Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional desarticulen una organització criminal que suplantava identitats de clients d'entitats bancàries per cometre estafes

Imagen del artículo Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional desarticulen una organització criminal que suplantava identitats de clients d'entitats bancàries per cometre estafes

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

. Els dos cossos policials en una operació conjunta han desarticulat un grup criminal molt actiu a tota Espanya que es dedicava a suplantar les identitats de clients d'entitats bancàries per fer grans reintegraments de diners en efectiu.. La policia els hi atribueix més de 90 estafes per un valor superior al milió d'euros. Aquesta organització criminal feia servir la itinerància com a principal mitjà per eludir l'acció policial, motiu pel qual podien arribar a fer desplaçaments de milers de quilòmetres per tot Espanya fer les estafes

Agents de la unitat Central d'Estafes de la Divisió d'Investigació Criminal del cos de Mossos d'Esquadra juntament amb agents de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Brigada Provincial de Policia Judicial de Barcelona del Cos Nacional de Policia, han detingut dotze persones com a presumptes autors d'un delicte continuat d'estafa, falsedat, receptació, usurpació d'estat civil i organització criminal.

Aquesta organització criminal actuava en diferents parts de l'estat espanyol. S'havien especialitzat en aquesta modalitat delictiva des de feia anys i el seu modus operandi consistia en suplantar la identitat de clients d'entitats bancàries per tal de fer transferències fraudulentes de diners a altre comptes o per fer disposicions de diners en efectiu, i concretament en el darrer any havien aconseguit fer estafes per valor de més d'un milió d'euros, amb més de 90 denúncies recollides pels diferents cossos policials.

Per fer-ho establien rols ben definits dins l'organització amb especialització de tasques.

D'una banda hi havia persones que facilitaven a l'organització els documents d'identitat personals originals que servien de base per a fer les estafes i que provenien majoritàriament de robatoris i furts previs, en segon lloc hi havia les persones que suplantaven les identitats i que feien els reintegraments i/o les transferències bancàries i per últim hi havia la persona encarregada de coordinar-ho tot, donar les instruccions i repartir els guanys entre els membres.

La seva forma d'actuar consistia en recopilar en un primer moment gran quantitat de documents d'identitat personals que provenien de robatoris i furts majoritàriament i que havien de servir per suplantar la identitat dels clients d'entitats bancaries buscant col·laboradors que tinguessin una semblança física amb les persones titulars d'aquests documents.

Posteriorment miraven de saber en quines entitats tenien les víctimes comptes corrents oberts i el saldo dels mateixos, sol·licitant un extracte bancari dels comptes, i un cop obtinguda aquesta informació es desplaçaven a altres zones geogràfiques allunyades dins del territori nacional on feien reintegraments en metàl·lic en sucursals de la mateixa entitat. Gràcies a les seves habilitats socials i la seva capacitat de persuasió aconseguien enganyar els treballadors de les entitats bancàries i eludir els controls de seguretat en aquests tipus d'operatives per fer les extraccions de diners i en aquelles ocasions en que veien que el reintegrament en efectiu suposava més risc, sol·licitaven fer transferències de diners a comptes corrents controlats per la mateixa organització, a través de mules o testaferros, per posteriorment extreure els diners en efectiu.

Aquestes accions els resultaven molt lucratives, ja que aquests desplaçaments per tot el territori nacional espanyol els permetien, en tant sols dues setmanes, obtenir entre 50.000€ i 100.000€. Andalusia era una de les regions de l'estat preferides per fer aquests desplaçaments.

L'equip conjunt format per agents del cos de Mossos d'Esquadra i el Cos Nacional de Policia va iniciar les investigacions a principis del 2022 quan analitzant les denúncies presentades i gracies als mecanismes de cooperació policial, es va detectar que hi havia un patró comú d'operatives bancàries fraudulentes en que els estafadors suplantaven identitats de clients.

L'operatiu policial de detenció que es va fer el dia 28 de juny de forma simultània a les províncies de Barcelona i Granada va permetre detenir als principals responsables de l'organització. Concretament es van detenir dotze persones i es van fer 7 entrades i registres, en les quals es van recuperar més de 270 documents d'identitat, droga, articles de luxe i més de 90.000 € que tenien el seu origen en estafes que s'havien comés feia pocs dies a Andalusia.

En el marc d'aquesta operació el dia 13 de juliol es va detenir una treballadora d'una entitat bancària com a col·laboradora de l'organització criminal.


Àrea de Comunicació

Barcelona,18 de juliol de 2023

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
12256 {"title":"Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional desarticulen una organització criminal que suplantava identitats de clients d'entitats bancàries per cometre estafes","published_date":"2023-07-18","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/b025ca57-dec7-4a55-bd27-56c706de5bef.webp","id":"12256"} catalunya Mossos d'Esquadra,Pere Ferrer https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-07-18/12256-mossos-esquadra-policia-nacional-desarticulen-organitzacio-criminal-suplantava-identitats-clients-entitats-bancaries-cometre-estafes https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.