Solsona naturalitza les basses en desús de la depuradora i crea un nou espai per a la ciutadania

L'alcaldessa de Solsona, Judit Gisbert, i el director de l'ACA, Samuel Reyes, han visitat aquesta actuació subvencionada per l'ACA amb prop de 40.000 eurosS'ha millorat el drenatge de les llacunes, s'han revegetat amb comunitats d'helòfits, s'ha instal·lat una illa flotant i s'ha desbrossat l'entorn, entre d'altresGuanyar un espai per a l'educació ambiental de la ciutadania i enriquir la biodiversitat de la zona, tot connectant l'espai amb el riu Negre, són els principals objectius

L'alcaldessa de Solsona, Judit Gisbert, el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Samuel Reyes i el regidor de Medi Ambient, Ramon Montaner, acompanyats pel biòleg Ferran Fontelles, han visitat avui les cinc basses naturalitzades de la depuradora de la ciutat que estaven en desús. Part d'aquest nou espai natural, a tocar de la ribera, s'obrirà al públic a partir de diumenge, coincidint amb la caminada i pedalada que s'organitza a Solsona amb motiu de la Setmana Europea de la Mobilitat.

Imagen del artículo Solsona naturalitza les basses en desús de la depuradora i crea un nou espai per a la ciutadania

L'actuació de recuperació ambiental de les antigues basses de tractament terciari de la depuradora de Solsona, duta a terme en un zona municipal adjacent al domini públic hidràulic del riu Negre, ha consistit a millorar el drenatge de les diferents basses, revegetar amb comunitats d'helòfits (plantes parcialment submergides), instal·lar una illa flotant, integrar franges perimetrals a cada bassa per permetre el trànsit d'amfibis, desbrossar els voltants i col·locar tanques i rètols, entre d'altres. Paral·lelament, s'ha fet un seguiment previ i posterior de la qualitat de l'aigua. Els principals objectius dels treballs passen per guanyar un espai per a l'educació ambiental de la ciutadania i enriquir la biodiversitat de la zona, tot connectant l'àrea amb el riu Negre.

Aquesta és una actuació impulsada l'any passat per l'Ajuntament a partir d'una proposta del Grup de Natura del Solsonès executada a través de la convocatòria de subvencions de l'ACA per a actuacions de recuperació de riberes en rius i zones humides amb acords de custòdia fluvial a les conques internes (el conveni de custòdia entre les dues administracions té una vigència de quatre anys, entre el 2021 i el 2025). La naturalització de les antigues llacunes de tractament terciari de l'EDAR, encarregada a l'empresa Phragmites, ha suposat una inversió de 51.562 euros, dels quals prop de 40.000 han estat subvencionats per l'ACA. En els darrers cinc anys, l'ACA ha signat un total de 34 convenis de custòdia fluvial, i ha aportat 1.650.000 en ajuts a través de dues línies de subvencions en aquest àmbit.

Entre els beneficis biològics de la naturalització de les basses de la depuradora de Solsona hi ha l'augment notable de la biodiversitat i l'establiment d'un indret de parada per a l'abeurament d'espècies en migració. Socialment, la població solsonina guanya un nou espai natural on desplaçar-se tot passejant per la ribera des del nucli urbà i gaudir de visites lliures i guiades. A partir de diumenge, un dels cinc aiguamolls quedarà obert de vuit del matí a vuit del vespre -la resta es mantenen tancats com a espais de reserva. A més, sempre que es pugui, s'hi organitzaran activitats d'educació ambiental, segons preveu la regidoria de Medi Ambient, amb la participació de la cooperativa Sàmara Natura.

Més de 230 espècies de fauna i flora

Cabussets, polles d'aigua, ànecs de coll verd, martinets blancs, bernats pescaires, tortugues de rierol, granotes verdes i gripaus comuns són alguns dels animals que s'hi han deixat veure els últims mesos. Pel que fa a la flora, els aiguamolls artificials presenten plantatge d'aigua, lliris grocs, boga, canyís, menta d'aigua i junquet, entre d'altres. El Grup de Natura del Solsonès ha aportat les dades dels últims censos fets a aquests aiguamolls artificials el juliol passat en el marc del projecte Bioblitz. Segons l'entitat, s'hi han registrat un total de 232 espècies de fauna i flora. Concretament, es van censar 113 espècies diferents de flora, 51 aus, 27 ortòpters (insectes coneguts popularment com llagostes i saltamartins) i 14 ropalòcers (papallones diürnes), 11 mamífers, tres espècies d'amfibis i dues de rèptils, entre d'altres. La voluntat de l'entitat és fer-ne un seguiment periòdic.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
12899 {"title":"Solsona naturalitza les basses en desús de la depuradora i crea un nou espai per a la ciutadania","published_date":"2023-09-20","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/43116-govclipping-espana-cataluna-notas-prensa.webp","id":"12899"} catalunya Agència Catalana de l'Aigua https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-09-20/12899-solsona-naturalitza-basses-desus-depuradora-crea-nou-espai-ciutadania https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.