Més de 12.100 alumnes de centres educatius gaudeixen del patrimoni cultural amb el Programa Argonautes

El programa d'ajuts al transport per visitar el patrimoni cultural català es consolida i manté a l'alça el nombre de sol·licituds rebudesDemà, 1 de setembre, s'obre el termini per sol·licitar les ajudes pel nou curs escolar 2023-24

Imagen del artículo Més de 12.100 alumnes de centres educatius gaudeixen del patrimoni cultural amb el Programa Argonautes

Demà, 1 de setembre, comença la vuitena edició del Programa Argonautes d'ajuts al transport per les visites escolars al patrimoni cultural i s'obre el termini per sol·licitar les ajudes al transport pel curs 2023-2024. El programa, impulsat pel Departament de Cultura i pioner en la inclusió social i l'accessibilitat al patrimoni cultural, s'adreça als centres educatius catalogats de màxima complexitat, tant d'educació infantil i primària, com de secundària i batxillerat. Una classificació que ha estat atorgada pel Departament d'Educació a 390 centres del territori català.

Durant els últims mesos el programa Argonautes ha rebut diverses sol·licituds d'equipaments que volen sumar-se al projecte i així engrandir l'oferta existent arreu del territori. Els equipaments que aquest nou curs s'adhereixen al programa són el Museu d'Història de la Immigració de Catalunya a Sant Adrià del Besòs, els Museus d'Esplugues del Llobregat, la Biblioteca Museu Víctor Balaguer i la Torre Blava-Espai Guinovart, a Vilanova i la Geltrú. 

El programa Argonautes consolida la seva activitat i manté a l'alça les xifres per segon any consecutiu. El pressupost destinat al curs passat va ser de més de 64.000 euros, un 40% més que el curs anterior. En la seva setena edició, el curs 2022-2023, Argonautes ha augmentat un 11% el nombre de sol·licituds rebudes per demanar ajut en el transport per fer sortides de caràcter cultural al patrimoni català. Tanmateix, el nombre de centres educatius beneficiats ha augmentat un 9% respecte a l'any anterior, així com el patrimoni cultural visitat que també s'ha incrementat en un 14%.

Un total de 99 centres, el 25% dels considerats de màxima complexitat, ha participat en el programa d'ajuts que ha beneficiat a 12.113 alumnes, un 15% més que el curs anterior. Un xifra que es manté a l'alça per segon any consecutiu i que fa consolidar l'activitat del programa que ja ha donat servei a més de 46.000 alumnes de tot Catalunya. 

El programa Argonautes va néixer l'any 2017 amb l'objectiu d'apropar el patrimoni cultural de Catalunya a la comunitat escolar. Formen part del programa tots els equipaments patrimonials gestionats per l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, alguns dels museus que formen part de les Xarxes Territorials, així com d'altres equipaments que se sumen any rere any al programa. En aquesta setena edició s'han visitat 43 museus i equipaments patrimonials, un 48% del total de 77 equipaments participants i un 8% més que el curs passat. El Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya ha estat l'equipament més visitat amb 27 visites rebudes del programa Argonautes. La seu a Empúries del Museu d'Arqueologia de Catalunya, el Museu d'Història de Catalunya i el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona són els altres equipaments més visitats.

Els ajuts al transport es fan amb la col·laboració de diversos operadors i companyies de transport, com ara Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Rodalies de Catalunya Renfe i el TRAM. En aquests tres casos els títols de transport, d'anada i tornada, són gratuïts per incentivar l'ús del transport públic i sostenible. També s'ofereix una altra línia que és el finançament de fins a un 60% del cost final del servei de transport discrecional en autocar, quedant el 40% restant a càrrec del centre educatiu. Aquest curs, un 86% del total de sortides han utilitzat l'autocar com a mitjà de transport.

Argonautes avalua amb els docents el programa per millorar la gestió any rere any. Aquest curs, el grau de satisfacció dels docents ha estat alt, valorant molt positivament que l'ajut sigui de fàcil tramitació i perquè la visita als equipaments ha complert les expectatives marcades. Els mestres han valorat amb un 4,97 sobre 5 el programa, considerant que Argonautes és una iniciativa necessària. 

Programa de Beques d'Activitats

De forma paral·lela al programa Argonautes, els centres de màxima complexitat, també poden optar a la gratuïtat de les activitats incloses en els programes educatius dels equipaments de la Generalitat de Catalunya. Els curs passat, amb un pressupost de 32.000 euros, un total de 9.265 alumnes s'han beneficiat d'aquests tipus d'ajuts que cobreixen la totalitat de l'import de l'activitat a l'equipament escollit. El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, el Museu d'Història de Catalunya i la seu a Empúries del Museu d'Arqueologia de Catalunya són els equipaments més demandats per aquestes beques.

L'accés a la cultura, una prioritat del Departament

Un dels eixos de treball del Departament de Cultura és garantir que tothom tingui els drets culturals garantits, tant d'accés com de participació en la cultura. El Programa Argonautes i les Beques d'Activitats garanteix l'accés al patrimoni cultural català, fomenta l'aprenentatge i afavoreix l'accés al coneixement en un entorn lúdic. Es preveu que el pròxim curs el pressupost en aquests ajuts superi la xifra dels 100.000 euros. Es tracta d'una iniciativa que respon a la voluntat de fer el patrimoni més social i accessible, oferint a la comunitat educativa un accés universal al patrimoni i aconseguir la seva implicació perquè se l'estimi, se l'apropiï i esdevingui ambaixadora del seu patrimoni al món. 

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
12616 {"title":"Més de 12.100 alumnes de centres educatius gaudeixen del patrimoni cultural amb el Programa Argonautes","published_date":"2023-08-31","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/38888.webp","id":"12616"} catalunya Cultura,Natàlia Garriga https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-08-31/12616-mes-12-100-alumnes-centres-educatius-gaudeixen-patrimoni-cultural-programa-argonautes https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.