Elena demana explicacions urgents a Marlaska per un informe d'Europol on s'inclou com a potencialment terroristes els moviments independentistes basc i català

●Fa pocs dies es feia públic el contingut de l'informe Tendències i situació del terrorisme de la Unió Europea 2023 elaborat per l'agència de policia Europol a partir de la informació facilitada pels estats membres

●Elena considera "d'una extrema gravetat" la informació facilitada per l'Estat i "una ofensa" a centenars de milers de ciutadans que volen "decidir a les urnes el futur polític dels seus països respectius"

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia, ha enviat al ministre d'Interior del govern espanyol, Fernando Grande-Marlaska, una carta demanant-li, urgentment, explicacions sobre l'origen de la informació facilitada a Europol i que ha servit per a l'elaboració de l'informe Tendències i situació del terrorisme de la Unió Europea 2023. El document inclou com a potencialment terroristes els moviments independentistes basc i català, i on s'inclouen afirmacions com que "combinen separatisme amb visions extremistes d'esquerra" amb "missatges contra Espanya i les institucions, així com el capitalisme".

Elena reclama conèixer quins filtres interns ha passat i si el propi ministre o altres òrgans del ministeri en tenien constància. El conseller afirma que "si és així, i davant la gravetat de les informacions transmeses a Europol, és necessària l'assumpció de responsabilitats."

El titular d'Interior considera "d'una gravetat extrema que institucions de l'Estat assenyalin com a potencialment terroristes moviments legítims i pacífics com són el sobiranisme català i basc". Elena recalca, també, que és "una ofensa a centenars de milers de ciutadans que, de forma democràtica, expressen des de fa anys el seu desig de decidir a les urnes el futur polític dels seus països respectius."

D'altra banda, el conseller pregunta a Marlaska si obrirà algun tipus d'investigació interna per aclarar qui va aprovar les informacions en cas que el propi ministre no en tingués coneixement. "Deixar passar aquest assumpte sense cap mena d'acció suposaria un atac cap a tot un país que, de manera molt majoritària, demana des de fa anys expressar-se a les urnes per dirimir el seu futur polític", afirma el conseller.

Elena clou la carta assegurant que "en lloc de perseguir reiteradament el sobiranisme basc i català, haurien de centrar els esforços en l'auge de l'extrema dreta a l'Estat Espanyol".

*Podeu trobar la carta adjunta.


Ficheros adjuntos

Documentos descargables
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
11620 {"title":"Elena demana explicacions urgents a Marlaska per un informe d'Europol on s'inclou com a potencialment terroristes els moviments independentistes basc i català","published_date":"2023-07-04","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/webapp\/assets\/images\/icons\/flags\/logo-bandera-catalunya","id":"11620"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-07-04/11620-elena-demana-explicacions-urgents-marlaska-informe-europol-inclou-potencialment-terroristes-moviments-independentistes-basc-catala https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.