L'ACCO considera que les mesures contemplades al Reial decret llei 5/2023 respecte a les autoritzacions d'arrendament de vehicles amb conductor (VTC) i el servei de taxi no s'adeqüen amb la sentència del TJUE

El passat 28 de juny, el Govern de l'Estat va aprovar el Reial decret llei 5/2023, de 28 de juny, pel qual s'adopten i prorroguen determinades mesures, on destaquen les previstes al Títol IV d'adequació al Dret de la Unió Europea (UE) en matèria d'arrendament de vehicles amb conductor (VTC). Tal com indica el preàmbul del RDLlei, aquestes mesures pretenen adequar la regulació de les autoritzacions de VTC al pronunciament en seu prejudicial del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) del passat 8 de juny de 2023. En aquest sentit, l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) fa pública la seva valoració d'aquestes modificacions introduïdes al RDLlei 5/2023 respecte al servei de taxi i VTC.

En aquest RDLlei 5/2023 no se suprimeix la ràtio 1 VTC/30 taxis, principal restricció a la competència existent en el marc normatiu estatal dels operadors de VTC i que ha estat qualificada pel TJUE com inadequada per a l'assoliment de raons imperioses d'interès general, com són la bona gestió del transport, el trànsit i l'espai públic, i la protecció del medi ambient.

D'altra banda, el RDLlei 5/2023 aprofundeix en la dualitat regulatòria existent en el mercat dels serveis de transport de viatgers sota demanda, molt criticada per les autoritats de competència, mitjançant l'establiment de requisits addicionals només per a una tipologia d'operadors (els VTC), que els podran establir les comunitats autònomes o els ens locals competents en cada cas.

En relació amb això, l'ACCO considera que les mesures contemplades al RDLlei 5/2023 no s'adeqüen amb la sentència del TJUE del passat 8 de juny de 2023, i que el Govern de l'Estat ha desaprofitat l'ocasió per endegar un procés de revisió complet del marc normatiu bàsic aplicable als operadors que actuen en el mercat de transport de viatgers sota demanda, taxis i VTC.

Com ja va posar de manifest l'ACCO en relació amb el Decret llei 9/2022, de 5 de juliol, aprovat pel Govern de la Generalitat, l'actuació dels poders públics, amb capacitat normativa, hauria de propiciar un entorn de mercat que possibilités el desenvolupament de l'activitat, reconeixent drets i obligacions equivalents als diferents operadors. En aquest sentit, s'haurien de respectar els principis de necessitat, proporcionalitat, no discriminació i de mínima distorsió, d'acord amb les exigències de la política de better regulation, tant en benefici de les persones consumidores i usuàries d'aquests serveis com de la ciutadania en general, en termes de congestió i contaminació.

Amb l'objectiu d'informar des d'una perspectiva de competència, l'ACCO restarà amatent a l'eventual aprovació de normes emparades en el RDLlei 5/2023 per part de les administracions competents a Catalunya.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
12060 {"title":"L'ACCO considera que les mesures contemplades al Reial decret llei 5\/2023 respecte a les autoritzacions d'arrendament de vehicles amb conductor (VTC) i el servei de taxi no s'adeqüen amb la sentència del TJUE","published_date":"2023-07-13","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/webapp\/assets\/images\/icons\/flags\/logo-bandera-catalunya","id":"12060"} catalunya Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-07-13/12060-acco-considera-mesures-contemplades-reial-decret-llei-5-2023-respecte-autoritzacions-arrendament-vehicles-conductor-vtc-servei-taxi-adequen-sentencia-tjue https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.