El cost de producció estimat de la fruita de pinyol per al pagès se situa en una mitjana de 0,409 €/kg

Així es desprèn de l'estudi dels costos de producció de fruita de pinyol corresponent a la campanya 2023, elaborat pel Departament, conjuntament amb el CREDA de l'IRTA i la UPC, i presentat avui a LleidaAquest estudi de costos de producció, així com el presentat ahir en relació al raïm, té l'objectiu d'aportar major transparència a la cadena alimentàriaProperament s'elaborarà nous estudis relatius a altres productes, i la informació s'actualitzarà anualment

Imagen del artículo El cost de producció estimat de la fruita de pinyol per al pagès se situa en una mitjana de 0,409 €/kg

El secretari d'Alimentació del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mòdol, acompanyat del director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia, i juntament amb el director del Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA) de l'IRTA i la UPC, José María Gil, han presentat aquesta tarda, a la seu del Departament a Lleida, l'estudi dels costos de producció de fruita de pinyol corresponent a la campanya 2023, que ha elaborat el Departament conjuntament amb el CREDA.

El secretari d'Alimentació ha remarcat la importància d'aquestes dades amb l'objectiu d'aportar transparència a la cadena alimentària per tal que totes les baules tinguin una estimació oficial del cost de produir un quilo de fruita de pinyol, en l'aposta del Departament per aportar eines que afavoreixin un preu just i digne per al productor i lluitar contra la precarització de la seva feina, contribuint a la seva sostenibilitat econòmica, i de retruc també s'està lluitant contra el malbaratament alimentari.

Mòdol ha posat de relleu que aquest estudi de costos de producció, el segon després del presentat ahir en relació al raïm, als quals seguiran altres relatius a altres productes i la informació dels quals s'actualitzarà anualment, és "una nova mostra que el Departament treballa de la mà dels productors agroalimentaris, les organitzacions agràries, i el món de la recerca per a dotar de més eines i major transparència el mercat".

Carmel Mòdol ha recordat que el Congrés de Diputats va aprovar una llei de la cadena alimentària que el Departament va considerar insuficient: "nosaltres volíem que per llei els organismes oficials implicats publiquessin anualment el cost de la producció alimentària per a què tothom ho sabés, totes les baules de la cadena i el consumidor inclòs, i així evitar precaritzar la feina del pagès".

Per la seva banda, el director del CREDA, José María Gil, ha remarcat l'increment d'al voltant d'un 27% del cost de producció de fruita de pinyol tant per hectàrea com per quilo entre la mitjana del període 2016-2021 i el 2023, sense tenir en compte el parèntesi d'un any tan atípic com va ser el 2022 arran de les gelades.

L'estudi de costos de producció de fruita de pinyol presenta els resultats de l'estimació de costos per a préssec i nectarina, amb la informació disponible quant a previsió de collita a 3 de juliol de 2023. Així, el cost de producció estimat per al pagès se situaria en una mitjana de 0,409 €/kg, amb un forquilla entre el cost mínim, 0,387€/kg, i el màxim, 0,431 €/kg; unes dades que serveixen d'orientació per a determinar uns costos de referència aproximats tenint en compte la producció de cada explotació i les despeses inherents a les característiques de cada campanya. I si es té en compte la despesa en mà d'obra familiar i el cost de confecció, el cost de producció s'elevaria fins a 0,992€/kg, amb una forquilla entre el cost mínim i el màxim de 0,899€/kg a 1,105€/kg.


Cost 2023

(€/kg)

(estimació)

Cost MíNIM 2023

(€/kg)

(estimació)

Cost MÀXIM 2023

(€/kg)

(estimació)

Rendiment mitjà

25.589 (kg/ha)



Costos específics de cultiu

0,217



Costos generals

0,192



Cost específics +costos generals

0,409

0,387

0,431

Mà d'obra familiar

0,078



Cost total (amb mà d'obra familiar)

0,487

0,462

0,513

Cost de Confecció per kg

0,505

0,437

0,592

Cost total Sortida de Central fructícola

0,992

0,899

1,105


"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
12210 {"title":"El cost de producció estimat de la fruita de pinyol per al pagès se situa en una mitjana de 0,409 €\/kg","published_date":"2023-07-19","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/1ea85243-6ede-450f-ae43-266b95cb9a93.webp","id":"12210"} catalunya Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural,David Mascort i Subiranas https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-07-19/12210-cost-produccio-estimat-fruita-pinyol-pages-se-situa-mitjana-0-409-kg https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.