valen disculpes ni promeses d'inversions, la millora de Rodalies passa pel traspàs integral del servei, per complir amb diligència les inversions pendents i per traspassar tots els recursos perquè la gestió sigui efectiva", ha dit.

Amb la voluntat de facilitar l'accés dels joves a la cultura, el president també ha anunciat que l'Executiu transformarà la iniciativa "Escena 25", ampliant la franja d'edat de cobertura "fins als 30 anys" i "multiplicant les activitats culturals del programa".

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
12979 {"title":"President Aragonès: \"Cal un compromís ferm del proper govern de l'Estat que permeti a Catalunya fixar les condicions per votar\"","published_date":"2023-09-26","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/44255-govclipping-espana-cataluna-notas-prensa.webp","id":"12979"} catalunya Pere Aragonès,President https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-09-26/12979-president-aragones-cal-compromis-ferm-proper-govern-permeti-catalunya-fixar-condicions-votar https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.