El Govern celebra els 20 anys de la Casa de la Generalitat a la Catalunya Nord

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, ha reivindicat la representació institucional a la Catalunya Nord "per consolidar un espai comú"

El Govern ha celebrat aquesta tarda el vintè aniversari de la Casa de la Generalitat a Perpinyà en un acte a Perpinyà on s'ha posat de manifest la complicitat i la cooperació entre els catalans del nord i del sud. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, ha participat en l'acte on ha remarcat que "el paper que juga la Casa de la Generalitat és fonamental" i ha agraït a totes les persones involucrades en tota la feina feta durant aquestes dues dècades.

Enguany, es compleixen 20 anys de presència institucional de la Generalitat a la Catalunya del Nord, el que ha servit "per consolidar un espai comú" després de més de tres segles d'interrupció forçada.

La Casa de la Generalitat és un pont entre comarques del Nord i del Sud per promoure una cooperació articulada en tres grans eixos: la difusió de la llengua i de la cultura catalanes, el suport als projectes transfronterers de proximitat i la promoció econòmica així com les relacions institucionals. L'objectiu de la representació de la Generalitat a Catalunya Nord és, segons la consellera Vilagrà, "establir un marc de reciprocitat que vagi més enllà de la cultura i arribi a tots els àmbits d'interès dels diferents territoris dels Països Catalans". En aquest sentit, s'ha referit a l'Àrea Funcional de l'Espai Català Transfronterer (EsCaT) com a "eina fonamental" de desenvolupament per consolidar les relacions transfrontereres, cohesionar el territori i fer-lo més sostenible.

Durant l'acte, la titular de la Presidència ha reivindicat el català i la cultura catalana i ha refermat el suport institucional del Govern per fer front als atacs de censura dels governs estatals de dreta i extrema dreta als territoris dels Països Catalans. La consellera Vilagrà ha recordat la censura judicial per parlar català als plens dels Ajuntaments de la Catalunya Nord i ha reivindicat que el Govern reacciona i dona respostes "amb fermesa i convicció". Segons la consellera, la llengua catalana és l'eix troncal de la construcció nacional compartit i "la defensarem fins al nostre darrer alè", ha reiterat.

Davant tots els reptes que té per davant aquesta representació institucional, Vilagrà ha desitjat "sort i encerts" al director de la Casa, Alfons Quera, que ha considerat l'encomanament com "un honor i una enorme responsabilitat" i ha aprofitat per recordar i agrair "a totes les persones que han treballat per desenvolupar les funcions de la Casa de la Generalitat a la Catalunya Nord els darrers 20 anys".

Imagen del artículo El Govern celebra els 20 anys de la Casa de la Generalitat a la Catalunya Nord

Tot seguit, la consellera ha atorgat el Premi Carles de Llar a Miquela Valls per la seva trajectòria professional i els seus anys de dedicació, de recerca i divulgació en l'àmbit de la llengua i literatura catalanes a la Universitat de Perpinyà. La guardonada, fundadora i antiga presidenta de l'associació APLEC, ha expressat la "satisfacció de guardar la constància del català", i ha exclamat que "que la gent et parli en català, és una victòria", després d'haver invertit l'"anormalitat" de parlar francès a la seva joventut en lloc de parlar català.

L'acte també ha comptat amb la presència de l'advocat Pere Becque, persona coneixedora del paper que juga el Govern de la Generalitat a Perpinyà. Com a antic batlle de Banyuls de la Marenda i antic tinent d'alcalde de Perpinyà, Becque ha volgut subratllar que "en aquests moments difícils, que ens prohibeixen us català als ajuntaments, on Perpinyà ja no és «la catalana», és important que entitats com la Casa de la Generalitat existeixin". I, en aquest sentit, ha remarcat la importància d'aquesta institució "perquè és punt de trobada per als catalans d'aquí".

L'acte ha finalitzat a la seu nacional d'Òmnium Cultural a Perpinyà, on la consellera ha agraït "el compromís inequívoc" de la institució cultural en la defensa del català i en la promoció de la cultura catalana a la Catalunya del Nord.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
12729 {"title":"El Govern celebra els 20 anys de la Casa de la Generalitat a la Catalunya Nord","published_date":"2023-09-08","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/41235-govclipping-espana-cataluna-notas-prensa.webp","id":"12729"} catalunya Direcció General de Comunicació https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-09-08/12729-govern-celebra-20-anys-casa-generalitat-catalunya-nord https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.