Experts debaten sobre la presència i la importància de la dona dins el moviment dels maquis en una jornada organitzada pel Memorial Democràtic a la Garrotxa

Imagen del artículo Experts debaten sobre la presència i la importància de la dona dins el moviment dels maquis en una jornada organitzada pel Memorial Democràtic a la Garrotxa

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

Aquest cap de setmana tenen lloc les V Jornades del Maquis al Centre de Cultura i Natura de Can Trona de la Vall d'en Bas (Garrotxa). Enguany s'ha fet una jornada sota el títol "Dones i resistència. El maquis invisible", avui dissabte. Demà, diumenge, tindrà lloc una caminada des d'Oix al Mas La Sala de Santa Bàrbara de Pruneres.

La Jornada "Dones i resistència. El maquis invisible" ha estat organitzada pel Memorial Democràtic i l'Amical d'Antics Guerrillers, amb el suport de l'Ajuntament de la Vall d'en Bas. L'objectiu ha estat contribuir a conèixer millor, valorar i recuperar el paper de les dones com a subjectes actius de la història. Hi han participat, entre altres, Irene Abad Buil, doctora en Història per la Universitat de Zaragoza; Sandra Blasco, doctora en Història Contemporània per la Universidad Autónoma de Madrid; Mar Trallero, doctora en Filologia i investigadora en II República, Guerra d'Espanya i deportació; Aurora Bell-lloch, filla de Pepita Bell-Lloch i de Manuel Torres Monterrubio;i Iona Pujol, investigadora.

La cloenda ha anat a càrrec del director del Memorial Democràtic, Jordi Font Agulló, qui ha dit que "aquestes jornades han tret a la llum el compromís de dones que van arriscar les seves vides en la resistència contra la dictadura franquista. Avui fem un acte de reparació de les dones implicades en el "maquis" i una aportació històrica basada en el rigor, el millor exercici de memòria democràtica".


Compromís i resistència

Les ponències han girat al voltant del compromís i les diferents formes de resistència de les dones davant del feixisme i com esdevenen imprescindibles per entendre el moviment guerriller durant la nostra postguerra. També s'han donat a conèixer experiències de recuperació de la memòria de dones compromeses amb la llibertat i la justícia, i s'ha presentat el teaser del documental 508 dies.  Els assistents participaran demà en una excursió des d'Oix al Mas La Sala per visitar els espais on Cristina Zalba i la seva família van arriscar les seves vides per cuidar i amagar al guerriller Antoni Figueras durant un any i mig, entre 1945 i 1946.


Lluitadores invisibilitzades

La participació de les dones en els conflictes armats i en les múltiples formes de resistència contra totalitarismes, règims autoritaris i dominis colonials és un àmbit d'estudi molt valuós, encara no prou conegut i amb un gran potencial de recerca.

Les dones han tingut un rol rellevant en les lluites partisanes de la Segona Guerra Mundial i en molts dels processos d'alliberament antiimperialistes. A l'Estat espanyol, les dones van participar en els moviments guerrillers i clandestins contra el franquisme: van fer d'enllaços, de correus i d'informants; van organitzar la logística en cases de suport i estafetes, i, en alguns casos, van empunyar les armes. Moltes ho van pagar amb presó, tortures, deportació o fins i tot la mort. Les seves biografies, en l'oblit sota l'ombra de les accions armades dels seus companys homes, mostren històries de risc, valentia, generositat i solidaritat.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
12969 {"title":"Experts debaten sobre la presència i la importància de la dona dins el moviment dels maquis en una jornada organitzada pel Memorial Democràtic a la Garrotxa","published_date":"2023-09-23","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/43903-govclipping-espana-cataluna-notas-prensa.webp","id":"12969"} catalunya Gemma Ubasart i González,Justícia, Drets i Memòria https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-09-23/12969-experts-debaten-presencia-importancia-dona-dins-moviment-maquis-jornada-organitzada-pel-memorial-democratic-garrotxa https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.