La consellera Ubasart reconeix els professionals de presons, justícia juvenil i execució penal per la contribució "a fer de les institucions uns espais més justos i humans"

Imagen del artículo La consellera Ubasart reconeix els professionals de presons, justícia juvenil i execució penal per la contribució a fer de les institucions uns espais més justos i humans

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

Justícia, Drets i Memòria reconeix una seixantena de professionals, institucions i entitats per la contribució a les polítiques públiques de reinserció socialEl lliurament de les distincions coincideix amb la festivitat de la Mercè, patrona de les institucions penitenciàries

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, ha agraït "el compromís, la dedicació i vocació de servei públic" dels més de 9.000 professionals que treballen en l'àmbit de l'execució penal i la reinserció social per "fer de les institucions uns espais més justos i humans". Ho ha fet durant l'acte de lliurament de les distincions que anualment se celebra amb motiu de la festivitat de la Mercè, patrona de les institucions penitenciàries. "Si avui podem afirmar sense embuts que el model penitenciari català és un model d'èxit, tal com evidencia el fet que tinguem la taxa de reincidència més baixa de tot l'entorn, és sobretot gràcies a vosaltres", ha asseverat.

Enguany, s'ha guardonat un total de 64 persones, institucions i entitats, per la seva implicació i bones pràctiques als centres penitenciaris i de justícia juvenil, relacionades amb l'execució penal a la comunitat i l'atenció a la víctima. En nom de tots els guardonats, ha parlat Nicolas Barnes, psicòleg de la Direcció General d'Afers Penitenciaris i responsable del Projecte de realitat virtual immersiva als centres penitenciaris catalans per a condemnats per violència masclista.

En paraules de Barnes, "tots compartim una mateixa missió: contribuir a un sistema més just, equitatiu i humà. El que ens uneix és un compromís indestructible amb la recerca de la justícia i el benestar de la nostra societat. En conjunt formem un equip divers i talentós que aborda diferents aspectes de la justícia amb dedicació i molta passió".

Així mateix, també s'ha reconegut la implicació d'altres professionals que, des dels seus àmbits d'actuació, són actors imprescindibles i contribueixen als serveis d'execució penal. Per aquest motiu, durant l'acte d'avui s'ha lliurat un guardó al comissari Ramon Chacón, cap de la Comissaria General d'Investigació Criminal del Cos de Mossos d'Esquadra.

Per la seva banda, el secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó i Montfort, ha subratllat el compromís imprescindible dels premiats, així com la seva implicació vocacional per garantir el correcte funcionament dels serveis públics de l'execució penal. "Treballem per una visió socialment molt rellevant, per acompanyar durant els processos educatius, d'inclusió i de reinserció de les persones, per reduir l'índex de reincidència i garantir una millor atenció a les víctimes. En definitiva, treballem per una societat amb més cohesió social", ha dit.

L'acte ha tingut lloc a l'Auditori de la Ciutat de la Justícia, i ha comptat amb l'assistència de familiars i companys de les persones que han estat distingides. En representació del Departament, també hi eren la directora general d'Execució Penal a la Comunitat i Justícia Juvenil, Gisela Torns Payà; el director general d'Afers Penitenciaris, José M. Montero Gómez, i el director del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), David Font i Simon.


Atenció específica a la reinserció i rehabilitació

L'acte de lliurament de distincions també ha servit per fer refermar les grans prioritats del Departament pel que fa a l'execució penal: la reinserció i la rehabilitació de les persones condemnades. "La base del nostre sistema penitenciari no és el càstig sinó la reinserció. Aquest és un mandat constitucional i una convicció política, social i ètica que ve avalada per l'evidència científica. A més reinserció, menys delictes", ha apuntat la consellera.

En aquest sentit, Ubasart i González advoca perquè s'enforteixi el tractament amb l'objectiu de preparar els interns perquè quan surtin de la presó puguin dur una vida el més normalitzada possible. "I això és un benefici personal, però també col·lectiu", ha apuntat. D'altra banda, la consellera també ha fet palesa l'aposta pel medi obert "perquè és aquí quan observem que la política penitenciària adquireix una dimensió social, lligada a la reinserció com a finalitat principal del compliment de la pena".

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
12936 {"title":"La consellera Ubasart reconeix els professionals de presons, justícia juvenil i execució penal per la contribució \"a fer de les institucions uns espais més justos i humans\"","published_date":"2023-09-21","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/43518-govclipping-espana-cataluna-notas-prensa.webp","id":"12936"} catalunya Gemma Ubasart i González,Justícia, Drets i Memòria https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-09-21/12936-consellera-ubasart-reconeix-professionals-presons-justicia-juvenil-execucio-penal-contribucio-fer-institucions-uns-espais-mes-justos-humans https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.