El model d'ordenança fiscal per la taxa justa de residus es presenta en dues sessions aquesta setmana

Imagen del artículo El model d'ordenança fiscal per la taxa justa de residus es presenta en dues sessions aquesta setmana

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

L'Agència de Residus de Catalunya participa en dues sessions informatives sobre l'ordenança fiscal de la taxa de residus, organitzades en col·laboració amb l'Organisme de Gestió Tributària i l'Àrea d'Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona. La primera sessió, eminentment tècnica, s'ha celebrat el dimarts 11 de juliol i ha estat específicament dirigida a secretaris i interventors dels ens locals que tenen cedida la seva recaptació tributària a la Diputació. La segona sessió se celebra dijous 13 de juliol, i s'obre a un públic general amb interès específic en la matèria. Totes dues jornades s'emplacen de manera presencial a l'Espai Francesca Bonnemaison i són exemple d'una col·laboració sense precedents entre la Diputació i l'Agència de Residus per tal de posar en valor l'efecte de modulació de comportament de la ciutadania que poden tenir les taxes, i no només el seu valor recaptatori.

Isaac Peraire, director de l'ARC present en les dues ocasions, ho expressa d'aquesta manera: "si volem assolir els objectius ambiciosos en matèria de reciclatge, hem d'apostar, entre d'altres, per sistemes eficients de recollida selectiva, trencament de l'anonimat, alta qualitat del material i corresponsabilització de la ciutadania, el què implica així mateix, la implantació de taxes individualitzades."

La taxa justa de residus,  que inclou el pagament per generació i la bonificació per participació, és una eina eficaç per a incrementar la participació dels usuaris en el servei de recollida selectiva, atès que consisteix en implementar una taxa que inclou un terme variable en funció del seu comportament en vers la prevenció i la seva participació en la recollida selectiva.

Per a implantar una taxa justa cal disposar d'un model eficient de recollida selectiva amb identificació dels usuaris, es a dir, porta a porta o contenidors tancats. Actualment a Catalunya s'està produint una transformació dels models tradicionals cap a models eficients.

 

El model d'ordenança fiscal

L'ordenança fiscal, model que es presenta en aquestes sessions, té la vocació de facilitar a molts ens locals la implantació la taxa justa, malgrat cada ens local l'ha d'adaptar a la seva realitat.

El model d'ordenança del servei de recollida de residus municipals adaptat a la nova legislació, és un complement de l'ordenança fiscal i pretén ser una eina per a l'elaboració de la ordenança municipal del servei. Està pensada per facilitar la tasca als ens locals, de forma que s'ha recollit el màxim de situacions possibles per tal que l'ens local adapti el text a la seva realitat, eliminant aquelles parts que no li són d'aplicació.

Aquesta eina recull totes les situacions de models de recollida selectiva eficients i és d'aplicació de forma independent de la publicació de l'ordenança fiscal per a una taxa justa.

Es recomana també la consulta de la "Guia per a la protecció de dades personals en sistemes de recollida de residus amb identificació i en taxes justes", presentada el passat 3 de juliol, amb l'objectiu de facilitar la incorporació de criteris i mesures concretes en matèria de protecció de dades en el disseny i la implantació de sistemes de recollida de residus amb identificació de l'usuari i de taxes justes de residus per part dels Ens Locals.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
12065 {"title":"El model d'ordenança fiscal per la taxa justa de residus es presenta en dues sessions aquesta setmana","published_date":"2023-07-12","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/ac_Jornada_taxa_residus.jpg_880310094.webp","id":"12065"} catalunya Agència de Residus de Catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-07-12/12065-model-ordenanca-fiscal-taxa-justa-residus-presenta-dues-sessions-aquesta-setmana https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.