Conseller Elena: "La idea és que la següent fase de treball sigui l'estabilització de l'incendi al capvespre"

Imagen del artículo Conseller Elena: La idea és que la següent fase de treball sigui l'estabilització de l'incendi al capvespre

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

S'ha aixecat l'ordre de confinament del municipi de Colera, zona de La Rovellada i càmping Sant Miquel. Amb tot, es mantenen les restriccions en la mobilitat de la zona de l'incendi, llevat dels residents, residents temporals i treballadors essencials.El conseller Elena destaca que "segueixen havent-hi molts mitjans treballant, però el més rellevant són els 9 helicòpters i els 4 avions operatius. El vent ho ha permès", afegeix.

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha destacat que "s'ha pogut treballar força bé i s'ha pogut avançar bastant en les feines d'extinció. En aquests moments hi ha 4 avions que estan treballant, tant els de Sabadell com els d'Empuriabrava."

El titular d'Interior ha explicat que "l'incendi no ha crescut, ha pogut contenir-se i, tal com està, la següent fase de treball és poder-lo tenir estabilitzat al capvespre. En aquests moments, però, encara no ho està", afegeix el conseller.

Els Bombers de la Generalitat continuen treballant aquesta tarda a l'incendi originat ahir, 4 d'agost, a Portbou (Alt Empordà). 83 dotacions, 11 de les quals aèries, continuen treballant en un incendi que evoluciona bé, però que encara no està estabilitzat. Fins a les 21 h es prioritzaran els treballs a la riera de Colera, al flanc dret (el punt més vulnerable de l'incendi, i que es podria obrir per afectar més de 2.700 hectàrees de massa forestal i zones habitades) i al flanc esquerre, que frega el nord del nucli urbà de Portbou. En l'operatiu hi treballen més de 200 persones entre bombers i bomberes professionals i voluntaris, auxiliars forestals, personal sanitari, pilots, conductors i operadors.

El flanc dret de l'incendi ha davallat fins als peus d'una carena i s'ha aconseguit que no pugi de nou per la vessant del següent turó. La cua de l'incendi està estabilitzada i els focus secundaris que l'incendi propulsava en direcció a Colera i Llançà estan neutralitzats en la seva majoria. El cap de l'incendi, que descendia també en direcció Colera, està pràcticament aturat. Amb aquestes dades a la mà, els Bombers preveuen l'aixecament parcial de les mesures de confinament i les limitacions en la mobilitat vigents a l'indret des d'ahir a la tarda. Les flames han afectat una propietat a Colera i una altra a Portbou. Quatre dels efectius de Bombers i dos ciutadans han requerit assistència sanitària per part del SEM, en tots els casos per lesions lleus.

L'inspector dels Bombers de la Generalitat Jordi Martín ha explicat que "estem satisfets del treball. De tenir un perímetre descontrolat i uns vents de 100 km/h podem dir que en les properes hores entrarem en fase d'estabilització. El perímetre no només està fred sinó assegurat gràcies a les descàrregues amb retardants i les línies d'aigua i el treball amb eines manuals. Tot plegat permetrà retornar a una certa normalitat a efectes de confinament a Portbou, Colera i les urbanitzacions, així com en mobilitat". 

Segons el Cos d'Agents Rurals l'incendi de Portbou afecta unes 573 hectàrees dels termes municipals de Portbou i Colera, segons dades provisionals d'aquest migdia. Amb tot, a la superfície perimetral s'hauria de restar un 10% aproximat de zones interiors. La major part del terreny forestal afectat és matollar i arbrat i en menor mesura també conreus i pastures. Els agents rurals continuen treballant amb la investigació de la causa d'aquest incendi, que ha afectat l'espai protegit del massís de l'Albera. 

Demà el nivell 3 del Pla Alfa s'activa a 58 municipis de 8 comarques per un increment del perill d'incendi forestal i s'incorporen 2 nous massissos a les restriccions establertes als accessos. Així, passen a ser 6 els espais naturals amb restriccions d'accés: l'Albera, el Montgrí, Tivissa-Vandellòs, els Ports, Cardó-Boix i cap de Creus.

L'ampliació de l'activació que va començar el dia 3 d'agost ve motivada per l'entrada d'un vent del nord de certa intensitat, que se suma a les humitats baixes a les zones amb una sequera acumulada important, com l'Empordà, costa central de Barcelona, Camp de Tarragona i interior de les Terres de l'Ebre. Aquestes circumstàncies propicien que de produir-se incendis forestals hi hagi una ràpida evolució dels mateixos. Per aquesta raó es fa una crida a la prudència en qualsevol activitat que pugui suposar un risc d'incendi i es demana a la ciutadania que no freqüenti el medi natural, especialment en hores de màxima insolació.

Els controls d'accessos es duen a terme per evitar la presència humana en aquests espais. Aquesta actuació té dos objectius: d'una banda, reduir el risc que es produeixi una ignició (cal recordar que el 90% dels incendis a Catalunya són d'origen antròpic), i de l'altra, evitar que hi hagi persones en situació vulnerable a la zona en cas que es declari un incendi forestal. A més, també s'han suspès les autoritzacions de qualsevol activitat que pugui suposar risc d'incendi a les comarques i municipis on hi hagi activat el nivell 3 del Pla Alfa.  

Mentre duri l'activació, els agents rurals es destinaran exclusivament a la prevenció d'incendis forestals, i es reforçarà la vigilància aèria.

Protecció Civil de la Generalitat manté la fase d'Alerta del Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT). En aquests moments s'ha aixecat l'ordre de confinament del municipi de Colera, zona de La Rovellada i càmping Sant Miquel. Amb tot, es mantenen les restriccions en la mobilitat de la zona de l'incendi, llevat dels residents, residents temporals i treballadors essencials.

A conseqüència de l'incendi continua tallada la circulació de trens per la zona afectada per l'incendi. Durant la tarda està prevista la revisió de la línia per tal de veure si es pot restablir la circulació de nou.

Pel que fa a la manca de subministrament elèctric, aquest ja ha estat restablert durant la tarda.

Pel que fa als centres d'acollida, 32 persones han menjat al pavelló municipal de Llançà i el Centre d'acollida de Portbou, a l'antic teatre, està tancat, però es manté amb llits a dintre per si fos necessària la seva obertura.

El Servei Català de Trànsit informa que L'N-260 continua tallada entre Portbou i Llançà.

Podeu fer seguiment de totes les informacions relacionades amb incendis forestals a través del Twitter dels Bombers de la Generalitat @bomberscat i del web incendisforestals.gencat.cat


"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
12448 {"title":"Conseller Elena: \"La idea és que la següent fase de treball sigui l'estabilització de l'incendi al capvespre\"","published_date":"2023-08-05","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/36591.webp","id":"12448"} catalunya interior,Joan Ignasi Elena i Garcia https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-08-05/12448-conseller-elena-idea-seguent-fase-treball-sigui-estabilitzacio-incendi-capvespre https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.