L'Institut de Medicina Legal incorpora nous equips d'última generació que milloraran la detecció de drogues noves o emergents en les anàlisis toxicològiques

Els nous aparells facilitaran identificar i quantificar substàncies en situacions de vulnerabilitat química en contextos d'agressions sexuals, en accidents de trànsit o en morts degudes a reacció aguda a substàncies psicotròpiquesEl nombre d'anàlisis sol·licitades als metges forenses en assumptes judicials -toxicològiques, bioquímiques i biològiques- creix significativament any rere any: 6.055 l'any 2022, un 70% més que el 2010

El Servei de Laboratori de l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) adquireix nous equips analítics d'última generació que milloraran la qualitat dels estudis bioquímics, biològics i toxicològics que realitzen els metges forenses a petició del jutge. Aquest nou equipament, a més, millorarà la detecció i quantificació de drogues noves o emergents en les mostres de sang i orina, substàncies que són actives a molt baixa concentració. S'adquireixen, concretament, quatre nous aparells d'un alt nivell tecnològic i alta resolució, en règim de lloguer, per a un període de sis anys -fins al 2028- i amb un valor total d'1,8 MEUR.

Es tracta de dos cromatògrafs de gasos acoblats a espectrometria de masses/masses, un cromatògraf de líquids acoblat a espectrometria de masses/masses i un cromatògraf de líquid acoblat a espectrometria de masses, que es basen en les tècniques de toxicologia forense per a la detecció d'alcohol, drogues d'abús o psicofàrmacs, entre d'altres. Els tres primers són similars als aparells de què ja disposa el Laboratori, però molt més moderns i preparats per detectar més substàncies i més ràpid. El darrer aparell destaca perquè és d'alta resolució, la tecnologia més avançada a dia d'avui en toxicologia forense. El seu funcionament és una mica diferent als aparells tradicionals i es caracteritza perquè permet detectar substàncies a molt baixa concentració.

Això es tradueix en una millor resolució dels casos amb substàncies complexes, com podrien ser situacions de submissió o vulneració químiques en el context d'agressions sexuals i també en casos de morts violentes, com ara accidents de trànsit o morts degudes a reacció aguda a substàncies psicotròpiques.


Imagen del artículo L'Institut de Medicina Legal incorpora nous equips d'última generació que milloraran la detecció de drogues noves o emergents en les anàlisis toxicològiques

L'equipament actual del Servei del Laboratori Forense es va incorporar l'any 2009 amb la posada en funcionament de l'edifici de l'IMLCFC a la Ciutat de la Justícia. Tot i que es tracta d'aparells que segueixen sent aptes i vàlids, la renovació i modernització de l'equipament analític permetrà fer un pas més enllà en eficiència i precisió, en un camp -la toxicologia forense- altament exigent des d'un punt de vista tecnològic i que requereix una constant actualització. Amb aquests nous aparells, per tant, es fa un salt qualitatiu molt important i necessari en el marc del servei fonamental que presta l'IMLCFC a l'Administració de justícia.


6.055 anàlisis el 2022, un 70 % més que el 2010

El Servei de Laboratori Forense de l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) rep mostres d'assumptes judicials de tot Catalunya, i en realitza anàlisis toxicològiques, bioquímiques i biològiques. El número de casos en els quals se sol·liciten aquests tipus d'anàlisis és elevat i creix de manera important, any rere any.

Així, l'any 2022, el Servei del Laboratori va fer 6.055 anàlisis en total, la qual cosa suposa un augment d'un 70,2 % respecte als casos atesos durant l'any 2010. El Servei de Laboratori de l'IMLCFC atén casos judicials i les mostres que analitza provenen de les víctimes dels delictes, dels agressors, dels detinguts o dels casos de les autòpsies judicials.


El laboratori forense: un servei essencial a l'Administració de justícia

El Servei de Laboratori Forense realitza anàlisis toxicològiques, bioquímiques i biològiques, sens perjudici de les competències de l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses, que és el centre de referència per a la pràctica de les proves complementàries que sol·liciten els diferents instituts de medicina legal de l'estat, en el marc de les seves competències.

Té un lloc específic a l'Administració de justícia, ja que fa anàlisis toxicològiques de confirmació en mostres biològiques que no fan ni laboratoris hospitalaris ni policials a Catalunya. També fa bioquímica post mortem i identificació mitjançant visualització microscòpica d'espermatozous, que tampoc fan aquests laboratoris.

El Servei, format per metges forenses, químics i auxiliars tècnics de laboratori, està ubicat a la ciutat de Barcelona, i el seu àmbit d'actuació és tot Catalunya. Analitza les mostres (tant de vius com de cadàvers) remeses pels metges forenses de les diferents divisions territorials i serveis de l'IMLCFC (Girona,Tarragona, Lleida i Terres de l'Ebre). A banda, i cada cop més, el Servei fa pericials, dictàmens i assessorament analític. Aquestes pericials són molt importants en els processos judicials ja que ajuden els jutges a prendre decisions més informades i justes des de l'evidència científica.

També porta a terme actuacions de col·laboració amb altres organismes, com ara l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses (INTCF), el Servei Català de Trànsit (SCT) o l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT).

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
12458 {"title":"L'Institut de Medicina Legal incorpora nous equips d'última generació que milloraran la detecció de drogues noves o emergents en les anàlisis toxicològiques","published_date":"2023-08-07","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/36680.webp","id":"12458"} catalunya Gemma Ubasart i González,Justícia, Drets i Memòria https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-08-07/12458-institut-medicina-legal-incorpora-nous-equips-ultima-generacio-milloraran-deteccio-drogues-noves-emergents-analisis-toxicologiques https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.