Les dietistes-nutricionistes de l'atenció primària de Lleida i el Pirineu promouen més de 1.300 activitats grupals en el seu primer any

Catorze professionals donen servei a tots els equips d'atenció primària i comunitària de les dues regions sanitàries.Les sessions que imparteixen se centren en temàtiques com l'alimentació saludable i permeten treballar comportaments i rutines per prevenir l'obesitat i el sobrepès.

Imagen del artículo Les dietistes-nutricionistes de l'atenció primària de Lleida i el Pirineu promouen més de 1.300 activitats grupals en el seu primer any

La incorporació dels i les dietistes-nutricionistes a l'Atenció Primària i Comunitària de Catalunya ha complert un anyrecentment amb l'objectiu de millorar l'estat nutricional de les persones per mitjà de la prevenció i la promoció. Des de l'inici de la seva activitat, els 10 professionals que cobreixen tots els Centres d'Atenció Primària (CAP) de les regions sanitàries de Lleida i els 4 de l'Alt Pirineu i Aran han promogut més de 1.300 activitats grupals i comunitàries. D'aquestes, més de 900 han estat a la plana, mentre que alPirineu s'han superat les 400.

Les diferents sessions i tallers realitzats s'han centrat en temàtiques com ara, l'alimentació saludable, el suport nutricional a les malalties cròniques, la importància de l'activitat física o l'envelliment saludable. També s'han incentivat activitats relacionades amb salut i escola o la salut maternoinfantil.

Aquestes activitats permeten treballar comportaments i rutines per prevenir una de les grans problemàtiques de la nostra societat, l'obesitat i el sobrepès, que afecten el 56,3% de la població a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran i el 52,8% a la Regió Sanitària Lleida, segons dades de l'Enquesta de Salut Pública de Catalunya per al període 2020-2021, l'última publicada.

Les tasques d'aquest nou professional s'adrecen a prevenir i tractar problemes associats a una mala alimentació, promovent hàbits alimentaris saludables i sostenibles i una alimentació adaptada a les condicions particulars, de risc i de malaltia o de recursos socioeconòmics, per exemple, i especialment als col·lectius que més ho necessiten.

En aquest sentit, Laia Vilarrubla, dietista-nutricionista als CAP La Seu i Oliana, explica que durant aquest temps "ha resultat molt enriquidor poder treballar de manera multidisciplinària i compartir algunes activitats amb altres perfils professionals com ara els referents de benestar emocional o els fisioterapeutes, així com poder reforçar la tasca desenvolupada per professionals d'infermeria i medicina. Amb tots ells s'ha creat una bona dinàmica de debat i d'aprenentatge".

Per altra banda, ha vist com les activitats proposades "han tingut una molt bona acceptació entre els usuaris, que aprenen a dur a la pràctica allò que s'explica a les sessions i, a la vegada, incorporen en les seves rutines petits canvis d'hàbitsque els ajuden amillorar la salut". Així mateix, afegeix que entre els beneficis que durant aquest temps han pogut detectar en els usuaris destaquen "en primer lloc canvis en l'alimentació i un increment de l'exercici físic, però també la millora de l'estat emocional, l'apoderament de les persones amb eines útils en el seu dia a dia, l'alimentació de manera conscient i l'ampliació de la seva xarxa social". Entre els seus objectius per als propers mesos s'ha marcat "observar l'adherència dels canvisentre els assistents a les sessions i promoure-la".

En termes similars s'expressa Mercè Carbonell, dietista-nutricionista als equips de Tàrrega, Bellpuig i les Borges Blanques. En la seva opinió, aquest primer any "hem sumat esforços amb els diferents equips i ha estat un gran repte poder aterrar a l'atenció primària i comunitària, tenint en compte que fins ara només estàvem presents en l'àmbit hospitalari". Per això, afegeix, "estem molt agraïts de poder donar consell dietètico-nutricional a les persones que més ho necessitin de la sanitat pública".

La incorporació de nous perfils professionals s'emmarca en el Pla d'enfortiment i transformació de l'atenció primària i comunitària, i en el cas dels i les nutricionistes es concreta a través del Programa per a la promoció d'una alimentació saludable entre la població i per prevenir els factors de risc per a la salut associats a una mala alimentació.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
11660 {"title":"Les dietistes-nutricionistes de l'atenció primària de Lleida i el Pirineu promouen més de 1.300 activitats grupals en el seu primer any","published_date":"2023-07-06","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/16584481-0c6e-42ad-a2fb-350ed8e943e8.webp","id":"11660"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-07-06/11660-dietistes-nutricionistes-atencio-primaria-lleida-pirineu-promouen-mes-1-300-activitats-grupals-seu-any https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.