El conseller Nadal defensa "avançar en la vinculació de la Universitat Catalana d'Estiu al conjunt del sistema universitari català"

El conseller de Recerca i Universitats ha manifestat la necessitat d'implementar polítiques i accions per fer "endreça i redreç" del sistema universitari català, posant-hi ordre i aportant-hi recursosNadal reivindica el català com una llengua de coneixement i de ciència: "No hi ha contradiccions entre la internacionalització i l'aprofundiment de l'ús de la llengua al sistema universitari"

Imagen del artículo El conseller Nadal defensa avançar en la vinculació de la Universitat Catalana d'Estiu al conjunt del sistema universitari català

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha manifestat la voluntat del Govern de "vincular la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) de la forma més estreta possible al conjunt del sistema universitari català". En opinió del conseller Nadal, cal avançar en la direcció de cercar fórmules perquè l'UCE "estigui ben integrada en el sistema, en tant que no deixa de ser un element de referència important en les relacions entre Catalunya, Catalunya del Nord i tot el sistema universitari".

El titular de Recerca i Universitats ha realitzat aquestes declaracions en el marc de la seva participació a l'acte "La Universitat i la Unió Europea", organitzat en la 55a Universitat Catalana d'Estiu (UCE) de Prada de Conflent. El fòrum de debat, moderat pel rector de l'UCE, Jordi Casassas, ha comptat també amb la participació del rector de la Universitat de Barcelona (UB), Joan Guàrdia; el rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Daniel Crespo; el rector de la Universitat de Girona (UdG), Joaquim Salvi, i la rectora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Àngels Fitó. També han acompanyat el conseller Nadal, el secretari general de Departament de Recerca i Universitats, Joaquim Nin i Borreda; el director general de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Alfons Quera i Carré, i el vicepresident de la Xarxa Vives i exrector de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Oriol Amat i Salas.

Expressant la voluntat del Govern, el conseller Nadal ha manifestat la necessitat d'implementar polítiques i accions per tal de fer "endreça i redreç" del sistema universitari català. "Fer endreça significa posar ordre en un punt de desordre que simplement existia per inèrcia i que es concreta en actuacions com ara actualitzar tots els consells socials de les universitats, en molts casos caducats des de l'any 2017, o abordar progressivament el problema de la proliferació de graus i especificitats", ha detallat el conseller. Per la seva banda, el redreç del sistema passa per un programa ambiciós de superació de la situació actual avançant recursos i pressupostos en les polítiques de recerca i d'universitat per tal de flexibilitzar plantilles, reduir la precarietat i millorar les prestacions en el professorat amb la finalitat d'atendre millor l'alumnat i combinar la docència i la recerca. "El sistema de coneixement no ha de ser conceptuat com una despesa, sinó com una inversió. Les universitats i els centres de recerca en el seu conjunt són la punta de llança de la ciència i del coneixement a Catalunya", ha assenyalat el conseller.


Espai Europeu d'Ensenyament Superior i llengua catalana

A mode de cloenda de la taula de debat "La Universitat i la Unió Europea", el conseller Nadal ha expressat el seu agraïment explícit a les universitats catalanes "perquè el sistema universitari del país gaudeix d'un alt nivell d'excel·lència en la docència i en la recerca".

A més, en la seva intervenció el conseller ha defensat la necessitat d'avançar en la consolidació de l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior, que ha definit com "l'intent de posar ordre i crear criteris comuns per afavorir la mobilitat dels estudiants i els professors, impulsar l'homogeneïtat de les titulacions i dels estudis, així com dels crèdits exigits per a graus, màsters i doctorats". El conseller ha sostingut que la construcció de l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior permetrà eliminar traves burocràtiques en àmbits com ara la convalidació de títols. "La construcció europea no ha de quedar marcada pel predomini de les polítiques que marquen els estats, sinó per la voluntat de superació justament dels límits dels estats i avançar cap a polítiques comunes".

El conseller de Recerca i Universitats s'ha posicionat també a favor de considerar "el català com una llengua de coneixement i de ciència, dotada de valor universal, internacional, reconeguda literàriament i políticament en tots els àmbits com una llengua de prestigi equivalent a qualsevol altra". A més, el conseller Nadal ha defensat l'absència de contradiccions entre la internacionalització i l'aprofundiment de l'ús de la llengua catalana en el sistema universitari de Catalunya. En aquesta línia, el conseller ha reflectit que "el volum de queixes per l'incompliment del compromís de la llengua de docència definida inicialment en la matriculació dels alumnes ha baixat en picat aquest darrer any, perquè s'ha dedicat una major atenció a aquesta qüestió".

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
12535 {"title":"El conseller Nadal defensa \"avançar en la vinculació de la Universitat Catalana d'Estiu al conjunt del sistema universitari català\"","published_date":"2023-08-22","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/37974.webp","id":"12535"} catalunya Joaquim Nadal Farreras,Recerca i Universitats https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-08-22/12535-conseller-nadal-defensa-avancar-vinculacio-universitat-catalana-estiu-conjunt-sistema-universitari-catala https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.