Salut llança una eina web per ajudar les pacients a decidir sobre les opcions de tractament davant de l'endometriosi

L'endometriosi és una malaltia de caràcter crònic que afecta aproximadament 1 de cada 10 dones en edat reproductiva

Imagen del artículo Salut llança una eina web per ajudar les pacients a decidir sobre les opcions de tractament davant de l'endometriosi

El Departament de Salut posa a disposició de la ciutadania l'eina web Decisions Compartides en Endometriosi que ofereix informació clara, pràctica i rigorosa sobre què és i quines opcions de tractament tenen les persones amb endometriosi.

Aquesta eina web -vinculada al projecte Decisions Compartides, que coordina l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS)- proporciona continguts informatius, però també promou un canvi de model en l'atenció sanitària, on professionals i pacients participen activament i de comú acord en el procés de decisió.

Els processos de participació en la presa de decisions compartides fan que els pacients tinguin una major autonomia i coneixement de la pròpia malaltia i dels tractaments disponibles, així com de les possibles conseqüències que se'n poden derivar. En aquest espai web es descriuen els diferents tractaments disponibles, quins avantatges i inconvenients presenten, i quins aspectes cal valorar abans de prendre una decisió informada conjuntament amb el professional.

L'endometriosi és una malaltia de caràcter crònic que afecta aproximadament 1 de cada 10 dones en edat reproductiva. Es caracteritza per la implantació i el creixement de teixit endometrial fora de l'úter, generalment a la cavitat pelviana, tot i que també pot implantar-se a la resta de la cavitat abdominal o fora d'aquesta, produint una reacció inflamatòria que respon als estímuls hormonals del cicle menstrual. Els símptomes associats a la malaltia inclouen dolor pelvià crònic, dolor menstrual intens, dolor en les relacions sexuals o l'esterilitat, entre altres, i provoquen en les persones que la pateixen un impacte psicològic i socioeconòmic important. Per això, aquesta eina web es demostra com rellevant i totalment necessària, ja que contribueix a la presa de decisions compartides amb informació veraç i recursos visuals.

Els continguts de l'eina web els ha elaborat un equip de professionals de ginecologia de l'Hospital Clínic, l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, l'Hospital Universitari Mútua de Terrassa, l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i l'ASSIR Muntanya de Barcelona - La Mina. També s'ha comptat, en grups focals i en la revisió del contingut, amb la participació de persones que conviuen amb la malaltia, que han volgut compartir la seva experiència. Així mateix, la Societat Catalana d'Obstetrícia i Ginecologia ha revisat el seu contingut.

Accediu aquí al web Decisions Compartides en Endometriosi: decisionscompartides.gencat.cat/ca/decidir-sobre/endometriosi/


Promoció de la participació activa a Decisions Compartides

Decisions Compartides és una iniciativa que promou un canvi de model en l'atenció sanitària i que avança cap a un model en què professionals de la salut i pacients participen activament en el procés de decisió per escollir l'opció més adequada a les preferències i valors de cada persona.

Decisions Compartides genera, des de 2015, eines per afavorir la presa compartida de decisions sobre les diverses possibilitats terapèutiques disponibles per a determinades malalties i condicions de salut, sospesant els avantatges i inconvenients de cada opció, fonamentada en l'evidència científica.

Actualment, hi ha 14 eines de Decisions Compartides disponibles: en esclerosi lateral amiotròfica, artritis reumatoide, ostomia urològica, reconstrucció mamària, ostomia digestiva, malaltia renal crònica, càncer de pròstata, anticoncepció, atenció al final de la vida i esclerosi múltiple, entre d'altres. Totes elles es poden consultar al web decisionscompartides.gencat.cat.

Aquesta iniciativa s'inclou també en l'estratègia del Pla de Salut 2021-2025 del Departament de Salut, que posa l'accent en la participació de les persones en les polítiques públiques de salut per garantir els drets de ciutadania i pacients a una informació completa, adequada, comprensible i de fàcil accés sobre la seva salut; així com també dels tractaments i els riscos individuals i col·lectius importants que els afecten, de manera que es possibiliti la coparticipació en les decisions.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
11638 {"title":"Salut llança una eina web per ajudar les pacients a decidir sobre les opcions de tractament davant de l'endometriosi","published_date":"2023-07-05","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/3371f19d-3183-4f0e-8a6d-61a12458a918.webp","id":"11638"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-07-05/11638-salut-llanca-eina-web-ajudar-pacients-decidir-opcions-tractament-davant-endometriosi https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.