Comunicat sobre l'anunci d'alguns Parcs de Bombers Voluntaris

En relació a l'anunci fet per alguns Parcs de Bombers Voluntaris de no estar disponibles en cas de ser necessària la seva activació, en senyal de disconformitat amb com s'estan estudiant i gestionant les demandes del col·lectiu, la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, vol fer els següents aclariments:

1.Des de fa uns anys, diversos membres del col·lectiu de Bombers Voluntaris han plantejat reivindicacions de diferent tipus que, globalment, passen per millorar la cobertura d'accidents durant un servei, tant les indemnitzacions com les compensacions econòmiques en cas que l'accident derivi en baixa laboral; l'increment de les compensacions monetàries pels serveis prestats, l'establiment d'un pla de pensions i que els bombers voluntaris passin a ser empleats públics. Cal precisar que algunes no són reivindicacions unànimes de tot el col·lectiu.

2.Pel que fa a l'assegurança d'accidents, des de 2019, la pòlissa dels bombers i bomberes voluntaris conté indemnitzacions idèntiques a les dels bombers professionals, tant per causa d'incapacitat com per causa de mort, i són les més elevades que té contractades actualment la Generalitat de Catalunya,

3.Pel que fa a les compensacions econòmiques en cas d'incapacitat, les prestacions al col·lectiu de bombers i bomberes voluntaris es van fixar a l'Ordre 210/2020, de 4 de desembre, amb quantitats diàries per dia de baixa fins a un màxim de 365 dies naturals. Tot i això, laDirecció General comparteix la necessitat de garantir la cobertura en cas de necessitat sense límit temporal. Per això, el 4 de setembre es publicarà una consulta prèvia al mercat per dotar el conjunt de bombers i bomberes voluntaris de la cobertura d'aquest risc sense limitació temporal.

4.L'assistència sanitària que reben els membres del cos de bombers voluntaris en cas d'accident està contractada amb la mateixa mútua d'accidents dels bombers funcionaris, en base a una autorització excepcional que va atorgar el Ministerio de Trabajo y Economía Social a la Generalitat de Catalunya l'any 2020, amb limitacions sobre les cobertures. Els tractaments que no hi estan coberts són assumits directament per la Direcció General.

Entenem que no ha d'existir cap limitació en l'assistència mutual. Per això el 4 de setembre també es realitzarà una consulta de mercat per dotar tots els bombers voluntaris d'una cobertura sanitària sense limitacions amb una entitat mutual.

5.En el Consell de Bombers Voluntaris del proper 28 de setembre es presentarà la proposta de Pla d'Estalvi per a la totalitat de membres del col·lectiu, que contractarà el Departament d'Interior amb l'objectiu d'aplicar-lo durant l'exercici 2024.

6.Pel que fa a la laboralització del col·lectiu, Interior considera que l'eliminació de l'actual model mixt de bombers (funcionaris i voluntaris) no és el que convé al país. Més enllà de la normativa vigent i la jurisprudència, existeixen diversos impediments que no fan possible assumir aquesta proposta.

Tot i això, el Parlament de Catalunya ha acordat constituir i posar en marxa una comissió d'estudi dels bombers voluntaris el proper setembre. És en el marc d'aquesta comissió que s'hauran d'establir les actuacions immediates i futures per als bombers voluntaris, que és la base del model mixt de Bombers de Catalunya, format per professionals i voluntaris. Un model que, amb les peculiaritats de cada país, està implantat arreu d'Europa.

7.En qualsevol cas el servei de Bombers queda totalment garantit gràcies al sistema de treball en xarxa del Cos. És a dir, que si per l'especificitat d'un servei és necessari, es recorre al suport del personal de Parcs diferents al de primera sortida fins a donar cobertura absoluta al requeriment de l'emergència. Es fa habitualment, com en molts altres serveis.

8.Tota aquesta informació, les explicacions i el debat subsegüent, s'ha compartit durant el mes de juliol en el sí del Consell de Bombers Voluntaris, en la reunió mantinguda pel conseller d'Interior amb representants del Consell, en la reunió de la direcció del Departament amb representants de la Federació de Bombers Voluntaris i en les reunions que el director general ha mantingut amb els caps i els sotscaps de Parcs de bombers voluntaris de les regions d'Emergències de Girona i Lleida.

Cerdanyola del Vallès, 3 d'agost de 2023

14.38 hores

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
12428 {"title":"Comunicat sobre l'anunci d'alguns Parcs de Bombers Voluntaris","published_date":"2023-08-03","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/webapp\/assets\/images\/icons\/flags\/logo-bandera-catalunya","id":"12428"} catalunya Bombers,Joan Delort https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-08-03/12428-comunicat-anunci-alguns-parcs-bombers-voluntaris https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.