President Aragonès: "Catalunya, com tots els altres pobles i nacions del món, mai renunciarà als seus drets"

El cap de l'Executiu ha obert l'acte commemoratiu dels 25 anys de la Declaració Universal dels Drets Col·lectius dels Pobles

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha refermat aquesta tarda en la reivindicació del dret a l'autodeterminació "com un dret inalienable de tota nació" i ha subratllat que "Catalunya, com tots els altres pobles i nacions del món, mai, mai, mai, renunciarà als seus drets com a poble". "Serà el que la seva ciutadania decideixi ser", ha reblat.

Imagen del artículo President Aragonès: Catalunya, com tots els altres pobles i nacions del món, mai renunciarà als seus drets

El cap de l'Executiu ha pronunciat aquestes paraules durant l'acte commemoratiu dels 25 anys de la Declaració Universal dels Drets Col·lectius dels Pobles, organitzat pel CIEMEN (Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions). Pere Aragonès ha posat de relleu que des de l'aprovació d'aquesta declaració "la causa per la llibertat de les nostres nacions ha avançat; encara no l'ha culminat, però s'han produït fites històriques importantíssimes".

Durant la seva intervenció, el president ha assenyalat que, tal com explica la Declaració, "són els pobles que s'han d'erigir com a subjectes de drets col·lectius" i ha fet notar que "aquest és el gran canvi que es produeix a Catalunya en els últims 25 anys". Ha recordat que el 1998 "l'independentisme català era encara minoritari arreu i avui, 25 anys més tard, som majoria al Parlament de Catalunya, governem el país i tenim presència consolidada a tots els ajuntaments". "És present de forma transversal al conjunt de la societat catalana", ha conclòs.

En aquest context ha remarcat que "avui l'independentisme té la clau de la governabilitat de l'estat i això ens dona una força enorme per defensar els interessos dels nostres pobles". Per això, ha fet una crida a "aprofitar aquesta oportunitat per fer possible tot allò que encara avui no ha estat possible, amb l'amnistia com a punt de partida".

Durant l'acte, el cap del Govern ha expressat el seu agraïment als impulsors de la declaració per "la feina, el compromís, la lluita i el mestratge de tota una generació que va posar les bases per a aquesta lluita compartida per la llibertat dels pobles". S'ha referit de manera especial a Aureli Argemí, president emèrit del CIEMEN, a qui ha definit com "un referent de lluita i de compromís".

Declaració Universal dels Drets Col·lectius dels Pobles

La Declaració Universal dels Drets Col·lectius dels Pobles defineix, a través de 24 articles, el concepte de poble (col·lectivitat humana que té referències comunes a una cultura i a una tradició històrica) i en reconeix els seus drets nacionals i internacionals en diferents àmbits com ara a existir, a autodeterminar-se, a autogovernar-se, al lliure exercici de la seva sobirania, a desenvolupar la seva cultura i la seva llengua, a disposar dels recursos naturals del propi territori, a ser plenament reconegut, a establir relacions i unir-se amb altres pobles, a la solidaritat o al recurs davant les jurisdiccions, entre d'altres.

Tot i que el text inicial de la Declaració Universal dels Drets Col·lectius dels Pobles es va aprovar durant la 2a Cimera de la Conferència de Nacions Sense Estat d'Europa (CONSEU) organitzada pel CIEMEN a Barcelona el maig de 1990, vuit ans després l'entitat va veure la necessitat d'actualitzar-ne el text en un context nou marcat per la caiguda de la Unió Soviètica i l'eclosió de diversos processos d'emancipació nacional, tant al continent europeu com en d'altres indrets del món que acabarien amb la creació de nous Estats. Per aquesta raó, el 1998 durant la 3a Cimera de la CONSEU, realitzada a Barcelona, es va posar al dia la Declaració i aquest 2023 commemorem el 25è aniversari.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
12734 {"title":"President Aragonès: \"Catalunya, com tots els altres pobles i nacions del món, mai renunciarà als seus drets\"","published_date":"2023-09-09","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/41337-govclipping-espana-cataluna-notas-prensa.webp","id":"12734"} catalunya Pere Aragonès,President https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-09-09/12734-president-aragones-catalunya-altres-pobles-nacions-mon-mai-renunciara-als-seus-drets https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.