Els Mossos d'Esquadra recuperen la placa de bronze commemorativa sostreta de la Creu de Matagalls i denuncien qui la va vendre i el comprador

Imagen del artículo Els Mossos d'Esquadra recuperen la placa de bronze commemorativa sostreta de la Creu de Matagalls i denuncien qui la va vendre i el comprador

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

El ciberpatrullatge i la coordinació amb entitats locals esdevenen un element imprescindible per detectar, verificar i restituir el patrimoni sostret

Agents de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra de la Unitat Central de Patrimoni Històric de la Divisió d'Investigació Criminal van iniciar al juliol gestions de ciberpatrullatge que han permès localitzar, recuperar i restituir la placa sostreta, i investiguen dues persones, un en qualitat de receptador, que operava des d'una botiga d'antiguitats de la Comunitat de Madrid, i el comprador de la placa ubicat a Catalunya.

Durant les setmanes vinents la placa serà retornada a l'Ajuntament del Montseny per a la seva restitució.

La placa commemorativa, de 40 x 25 centímetres, que va ser instal·lada en honor del mossèn Jaume Oliveras i Brossa, excursionista i escalador que va realitzar la Travessa Matagalls-Montserrat l'any 1904. L'any 2004 el Club Excursionista de Gràcia va instal·lar dues plaques idèntiques; la primera al Santuari de Montserrat i la segona al Cim del Matagalls.

La placa als peus de la Creu, està integrada com a patrimoni cultural al Parc Natural de Montseny, protegit aquest pel decret 127/2021. Els objectius de protecció del parc, inclouen conservar i millorar el patrimoni arquitectònic, arqueològic, històric i etnològic. Existeixen referències documentals que evidencien que la muntanya de Matagalls estava coronada per la creu des d'abans de 1694, acreditant ja en aquella època que la creu era un element de referència al Montseny.

El ciberpatrullatge clau per traçar el recorregut de la placa

Els investigadors en veure la placa a la venda a un portal d'internet dedicat al col·leccionisme van iniciar les comprovacions per tal de veure si era la placa original, i per si constava alguna denúncia per sostracció. La placa va desaparèixer dels peus de la creu en un moment indeterminat entre els anys 2020 i 2021, i els fets es van denunciar aquest 2023, arran que el club excursionista propietària va ser coneixedora de la desaparició arran de la investigació policial.

La traçabilitat de la placa, va facilitar la identificació de la cadena de receptadors, des d'una botiga d'antiguitats de la Comunitat de Madrid, fins a les mans d'un col·leccionista ubicat a Catalunya.

La placa va desaparèixer dels peus de la Creu en un moment indeterminat entre els anys 2020 i 2021, i els fets es van denunciar aquest 2023 en conèixer de l'alerta policial per la venda online.

Fins al moment, consten investigades dues (2) persones per aquests fets, tot i que no es descarten de noves.

La preservació del patrimoni cultural és cosa de tothom

Si vas d'excursió, surts a la muntanya, o vas de ruta cultural per Catalunya:

  1. -Si veus monuments danyats, o en tot o en part sostrets, contacta al 112, o informa l'ens públic responsable per fer comprovacions, i si s'escau iniciar una investigació.
  2. -Si veus persones malmetent jaciments arqueològics, o paleontològics, o bé utilitzant detectors de metalls, contacta amb el 112 per tal que Mossos d'Esquadra o Agents Rurals s'adrecin per fer les comprovacions necessàries.


Oficina de Comunicació

Barcelona, 23 de setembre de 2023

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
12966 {"title":"Els Mossos d'Esquadra recuperen la placa de bronze commemorativa sostreta de la Creu de Matagalls i denuncien qui la va vendre i el comprador","published_date":"2023-09-23","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/43839-govclipping-espana-cataluna-notas-prensa.webp","id":"12966"} catalunya Mossos d'Esquadra,Pere Ferrer https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-09-23/12966-mossos-esquadra-recuperen-placa-bronze-commemorativa-sostreta-creu-matagalls-denuncien-va-vendre-comprador https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.