L'Espai Santa Caterina de Girona acull l'exposició itinerant "Justícia i Arxius"

Imagen del artículo L'Espai Santa Caterina de Girona acull l'exposició itinerant Justícia i Arxius

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

La mostra permet fer un recorregut per la història dels arxius judicials a Catalunya: des de 1991 fins a l'actualitat Els visitants també hi trobaran dues vitrines amb una selecció d'expedients judicials custodiats per l'Arxiu Històric de Girona

Des d'aquest dimarts 26 de setembre, la ciutat de Girona acull la mostra itinerant "Justícia i Arxius" a l'Espai Expositiu Santa Caterina, ubicat a l'edifici de la Delegació del Govern, i es podrà visitar fins al 24 d'octubre.

L'exposició, que compta amb 14 plafons, posa en valor les accions i fites assolides pel Departament de Justícia, Drets i Memòria en els darrers 31 anys, quan la Generalitat va assumir les primeres competències en matèria d'Administració de justícia.

Durant l'estada a Girona, la mostra es complementarà amb quatre expedients judicials històrics d'aquest àmbit territorial, que es conserven actualment a l'Arxiu Històric de Girona, del Departament de Cultura. Per exemple, documents de responsabilitats polítiques del president de la Generalitat Josep Irla Bosch, o el llibre d'actes del Tribunal Tutelar de Menors i la informació sumària sobre l'incendi de l'Audiència de Girona i alguns documents que es troben dipositats en aquest indret.



Un sistema d'arxius pioner a Catalunya

El Departament proveeix un sistema d'arxius judicials capdavanter a tot l'Estat que dona servei a tots els jutjats, tribunals, fiscalies de tots els partits judicials de Catalunya i a l'IMLCFC. Iolanda Aguilar, secretària general per a l'Administració de la Justícia, ha asseverat que "aquests expedients judicials constitueixen una font fonamental per al coneixement de la societat a partir d'estudis històrics, científics o culturals, i esdevenen un patrimoni únic i insubstituïble i de valor incalculable per a la salvaguarda de la memòria individual i col·lectiva".

Actualment, els Arxius judicials de Catalunya gestionen 308 km de documentació judicial, dels quals 187 es conserven en arxius propis i 121, en un dipòsit extern. Des dels seus arxius judicials també s'han efectuat o propiciat actuacions per a la conservació de diferents fons judicials de gran valor històric, que en bona part es trobaven en molt mal estat quan la Generalitat va rebre les transferències de mitjans materials i econòmics de l'Administració de justícia, uns fons que d'acord amb la Llei 9/1993, del patrimoni cultural català, formen part del patrimoni documental de Catalunya.

Entre els principals fons històrics que es conserven als Arxius judicials de Catalunya s'hi troben els fons del Tribunal Industrial de Barcelona (1934-1938) i del Tribunal Regional de Responsabilitats Polítiques (1939-1945), els fons del Tribunal Tutelar de Menors (1921-1988), dels Jutjats de "Vagos y Maleantes" (1945-1971) i dels Jutjats de Perillositat i Rehabilitació Social (1971-1985); i a documentació històrica dels Registres civils, corresponent a cadascun dels 49 partits judicials de Catalunya.


L'exposició "La Memòria del segle XX des dels Arxius judicials" es podrà visitar a l'Arxiu Històric de Girona

Coincidint amb la mostra de l'exposició "Justícia i Arxius" a l'Espai Expositiu Santa Caterina, també s'ha instal·lat i es podrà visitar, en aquest cas a l'Arxiu Històric de Girona, l'exposició "La memòria del segle XX des dels arxius judicials", organitzada igualment pel Departament de Justícia, Drets i Memòria. Aquesta exposició es va inaugurar el 17 de setembre del 2019 a l'antiga presó Model de Barcelona i presenta una selecció de documents reproduïts dels arxius dels jutjats i del Registre Civil de la ciutat de Barcelona, que permet seguir un recorregut per la memòria democràtica de la Guerra Civil i la dictadura franquista al nostre país.


"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
12978 {"title":"L'Espai Santa Caterina de Girona acull l'exposició itinerant \"Justícia i Arxius\"","published_date":"2023-09-26","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/44226-govclipping-espana-cataluna-notas-prensa.webp","id":"12978"} catalunya Gemma Ubasart i González,Justícia, Drets i Memòria https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-09-26/12978-espai-santa-caterina-girona-acull-exposicio-itinerant-justicia-arxius https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.