Conseller Nadal: "Estudiar a la universitat pública costa avui fins a 2.000 euros menys per curs que fa 7 anys"

Aquest pròxim curs universitari s'amplien les rebaixes i estudiar una segona titulació costarà fins a 600 euros menys gràcies a l'eliminació del recàrrec El curs començarà amb la incorporació del professorat permanent contractat gràcies al pla de xoc impulsat pel Departament de Recerca i UniversitatsAmb el 80% del pressupost executat, fins a final d'any s'hauran implementat tots els compromisos com ara l'inici del desplegament de la Llei de la ciènciaEl conseller Nadal destaca que "aquest Govern que governa passa de promeses vaporoses a resultats tangibles".

Imagen del artículo Conseller Nadal: Estudiar a la universitat pública costa avui fins a 2.000 euros menys per curs que fa 7 anys


El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha comparegut avui davant dels mitjans de comunicació per presentar les novetats del pròxim semestre. "Enfoquem aquest segon semestre amb una visió pragmàtica de polítiques plausibles que ens permetran avançar en el sistema de recerca i universitats gràcies a un pressupost moderadament expansiu", ha subratllat el conseller.

En el cas del curs universitari 2023-2024, el conseller Nadal ha destacat l'ampliació de les rebaixes en els preus públics universitaris que, aquest pròxim curs, també beneficiaran als estudiants de segones i successives titulacions amb l'eliminació del recàrrec fins ara existent que suposarà un estalvi de fins a 600 euros per curs. El conseller Nadal ha destacat que "estudiar a la universitat pública costa avui fins a 2.000 euros menys per curs que fa 7 anys". En el cas dels màsters, les rebaixes aplicades signifiquen un estalvi de més de 2.200 euros respecte al curs 2016-2017 per un curs estàndard de 60 crèdits. El conseller també ha destacat que amb les polítiques d'equitat desplegades pel Govern de la Generalitat, Catalunya ja no té els preus públics universitaris més alts de l'Estat i ha tornat a reclamar el traspàs de les beques de caràcter estatal.

Aquest pròxim curs universitari també començarà amb les primeres incorporacions de professorat permanent contractat gràcies al Pla de xoc per al relleu generacional i contra la precarització a les universitats públiques impulsat pel Departament de Recerca i Universitats. En concret, el conseller Nadal ha explicat que 4 de les 7 universitats públiques que s'han beneficiat dels primers 10 milions d'euros d'aquest pla de xoc ja han informat de la contractació de 256 nous professors permanents, dels quals 215 s'incorporaran a l'inici del pròxim curs 2023-2024. Aquesta ràpida incorporació de professorat permanent "evidencia la necessitat d'aquest pla de xoc que, a banda d'injectar diners a les universitats, també està servint de revulsiu perquè les universitats creïn places pròpies dins de les seves polítiques de personal" ha dit el conseller, que ha subratllat que "aquest és el resultat tangible de fer polítiques que aposten pel talent i el coneixement". Amb aquestes primeres contractacions, realitzades en poc més de dos mesos, s'assoleix més del 30% del total de places previstes en el pla que té una durada de tres anys

Altres novetats del curs universitari 2023-2024, seran el compromís del Departament, juntament amb les universitats, de la defensa dels drets lingüístics dels estudiants. El conseller Nadal també ha informat que el 63% del professorat no exempt ja ha obtingut, almenys, la certificació C1 de català. Així mateix, en polítiques de gènere, es posarà en marxa per primera vegada, un cens únic de denúncies després que les universitats unifiquin els indicadors gràcies al treball que està realitzant la Comissió Dones i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) en el marc del protocol guia impulsat des del Departament de Recerca i Universitats, conjuntament amb el Departament d'Igualtat i Feminismes.

El conseller Nadal ha destacat que aquestes i altres mesures ja implementades són gràcies a "passar de promeses vaporoses a resultats tangibles". En el cas del pressupost, ja s'ha executat el 80% del total i es preveu que al novembre ja s'haurà executat en la seva totalitat. En el cas de les universitats, han rebut transferències per valor de prop de 900 milions d'euros, entre les quals hi ha les corresponents al pla d'inversions que, enguany ha augmentat, fins als 51 milions i "encara que no permeten recuperar el nivell d'inversions previ a les retallades, ens situa en un estadi incipient de començar a revertir-les", ha detallat el conseller.

Pel conseller Nadal, "aquest Govern d'un sol color polític està demostrant que governa, que pren decisions i que executa". En aquest sentit, en l'àmbit de la recerca, el conseller ha posat l'èmfasi en el fet que ja s'ha fet el primer pas per al desplegament de la Llei de la ciència de Catalunya amb la constitució de la Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació, la CIRI, presidida pel president Aragonès, que permetrà la implementació de les diferents estratègies associades a la llei. Igualment, ha subratllat cites importants de cara al pròxim semestre com són les que tindran lloc al voltant de les grans infraestructures de recerca: la posada en marxa del MareNostrum 5 al BSC o l'impuls a la construcció de l'ALBA 2, el sincrotró de quarta generació.

Oportunitats en la carrera professional

Més enllà del Pla de xoc per al relleu generacional i contra la precarització a les universitats públiques, el conseller Nadal ha posat l'accent en els diversos programes i convocatòries que permeten consolidar la carrera professional a les universitats i els centres de recerca. Concretament, de manera directa o indirecta, el Departament de Recerca i Universitats desplega polítiques, tant en l'àmbit acadèmic com de la investigació, per valor de prop de 180 milions d'euros. "Una qüestió central de la política d'aquest departament és el desplegament de polítiques d'excel·lència, equitat, desprecarització i de revertir les retallades en relació a les universitats i els centres de recerca", ha subratllat el conseller Nadal.

Entre les oportunitats de carrera professional, es troben el Pla Serra Húnter el programa ICREA, el Pla de Doctorats Industrials, o els ajuts Joan Oró, entre d'altres.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
11647 {"title":"Conseller Nadal: \"Estudiar a la universitat pública costa avui fins a 2.000 euros menys per curs que fa 7 anys\"","published_date":"2023-07-05","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/b89be7cf-fed3-4791-8458-2ef1033a7e45.webp","id":"11647"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-07-05/11647-conseller-nadal-estudiar-universitat-publica-costa-fins-2-000-euros-curs-fa-7-anys https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.