La Generalitat climatitzarà aquest estiu nou centres educatius de la vegueria

Inclosos en la primera fase del Pla d'adequació al canvi climàtic implantat pel Departament d'Educació

Imagen del artículo La Generalitat climatitzarà aquest estiu nou centres educatius de la vegueria


El Govern durà a terme aquest estiu actuacions de reforma i millora a 9 centres educatius de la vegueria inclosos en la primera fase del Pla de xoc per a les altes temperatures posat en marxa pel Departament d'Educació en el marc del Pla d'adequació al canvi climàtic. Es tracta de les llars d'infants Arrel de Cervera i La Faldeta de Lleida, el centre d'educació especial Esperança de Lleida i Siloè de Mollerussa, els instituts escola Magraners i Torre Queralt de Lleida, i els instituts d'Alcarràs i La Mitjana i Maria Rúbies de Lleida. Amb una inversió agregada de prop de mig milió d'euros, s'hi instal·laran aires condicionats i s'hi duran a terme algunes altres millores com ara la renaturalització de patis o la posada de més punts d'ombra i d'aigua. A Catalunya, en aquesta primera fase s'actuarà en un centenar d'edificis, amb una inversió de 5 milions d'euros.

A grans trets, les àrees prioritàries d'actuació del Pla d'adequació al canvi climàtic s'estructuren entorn a tres pilars: Projecte educatiu (nous currículums que contribueixin a que tot l'alumnat assumeixi els coneixements teòrics i pràctics necessaris per promoure la sostenibilitat ambiental i la lluita contra el canvi climàtic), Cultura i organització (sensibilitzar i formar en sostenibilitat i medi ambient en totes les etapes educatives) i Entorns físics (eficàcia, sostenibilitat i confort de les infraestructures educatives). Precisament en relació a aquest tercer eix, 9 en paral·lel al desplegament del Pla director d'infraestructures educatives, té previst habilitar més punts d'aigua, més espais d'ombra, millores d'aïllament tèrmic en els edificis i més espais climatitzats en els centres educatius.

En la fase inicial del pla es prioritzaran els centres amb l'alumnat més vulnerable a les altes temperatures i s'hi climatitzaran, de manera preeminent, espais comuns i polivalents, unes instal·lacions que s'estan licitant en les darreres setmanes. Les actuacions que proposa el Departament d'Educació durant el 2023 inclouen, segons les necessitats de cada centre, la millora de les envolupants (façanes, cobertes i tancaments per millorar el comportament dels edificis), mesures passives bàsiques per mitigar l'impacte de les altes temperatures (proteccions solars, tendals-umbracles, instal·lació de fonts i punts d'aigua), la creació de zones dins del centre educatiu que funcionin com a espais climatitzats en moments de temperatures molt elevades i la climatització amb la instal·lació d'aire condicionat espais d'ús general del centre per disposar de diversos àmbits confortables.

Es començarà a actuar en els centres que són de titularitat patrimonial del Departament. Entre aquests centres, es prioritzaran els d'educació especial i les llars d'infants de titularitat del Departament, perquè atenen un alumnat més vulnerable, i posteriorment se seguirà amb els instituts. S'actuarà primer en els centres que tinguin la majoria de les aules i espais del centre orientats al sud, els que tenen les aules distribuïdes de manera que minimitzen la ventilació encreuada (aules-passadís-aules o bé aules-passadís sense finestres practicables) i els edificis construïts entre el 1979 i el 2007. Pel que fa als instituts, el Departament prioritzarà els que en el 2017, 2018 i 2022 s'hi van detectar incidències derivades de la calor, així com els centres on les característiques de l'edifici tinguin un comportament pitjor davant les altes temperatures. També es tindrà en compte si s'han fet actuacions prèvies per minimitzar l'impacte de la calor, ja sigui la instal·lació d'aires condicionats en alguns espais dels centres o l'actuació en els envolupants per millorar l'estanquitat de l'edifici, per estudiar-ne el comportament davant les altes temperatures. Atenent el principi de cooperació, els ajuntaments que ja hagin demanat o que demanin portar a terme aquestes actuacions als edificis de la seva titularitat patrimonial, tindran l'autorització del Departament per fer-ho seguint els criteris tècnics que estableix la conselleria.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
12191 {"title":"La Generalitat climatitzarà aquest estiu nou centres educatius de la vegueria","published_date":"2023-07-20","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/35732.webp","id":"12191"} catalunya Bernat Solé i Barril,Delegació a Lleida https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-07-20/12191-generalitat-climatitzara-estiu-nou-centres-educatius-vegueria https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.