L'economia catalana registra una variació interanual de l'1,5% al segon trimestre

La variació intertrimestral del PIB és del 0,2%

El producte interior brut de Catalunya registra una variació interanual de l'1,5% al segon trimestre del 2023 segons l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). Des de l'òptica de la demanda, aquest resultat ve determinat pel creixement de l'1,4% de la demanda interna, que ha registrat els creixements més elevats en el consum de les administracions públiques (2,5%) i el consum de les llars (1,2%) Pel que fa al sector exterior, les exportacions totals presenten unes taxes de variació del 9,5% i les importacions totals augmenten en un 8,0%.

Comparativament, l'economia catalana creix al segon trimestre en termes interanuals tres dècimes per sota de l'economia espanyola (1,8% avanç). Respecte de la UE-27 (0,4%), el creixement és un punt i una dècima superior. La variació intertrimestral del PIB a Catalunya és d'un 0,2%, dues dècimes menys que la taxa espanyola (0,4% avanç) i dues dècimes per sobre de la taxa de la UE-27 (0,0%).

Imagen del artículo L'economia catalana registra una variació interanual de l'1,5% al segon trimestre

Les estimacions de Comptabilitat trimestral del segon trimestre de 2023 incorporen la informació econòmica conjuntural disponible en el moment de la seva elaboració, i han comportat una revisió de tres dècimes inferior en la taxa de variació interanual i de dues dècimes inferior en la taxa intertrimestral respecte a l'avanç del PIB trimestral publicat el 31 juliol de 2023.

L'evolució del PIB des de l'òptica de la demanda s'explica principalment per l'augment de l'1,4% de la demanda interna, una dècima superior al trimestre anterior (1,3%). Per components, es registra un creixement del 2,5% del consum de les administracions públiques i de l'1,2% del consum de les llars. La formació bruta de capital creix un 0,7%, com a resultat de la taxa de variació de la formació bruta de béns d'equipament d'un -2,6% i de la formació bruta en construcció, que manté un creixement del 4,8%.

Pel que fa al sector exterior, les exportacions totals a l'estranger presenten una variació interanual d'un 9,5%, cinc punts inferior al primer trimestre de 2023 (14,5%). Així mateix, les exportacions de béns i serveis han crescut un 6,5%, principalment per l'augment de les vendes exteriors enregistrat en la branca de vehicles de motor. El consum turístic dels estrangers en el territori ha crescut un 24,4% respecte de l'any anterior. L'evolució de les importacions totals mostra una variació interanual del 8,0%, dues dècimes més que en el període anterior (7,8%), derivat de l'increment de les importacions de béns i serveis del 7,2% i del consum dels residents a l'estranger (24,5%).

Imagen del artículo L'economia catalana registra una variació interanual de l'1,5% al segon trimestre

Des de l'òptica de l'oferta, la construcció amb una variació del 5,5% és el sector que més creix, tot i que amb menys intensitat que el trimestre anterior. La indústria creix un 1,3% i els serveis un 1,2%. Finalment, l'agricultura redueix el seu valor afegit un 2,5%.

Pel que fa a la indústria, experimenta una variació interanual de l'1,3%, dues dècimes superior al primer trimestre de l'any (1,1%). Per branques d'activitat, incrementa la producció de la indústria farmacèutica i de la fabricació de vehicles de motor, mentre que la indústria química redueix la seva activitat.

El sector serveis creix un 1,2%, dos punts i cinc dècimes inferior al trimestre anterior (3,7%). Destaca el creixement de les branques de comerç, transport i hostaleria (3,0%), i, segons els indicadors d'activitat dels serveis, el transport aeri, la restauració i la venda de vehicles de motor són les branques que més han augmentat el seu volum de negoci aquest trimestre. Pel que fa a les activitats immobiliàries, professionals i d'altres, presenten una taxa del 0,6%, i, segons els indicadors d'activitat dels serveis, els serveis jurídics, les agències de viatges i les altres activitats professionals, científiques i tècniques són les que més han augmentat el seu volum de negoci. Finalment, l'Administració pública, educació, sanitat i serveis socials mostra una taxa de variació negativa del 0,6%.

El sector de la construcció presenta una taxa de variació interanual del 5,5%, sis dècimes inferior al primer trimestre de 2023 (6,1%), i el sector agrari del -2,5%, cinc punts i vuit dècimes superior al període anterior (-8,3%).

Imagen del artículo L'economia catalana registra una variació interanual de l'1,5% al segon trimestre


Ficheros adjuntos

Documentos descargables
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
12794 {"title":"L'economia catalana registra una variació interanual de l'1,5% al segon trimestre","published_date":"2023-09-14","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/42091-govclipping-espana-cataluna-notas-prensa.webp","id":"12794"} catalunya IDESCAT,Xavier Cuadras Morató, director https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-09-14/12794-economia-catalana-registra-variacio-interanual-1-5-trimestre https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.